Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Otvorena izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i proglašen dobitnik za 2022.

U ponedeljak 11. jula, održan je drugi, finalni krug žiriranja za ovogodišnju Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Finalistkinja Dea Džanković i finalisti Pavle Banović, Kemil Bekteši i Milan Kujundžić su predstavili svoj rad žiriju, nakon čega je žiri doneo odluku da je dobitnik Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu Pavle Banović.

Žiri je ove godine radio u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd). U drugom krugu žiriranja i razgovoru sa finalistima članovima žirija se pridružila Lilia Kudelia, gostujući kustos u Residency Unlimited (Njujork) u okviru kojeg razvija rezidencijalne boravke za lauerate nagrada Young Visual Artists Awards, mreže koja obuhvata 12 nagrada u zemljama Istočne, Centralne i Južne Evrope. 

Iz obrazloženja žirija:

Pavle Banović se istakao jedinstvenim medijskim pristupom kroz koji politizuje svoju estetiku i otvara nova polja vizuelne interpretacije. Na sasvim nepretenciozan način povezuje svoju praksu sa širom kritikom konzumerizma i novih tehnologija. Banovićava poetika i upotreba teksta, ali i razumevanje savremene slike, ostavljaju jak utisak i reflektuju umentikovo razumevanje uslova umetničke produkcije. Izmeđuostalog, to potvrđuje izloženi rad Emisija snova koja podcrtava način na koji umetnik prevodi snove kroz jezik umetnosti i postavlja pitanje može li glitch biti alatka za kreiranje temporalnih utopija. 

Pavle Banović  (1998. Beograd), završio je osnovne studije na odseku za Nove medije Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu. Treću godinu studija je proveo u Ljubljani na Akademiji Likovnih umetnosti i Dizajna. Banović je bio član mladog umetničkog kolektiva Institut za aplauz, kao i aktuelnog projekta pod nazivom COMMONS - zamišljanje institucije budućnosti. Učestvovao je na izložbama Napuštanje bezbednog režima (2018) u Goethe Institutu Beograda, Given Mood (2019) u SKC-u Kragujevca, Hard Pressed (2020) u KC Magacinu u Beogradu kao i Neverovatne (ne)mogucnosti (2021) Savremene galerije u Zrenjaninu. Prvu samostalnu izložbu Moving spaces (2021) imao je u galeriji P74 u Ljubljani. Osvojio je nagradu Telekom srbije (2018) kao i MFRU (2020) u Mariboru.

“Ono što pokušavam da istražim u svom radu jesu različiti načini postojanja i delovanja danas.

Da otkrijem odnose između pojedinaca i ideologija i kako mogu međusobno da se destabilizuju. Kako se autentična životna iskustva i narativi suprotstavljaju dominirajućim strukturama?”

Na izložbi finalista Pavle Banović se predstavio radom / video instalacijom “Dream streams” :

Dream streams (Emisije snova) preispituje i koristi vizuelni jezik i logiku smart televizora. Standardizovani formati obaveštenja i poruka sistemskih greški nam često naruše simulaciju prostora ili uniformnost sadržaja koji se prodaje kada ih vidimo na ekranima koji se nalaze na javnim mestima ili u prodajnim objektima. Razbijanjem simulacije zapravo dobijamo uvid u sistem koji se nalazi iza tj. proširenu aparaturu. Video se bazira na ideji poigravanja sa ovom aparaturom i implementacijom zapisanih snova i beleški o snovima kao subverzivnoj akciji koja zloupotrebljava dati sistem. Snovi su prikupljeni kroz otvoreni poziv na društvenim mrežama svim dobrovoljcima koji su slali sadržaje svojih dnevnika snova i beleški.

Publika je, inače, sinoć imala priliku da Pavlov rad pogleda i u izlogu Event team-a na adresi Trg Republike 5, a u periodu od 11. jula do 18. jula 2022. od 19 do 20 časova moćiće to da učini i u Monks baru (Knjeginje Zorke 71). 

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Podsećamo da dobitnika nagrade Pavla Banovića očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited,  kao i samostalna izložba po povratku u Beograd.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset prvi  put.

 

Odabrani finalisti nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" 2022!

Završen je prvi krug žiriranja za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" 2022!
Na ovogodišnji konkurs se prijavilo 19 kandidata/kinja: Sanja Anđelković Pavle Banović, Kemil Bekteši, Milica Dukić, Dea Džanković, Anđela Đermanović, Stanko Gagrčin, Stefan Ilić, Milan Kujundžić, Angelina Marković, Aleksandra Mećava, Biljana Milenković, Martina Petrović, Emilija Radojičić, Sonja Radaković, Sanja Solunac, Dunja Stanojević, Marija Šević, Miloš Vučićević.


Žiri je ove godine radio u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd).

 

Uzimajući u obzir kvalitet prijava ovogodišnjih kandidata i kandidatkinja i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu, žiri je za ovu godinu odabrao četvoro finalista.

To su (abecednim redom):

Pavle Banović
Kemil Bekteši
Dea Džanković
Milan Kujundžić

 

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni nakon 10.jula, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset i prvi put.

 

Organizatori i žiri nagradnog programa Dimitrije Bašičević Mangelos zahvaljuju se svima koji su se prijavili.

 

 

Pavle Banović  (1998. Beograd) , završio je osnovne studije na odseku za Nove medije Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu. Treću godinu studija je proveo u Ljubljani na Akademiji Likovnih umetnosti i Dizajna. Banović je bio član mladog umetničkog kolektiva Institut za aplauz, kao i aktuelnog projekta pod nazivom COMMONS - zamišljanje institucije budućnosti. Učestvovao je na izložbama Napuštanje bezbednog režima (2018) u Goethe Institutu Beograda, Given Mood (2019) u SKC-u Kragujevca, Hard Pressed (2020) u KC Magacinu u Beogradu kao i Neverovatne (ne)mogucnosti (2021) Savremene galerije u Zrenjaninu. Prvu samostalnu izložbu Moving spaces (2021) imao je u galeriji P74 u Ljubljani. Osvojio je nagradu Telekom srbije (2018) kao i MFRU (2020) u Mariboru.

 

https://pavvvleph.tumblr.com/

 

Kemil Bekteši (1997. Beograd) započeo je školovanje u Beogradu i nastavio u Sarajevu gde jediplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Deo studija proveo je u Portugalu, na Faculdade de Belas Artes Porto, gde je studirao savremenu umetnost. Odlikovan je Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu za osnovnei master studije, što ga čini jednim od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu. Osim toga, proglašen je i za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na diplomskom i magistarskom studiju. Zanima se za savremene metode umjtničke prakse, pa svoje umetničko stvaralaštvo opisuje kao multimedijalno. Vrlo često obrađuje teme vezane za identitet i nacionalnost. Godine 2020. postao je najmlađi finalista nagrade ZVONO (YVAA). Suosnivač je i umetnički direktor galerije savremene umjetnosti “Manifesto” u Sarajevu. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Trenutno živi u Sarajevu, BiH.

 

https://kemil.vsble.me/

 

Dea Džanković ( 1991. Novi Pazar) master studije je završila na Sabanci univerzitetu u Istanbulu (2016), a dalju umetničku praksu razvija u Berlinu, potom u Beogradu na poljima instalacije, fotografije, performansa, videa i pisanja poezije. Trenutno završava druge po redu master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek Novi Mediji. Od dosadašnjeg izlagačkog iskustva izdvaja se učestvovanje na Blackbox izložbi pri Mikser festivalu (2020 i 2021), Bijenale Mladih umetnika (2021), Art Weekend izložbi u Beogradu (2021), izložbi Ulus Novi Članovi (2022) u paviljonu Cvijeta Zuzorić, izložbi InFLUenca 2 u galeriji Podroom (2022). Po pitanju samostalnih izložbi izdvajaju se performansi “Kratki Trakt of Brutalnosti” izveden u DC Krovu (2021), “Teorema” izveden u Domu Omladine (2022), kao i performans Burn/Out izveden u tri različite lokacije u javnom prostoru u Beogradu (2022). Članica je ULUSa, sekcije proširenih medija od 2022. godine.

 

https://www.behance.net/deadzankovic

 

Milan Kujundžić (1997. godine Foča, BiH) osnovne studije je završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine. Dobitnik je nagrade za slikarstvo, na istoj akademiji, iste godine i nagrađen je posebnim priznanjem na Međunarodnom studentskom bijenalu u Osijeku 2021. godine. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Novi likovni mediji. Izlagalo je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Do sada je samoostalno izlagao u Foči, Trebinju, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu i Užicu. Učestvovao na brojnim projektima, festivalima i radionicama u regionu i inostranstvu, a neke od važnijih su filmska radionica „ACTive“ u Skoplju/Ulcinju i filmska radionica „Fighting stigma through film“ u Londonu. Milanov umetnički rad realizuje se kroz više medija, kao što su instalacija, objekat, video, crtež i zvuk. Bavi se ispitivanjem društvenih relacija, odnosa sistem-društvo i efektom tog odnosa na pojedinca.

 

 

 

https://kujundzicmilan.myportfolio.com/

Produžen rok za prijave na konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2022. godinu

Obaveštavamo sve zainteresovane da je konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2022. godinu produžen do 20. maja u ponoć!

Više informacija o konkursu na http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/vesti.php

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos - Otvoren poziv 2022

For English, please click here.Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fondacija "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2022. godinu. Nagrada je deo internacionalne mreže YVAA -  Young Visual Artists Awards.


Nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije - Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset i prvi put. Nagrada podrazumeva dvomesečni studijski boravak u Residency Unlimited u Njujorku, kao i samostalnu izložbu u Beogradu po povratku iz Njujorka.


Nagrada je namenjena vizuelnim umetnicima/ama do trideset pete godine koji/e su iz Srbije ili rade u Srbiji. Dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Nagrada: Studijski rezidencijalni boravak u Njujorku


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje godišnje. Za dobitnika/cu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.


Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2022. godinu organizuje se u periodu jun – jul 2023.Uslovi učešća na konkursu:


• Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1986. godine

• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

• Poznavanje engleskog jezika


Konkurs je otvoren od 6. aprila do 20. maja 2022. godine. Rok za prijavu je 20. maj (23:59).

 

Prijavljivanje se obavlja na sledećem linku: https://forms.gle/GdpkuoLt92SV5ztt8 

Na linku se nalaze detaljna uputstva za prijavljivanje.


Sve dodatne informacije možete dobiti na email: mangelosnagrada@gmail.com i telefon: +381637060504


 


Proces selekcije


Žiri za 2022. godinu u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd) odabraće do pet finalista/kinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade. Lista kandidata će biti dostupna na sajtu Nagrade nakon 20. maja 2022. godine.


Prvi krug žiriranja biće održan nakon 25. maja 2022. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2022. godine.Young Visual Artists Awards

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima/cama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

https://www.yvaawards.org/ 


Residency Unlimited

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima/kama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima/ama rezidencijalnog programa.

http://residencyunlimited.org

Izložba finalista nagrade “Dimitrije bašičević Mangelos”

zložba finalista nagrade “Dimitrije bašičević Mangelos”
otvaranje 5. jul 2021.
izložba traje do 30. jula 2021.

U ponedeljak 5. jula 2021. u 19h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2021. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork), Dr. um. Milica Ružičić, (profesorka na Beogradskoj akademiji poslovno umetničkih strukovnih studija i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2004. godinu) u prvom krugu žiriranja je odabrao 5 finalista i finalistkinja. To su (prema abecednom redu):

Luka Cvetković
Stefan Lukić
Jelena Micić
Arpad Pulai
Tijana Radenković

U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružuje i Amy Rosenblum Martin, nezavisna kustoskinja iz Njujorka. Amy je sarađivala je  sa brojnim muzejima i galerijama uključujući Pérez Art Museum (Majami), The Bronx Museum, MoMA, Guggenheim, The Met, MCA Chicago, The Hirshhorn, National Portrait Gallery (London), MARCO (Monterrey, Mexico), Reina Sofía (Madrid), MACBA (Barselona), MALBA (Buenos Aires), Kunsthaus Bregenz (Austria) a nedavno je bila i gostujuća kustoskinja-saradnica Dr. Nicole R. Fleetwood na izložbi  “Marking Time: Art in the Age of Mass Incarceration” u MoMA PS1.  

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Realizaciju performansa Smiling Firefighters Luke Cvetković omogućila je firma Vatrex Rescue doo koja se bavi prodajom i servisiranjem najsavremenije vatrogasne opreme i vozila.   
https://vatrex.rs/

Odabrani finalisti nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

Prvi krug žiriranja za Nagradu "Dimitrije  Bašičević  Mangelos" 2021. je završen!

 Žiri je ove godine radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork). Prošlogodišnji dobitnik nagrade Žarko Aleksić blagovremeno je obavestio organizatore da se iz ličnih razloga povlači iz žirija, a u izboru finalista/kinja pridružila se Dr. um. Milica Ružičić, profesorka na Beogradskoj akademiji poslovno umetničkih strukovnih studija i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”  za 2004. godinu.

 Na ovogosdišnji konkurs je pristiglo 25 prijava umetnika i umetnica  i uzimajući u obzir kvalitet prijava i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu, žiri je za 2021. godinu odabrao petoro finalista.

To su (prema abecednom redu):

Luka Cvetković
Stefan Lukić
Jelena Micić
Arpad Pulai
Tijana Radenković

Žiri je pored izdvojenih finalist/kinja odlučio da pohvali i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Sare Kostić i Igor Schiller-a.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni početkom jula, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Uskoro prvi krug žiriranja za nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos

Dragi svi, želimo da vas obavestimo da će se uskoro održati prvi krug žiriranja za nagradu Mangelos. Ove godine u žiriju su: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork). Prošlogodišnji dobitnik nagrade Žarko Aleksić obavestio je organizatore da se iz ličnih razloga povlači iz žirija, a u izboru finalista/kinja pridružiće nam se Milica Ružičić, dobitnica nagrade za 2004. godinu.

Produžen konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Poštovani/e,

obaveštavamo vas da je konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2021. godinu produžen do 17. maja.

Više informacija o konkursu u objavi na linku

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2021! For English, please follow the link: http://www.mangelosnagrada.org.rs/eng/index.php

Mreža YOUNG VISUAL ARTISTS AWARDS

 

Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

 

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.
Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2021. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar.

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Propozicije:

 • Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1985. godine
 • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
 • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
 • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
 • Poznavanje engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 21. marta do 10. maja 2021. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka:

 1. Online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde: http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2021.php

 1. Dostavljanjem elektronskog portfolia u PDF formatu (maksimalna veličina fajla 15 MB) na adresu: mangelosnagrada@gmail.com

 

Portfolio treba da sadrži:

 • Ime, prezime, e-mail adresu, telefon
 • CV na srpskom i engleskom jeziku
 • Vizuelni materijal - prikaz do 10 radova. Video radovi mogu da se predstave unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO)
 • Tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)

 

Rok za online prijavu i prijem portfolia u PDF formatu je 10. maj 2021. do 17h.

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:

Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:

Žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork) Žarko Aleksić (umetnik i dobitnik Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. godinu) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 10. maja 2021. godine.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 20. maja 2021. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2021. godine.

Sve dodatne informacije možete dobiti na email: mangelosnagrada@gmail.com i telefon: +381637060504

 

Young Visual Artists Awards:

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

https://www.yvaawards.org/

Residency Unlimited:

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa.

http://residencyunlimited.org

Katarina Petrović - Negativna poezija - online izložba 20. decembar 2020 u 20h

Negativna poezija je istraživačka online izložba Katarine Petrović, čiji je virtuelni domaćin Muzej nauke i tehnike u Beogradu  a realizovana je u okviru izložbenog programa Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Katarina Petrović je dobitnica Nagrade Mangelos za 2019. godinu.

 

Prvi segment rada čini website sa Katarininim aktuelnim istraživanjima o mogućnosti približavanja nuli kroz jezik. Okosnicu rada čini preplitanje materije i značenja fokusirajući se na intrigantni i paradoksalni koncept nule - onoga što je istovremeno i nešto i ništa. Negativna poezija je jezički eksperiment, deo kontinuiranog istraživanja kreativnih procesa, jezika i koncepta porekla. Ideja za ovaj rad dolazi iz matematičkog koncepta približavanja nuli i koncepta poništavanja gde -n i n rezultiraju 0. U računanju, nuli se možemo približiti iz pozitivnog i iz negativnog smera, a rezultujuće granice svake jednačine je beskonačnost (∞ i -∞). Pitanje je, da li se isto može primeniti na prirodni jezik?

 

Istraživanje se sastoji od dve eksperimentalne postavke -Negativne poezije mašinskog algoritma (Negative Poetry Machine Algorithm) i Negativne poezije ljudskog algoritma (Negative Poetry Human Algorithm).

 

Negative Poetry Machine Algorithm je softver koji Bibliju prevodi u njen negativ koristeći bazu podataka Okfordskog rečnika engleskog jezika. Softver je napisao Miloš Grujić.

 

Negative Poetry Human Algorithm je online performans u kojem učestvuje devet performera koji dolaze iz različitih profesija. Performans je razvijan u saradnji sa pozorišnim umetnikom Orion Maxted-om i transdisciplinarnom grupom The Interactions koju čini dvadesetak umetnika/ca i naučnika/ca koji istražujusamoorganizaciju i kolektivnu inteligenciju, čiji je domaćin Institute for Advanced Studies Univerziteta u Amsterdamu. 

 

Zbog pandemije, izložba prvobitno koncipirana za prostor Muzeja nauke i tehnike u Beogradu seli se u sferu virtuelnog. Online performans Negative Poetry Human Algorithm je ujedno i prvi događaj u okviru izložbe koji će se održati u nedelju 20.12. sa početkom u 20h. Najava događaja će biti na website-u www.negativepoetry.com. Nakon performansa u sredu 23. decembra održaće se razgovor i panel na kojem učestvuju umetnica Katarina Petrović, teoretičarka medija i književnosti dr. Dubravka Đurić (Fakultet za medije i komunikacije) uz moderaciju prevoditeljke Ljiljane Ilić (Centar za promociju nauke, Beograd).

 

Katarina Petrović

 

Katarina Petrović (1986, Niš) je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo smešteni u sferu u kojoj se prepliću umetnost, nauka i humanistika. Koristi medije poput jezika, koda, zvuka i crteža. Završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i diplomske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista francuske vlade pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Radi kao nezavisna istraživačica i kordinatorka ArtScience istraživačke grupe u Centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel, Vrije Universiteit u Briselu.

 

www.katarinapetrovic.net

 

Izložba je realizovana u organizaciji Fonda Ilija & Mangelos, producenta Miroslava Karića i uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Centra Leo Apostel, Vrije Universiteit u Briselu i Institute for Advanced Studies, Univerziteta u Amsterdamu.

 

 

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos” koju organizuju Fond Ilija & Mangelos i Remont- nezavisna umetnička asocijacija dodeljuje se vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Više o nagradi www.mangelosnagrada.org.rs

Žarko Aleksić, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2020. godinu

U sredu, 8. jula, održan je drugi, finalni krug žiriranja za ovogodišnju Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Dve finalistkinje i jedan finalista su predstavili svoj rad žiriju, nakon čega je žiri doneo odluku da je dobitnik Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. godinu Žarko Aleksić.

Žiri je ove godine radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Natalija Vujošević, (umetnica, kustoskinja i edukatorka, Institut za savremenu umjetnost, Podgorica), Katarina Petrović (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu) i Rachel Valinsky (kustoskinja, kritičarka i umetnička direktorka Wendy's Subway - Njujork).

 

Iz obrazloženja žirija:
“Uzimajući u obzir ukupno 22 pristigle prijave, stručni žiri je izabrao Sandru Lakićević, Slavicu Obradović i Žarka Aleksića za finaliste Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. godinu. Žiri je posebnu pažnju posvetio mladim i perspektivnim umetnicima i umetnicama, koji su pokazali ne samo autonomiju u svom umetničkom radu i konceptualnu zaokruženost, već i potrebu da se adresiraju važna estetska i društvena pitanja današnjice. Kroz intervjue sa troje finalista, uzimajući u obzir kvalitet pojedinačnih prijava, prethodne i radove predstavljene na izložbi finalista, žiri je doneo odluku da Nagradu dodeli Žarku Aleksiću.

Žarkova praksa, zasnovana na umetničkom istraživanju koja počiva na preseku konceptualne umetnosti i naučne discipline, pokazuje doslednost u teorijskom i umetničkom pristupu. Koristeći svest kao umetnički medij u svojim istraživanjima i mutimedijalnoj praksi, Žarko filtrira političke krize današnjice, sveprisutnost tehnologije nadzora i kolektivno iskustvo upotrebe mas medija, podvrgavajući se umetničkim i naučnim eksperimentima. Čini se da uspon današnjeg ekonomskog režima kognitivnog kapitalizma stavlja umetnički rad u tešku poziciju, uslovljavajući umetnike da se ili pridruže ili povuku. Njegova instalacija Režim snova pokušava da adresira uznemirenost izazvanu učešćem u socijalnoj i ekonomskoj infrastrukturi koja se raspada. On se „pridružuje“ - i čineći to, otvara pukotinu psiholoških efekata tog učešća na pojedince, kolektivno telo i umetnički rad.”


Žarko Aleksić je rođen u Knjaževcu, na Zadušnice, 1985. godine. Studirao je filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, zatim Akademiju likovnih umetnosti u Beču (klasa profesora Martina Gutmana), gde je radio kao student asistent. Tokom zimskog semestra 2018/19, uređivao je i vodio predmet Umetnost i kognitivne nauke. Trenutno radi na Univerzitetu za primenjenu umetnost u Beču, na Departmanu za umetnička istraživanja. Žarkova multidisciplinarna umetnička praksa bazirana je na ispitivanju svesti, mentalnih procesa i veštačke inteligencije u relaciji sa socio-političkim pitanjima kognitivnog kapitalizma. Veza između pristupa ogleda se u povezanosti psiholoških i ekonomskih stanja, sa sinapsama kao glavnom valutom. Izalagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Živi i radi na relaciji Beč - Beograd.


 

Na izložbi finalista, Žarko Aleksić se predstavio radom “Režim snova”:

“Režim snova” je igra reči koja dvostruko upućuje. Odnosi se na REM fazu sna (rapid eye movement, faza sna u kojoj sanjamo), kao i na REM (Regulatorno telo za elektronske medije republike Srbije).
“Režim snova” je prostorna instalacija koja se sastoji iz tri rada: Sanjari, Flaše za hleb i Režim snova REM, a koja se bavi snovima u prenesenom i doslovnom smislu. Centralni deo rada, koji je razvijan za samostalnu izožbu, najdirektnije se bavi pitanjem kontrole u kognitivnom kapitalizmu, kao i uslovljenošću mišljenja i snova. Drugim rečima, time kako dnevni spoljašnji stimulusi utiču na našu subjektivnost i snove, kako u bukvalnom, tako i u prenesenom značenju.

Sanjari je fotoinstalacija od 168 fotografija dokumetnarnog tipa, gde sam svakodnevno, posle ustajanja fotografisao krevet u kome sam spavao, tokom poslednjih 6 meseci života provedenog u Srbiji. Beležio sam izgled posteljine, koja je ostala kao otisak mog nesvesnog kretanja tokom sna. Flaše za hleb je film koji je nastao u prvih šest meseci života provedenih u Beču, gde sam se odselio kako bih započeo studije na Akademiji likovnih umetnosti. Režim snova REM, prateći liniju zainteresovanosti koju tretiram u svom doktorskom umetničkom radu Svest kao umetnički medij, povezan je ne samo tematski već i u metodološkom smislu (mi smo tokom sna svesni na nekom nivou (awareness) iako ne i racionalni). Naime, ja sam i subjekat i objekat eksperimentisanja, što je izrazito problematično za naučni metod jer se insistira na subjektivnosti, što smatram da u budućnosti može igrati ključnu ulogu u umetnosti, jer smo već sada svedoci da AI može rekreirati na vizualno-auditivno-taktilno-pojavnom planu gotovo nerazlučive "umetničke radove". Takođe, prožimajuća veza se ogleda u povezanosti psiholoških i ekonomskih stanja, sa sinapsama kao glavnom valutom u kognitivnom kapitalizmu.

Podsećamo da dobitnika nagrade očekuje studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited u periodu oktobar-novembar ove godine, kao i samostalna izložba 2021. godine.

 

Zbog novonastale situacije ove godine dodela nagrade je prošla bez zvaničnog otvaranja izložbe finalista koju posetioci mogu da vide u Galeriji Remont od 9. jula do 8. avgusta.

 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena devetnaesti put.

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Odabrani finalisti Nagrade "Dimirije Bašičević Mangelos" za 2020. godinu

Prvi krug žiriranja za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" 2020. je završen!

Žiri je ove godine radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Natalija Vujošević, (umetnica, kustoskinja i edukatorka, Institut za savremenu umjetnost, Podgorica), Katarina Petrović (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu).

Uzimajući u obzir kvalitet prijava ovogodišnjih kandidata i kandidatkinja i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu, žiri je za ovu godinu odabrao troje finalista.
To su (prema abecednom redu):

 

 • Žarko Aleksić 

 • Sandra Lakićević

 • Slavica Obradović

 

Žiri je takođe u razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Nemanja Milenković, Nikola Radosavljević, Kristina Tica i Adrienn Újházi.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni početkom jula, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena devetnaesti put.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2020.

Konkurs za Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” je završen 13. maja 2020.  u 17h.

Na sledećem linku možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na ovogodišnji konkurs. 

Hvala svima koji su se prijavili!

Produžen konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Poštovani/e,
obaveštavamo vas da je konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2020. godinu produžen do 13. maja.
Više informacija o konkursu u objavi na linku
http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/konkurs2020.php

VAŽNO OBAVEŠTENJE za sve koji/e planiraju da se prijave na konkurs Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, kandidati i kandidatkinje ove godine, umesto fizičkog dostavljanja štampanog portfolia, svoje detaljnije prezentacije treba da pošalju u elektronskom formatu na mail: mangelosnagrada@gmail.com. Materijal treba da bude u PDF formatu (maks. 15 MB).
Rok za online prijavu http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2020.php i slanje portofolia elektronskim putem je 6. maj 2020. godine do 17h.

 

Za sve dodatne informacije i eventualne konsultacije u vezi sa prijavama možete nas kontaktirati na mail mangelosnagrada@gmail.com i broj mobilnog telefona +381637060504

KONKURS za Nagradu

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2020. godinu

Mreža YOUNG VISUAL ARTISTS AWARDS

 

Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2020. godinu.

 

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.


Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2020. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar.

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena devetnaesti put.

 

Propozicije:

• Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1984. godine

• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

• Poznavanje engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 14. marta do 6. maja 2020. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka:

1. Online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": www.mangelosnagrada.org.rs
Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde:
http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2020.php

 

2. Dostavljanjem elektronskog portfolia u PDF formatu (maksimalna veličina fajla 15 MB) na adresu: mangelosnagrada@gmail.com

Portfolio treba da sadrži:

 

• Ime, prezime, e-mail adresu, telefon

• CV na srpskom i engleskom jeziku

• Vizuelni materijal - prikaz do 10 radova. Video radovi mogu da se predstave unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO)

• Tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)

 

Rok za online prijavu i prijem portfolia u PDF formatu je 6. maj 2020. do 17h.

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:

Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:

Žiri u sastavu: Katarina Kostandinovic (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasic (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Natalija Vujošević, (umetnica, kustoskinja i edukatorka, Institut za savremenu umjetnost, Podgorica), Katarina Petrović (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 6. maja 2020. godine.

 

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 20. maja 2020. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2020. godine.

Sve dodatne informacije možete dobiti na email: mangelosnagrada@gmail.com i telefon: +381637060504

 

Young Visual Artists Awards:
Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.
https://www.yvaawards.org/

 

Residency Unlimited:
Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa.
http://residencyunlimited.org

 

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2020! For English, please follow the link:
http://www.mangelosnagrada.org.rs/eng/index.php

 

Katarina Petrović, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2019.

U petak 5. jula 2019.  godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Katarinu Petrović  za ovogodišnju dobitnicu  Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

 

Ovogodišnji žiri nagrade radio je u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Sandra Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo), Nadežda Kirćanski (umetnica i prošlogodišnja dobitnica Nagrade).  Žiri je u prvom krugu  žiriranja  odabrao 5 finalista i finalistkinja: Nina GalićJelena PantelićKatarina Petrović, Darko VukićJulija Zaharijević. U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružila i gostujuća članica Ylinka Barotto, kustoskinja saradnica u muzeju Guggenheim (Njujork).

 

Katarina Petrović

 

“Kao umetnica i istraživačica, radim i stvaram u polju u kome se prepliću umetnost, nauka i humanistika. Moje istraživanje usmereno je se na kosmogoniju, odnosno na proces stvaranja i pojam (beskonačne) generativnosti, a u radu koristim medije poput teksta, jezika, zvuka i koda. Prateći koncept stvaranja kao problem krajnjeg porekla (kreiranje kosmosa ili pojavljivanje nečega ni iz čega), kroz rad istražujem misteriozni trenutak pojavljivanja - trenutak u kome šum postaje signal, nasumični događaj smislena informacija i reči postaju meso. Proračun koji se nalazi u jeziku, magična tehnologija izvršnog koda i čin dubokog slušanja - osnove su umetničke prakse u kojoj težim da otvorim prostor imaginarnom da postane realno i realnom da ponovo postane imaginarno. “

 

Katarina Petrović (1986, Niš) završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo. Kao stipendista francuske vlade pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Ko-inicijator je ArtScience Forum platforme, podkasta i umetničkog/medijskog projekta Femkanje i članica je Trixie The Hague kolektiva, Stroom Den Haag i ULUSa. Od 2014. do 2016. bila je član RePlay ansambla za elektro-akustičnu improv muziku u Hagu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu (U10, festival art+science), Arnehmu (festival Oddstream), Hagu (Stroom Den Haag, izložba Kraljevske akademije umetnosti), Milanu (Salone del Mobile), Roterdamu (Test Labs u V2_ Lab for unstable media), Ljubljani (Festival Sonica i Zemlja bez ljudi II u galeriji Kapelica), između ostalih. Recentna održana predavanja i prezentacije uključuju: art +science:makers konferenciju u Beogradu, seminar Politike prostora na Norveškoj pozorišnoj akademiji u Fredrikstadu i Evropski naučni planetarni kongres u Nantu. Katarinin rad nominovan je za Emotional Synthesis nagradu FutureDome u Milanu prošle godine i nagradu Master ArtScience, Kraljevske akademije umetnosti u Hagu. Trenutno je u čitalačkoj rezidenciji umetničkog centra Stroom u Hagu, a radi kao istraživačica u Centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel u Briselu.

 

http://katarinapetrovic.net/

 

Dobitnicu Nagrade Mangelos Katarinu Petrović očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited,  kao i samostalna izložba sledeće godine u Beogradu.


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević 
Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena osamnaesti put.

                                   
Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević 
Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

 

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije. 

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2019.

otvaranje 5. jul 2019.
izložba traje do 28. jula 2019.

U petak 5. jula godine u 19h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2019. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Sandra Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo), Nadežda Kirćanski (umetnica i prošlogodišnja dobitnica Nagrade) u prvom krugu žiriranja je odabrao 5 finalista i finalistkinja. To su (prema abecednom redu):

Nina Galić
Jelena Pantelić
Katarina Petrović
Darko Vukić
Julija Zaharijević

U drugom krugu žiriranja članovima žirija će se pridružiti i gostujuća članica Ylinka Barotto, kustoskinja saradnica u muzeju Guggenheim (Njujork).

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena osamnaesti put.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Odabrani finalisti nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu

Prvi krug žiriranje za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" je završen! Ovogodišnji žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd),  Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Sandra Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo), Nadežda Kirćanski (umetnica i prošlogodišnja dobitnica Nagrade) odabrao je 5 finalista i finalistkinja. To su (prema abecednom redu):

1.            Nina Galić

2.            Jelena Pantelić

3.            Katarina Petrović 

4.            Darko Vukić

5.            Julija Zaharijević

Ovogodišnji  žiri je u razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Žarko Aleksić, Gorana Bačevac, Sara Kostić, Nemanja Milenković, Andrea Palašti. 

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 5.7. 2019. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena osamnaesti put.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za Nagradu

Na ovom linku: http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/kandidati2019.php

možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2019. godinu. 

Ovom prilikom obaveštavamo da će prvi sastanak žirija biti održan nakon 15. maja 2019. godine. 

Hvala svima koji su se prijavili na konkurs.

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2019. godinu

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2019. godinu


Mreža 
Young Visual Artists Awards

 

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2019. godinu.


Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2019. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar. 


Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena osamnaesti put.

 

Propozicije:

Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1983. godine

• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

• Poznavanje engleskog jezika

 

Konkurs je otvoren od 15. marta do 6. maja 2019. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka: 1. online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": 
www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde: 

http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2019.php

 

2. dostavljanjem štampanog portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Maršala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h. U slučaju da portfolio šaljete poštom, uz navedenu adresu treba dodati naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS"

 

Portfolio treba da sadrži: 


• Ime, prezime, e-mail adresu, telefon

• CV na srpskom i engleskom jeziku

• vizuelni materijal - prikaz do 10 radova. Video radovi mogu da se predstave na dva načina: 1) unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO); 2) CD/DVD sa radom/radovima može se doneti u prostorije Remont – nezavisne umetničke asocijacije)

• tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)


Napomena: obavezno dostaviti i PDF portfolia na CD-u (max. 5 MB)

 

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia je 6. maj 2019. do 17h. Ukoliko portfolio šaljete poštom, pošiljka mora biti poslata najkasnije 6. maja 2019. (pečat na koverti).

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:
Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:


Žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd),  Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Sandra Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo), Nadežda Kirćanski (umetnica i prošlogodišnja dobitnica Nagrade) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

 

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 6. maja 2019. godine. 


Prvi krug žiriranja biće održan nakon 15. maja 2019. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2019. godine.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

 

Young Visual Artists Awards:

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija.
Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.
https://www.yvaawards.org/


Residency Unlimited:

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa. 
http://residencyunlimited.org

 

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2019! For English, please follow the link: http://www.mangelosnagrada.org.rs/eng/index.php

 

 

Dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018.‏

U ponedeljak 2.7.2018. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Nadeždu Kirćanski za ovogodišnju dobotnicu  Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos". 

Ovogodišnji žiri nagrade koji je radio u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug: Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević.

 

Iz obrazloženja žirija:

 

Članovi žirija žele da se zahvale finalistima na inspirativnim razgovorima i kvalitetno produciranim radovima. Posebno želimo da istaknemo i kvalitet izložbe u celini. Smatramo da ova izložba daje uvid u relevantne prakse na ovdašnjoj savremenoj umetničkoj sceni. 

 

Nagrađena finalistkinja je prikazala kapacitet da se na neposredan način bavi aktuelnim društvenim fenomenima. Kroz svoj rad  uspostavila je vezu izmedju verbalnog žargona svoje generacije, traumatičnih tema društvene svakodnevnice i jezika savremene umetnosti. Nagrađena umetnica za 2018. godinu je Nadežda Kirćanski.

 

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je 2017. osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na kojem je trenutno na prvoj godini doktorskih studija. Izlagala je na tri samostalne (nista spec 1.0, Dom Omladine; #RIP, Remont) i na više od 20 grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine.

www.behance.net/nadezdakircanski

“U svojoj umetničkoj praksi nastojim da eksploatišem sadržaje raspoložive realnosti i na taj način ponudim platformu za dijalog kroz koji ju je možda moguće artikulisati i eventualno preoblikovati. Identifikacijom, arhiviranjem i uvezivanjem nelogičnosti koji su sastavni deo savremene svakodnevnice, istražujem mehanizme koji ih proizvode.”

 

Dobitnicu Nagrade Mangelos Nadeždu Kirćanski očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.
Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije. 

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“

Otvaranje 2.7.2018. u 19h

Izložba traje do  20.7.2018.

 

U ponedeljak 2.7.2018. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2018. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Prag), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2018. godinu. To su (prema abecednom redu):

1.      Dejan Clement

2.      Nadežda Kirćanski

3.      Dejan Marković

4.      Dušan Rajić

5.      Ivana Ranisavljević

 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena sedamnaesti put.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije. 

 

Finalisti:

Dejan Clement (1989, Beograd) školovao se na ALU Trbinje i ALU Beograd, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri. Najčešće deluje u polju performansa, uz korišćenje različitih medija kao alata ili pratećeg sadržaja u službi performativnog procesa. Istražuje kroz introspekciju pitanje identiteta i slobode, odnose između privatnog i javnog, života i smrti.  Aktivno izlaže od 2008. godine, samostalno, grupno i na festivalima umetnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Urugvaju, Americi, Nemačkoj i Grčkoj.

www.deyanclement.com

 

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Izlagala na dve samostalne (#RIP, Remont NUA) i preko 20 grupnih izložbi (The Wrong Biennale - Prosthetic Pavilion; Regional Exhibition Banat Pavilion; When the other meets the other Other i druge). Dobitnica nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine. Živi u Beogradu.

www.behance.net/nadezdakircanski

 

 

Dejan Marković (1983) je vizuelni umetnik, živi i radi u Berlinu, Gracu i Beogradu. Diplomirao je  na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i magistrirao na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Njegovi višegodišnji diskurzivni projekti fokusiraju se na politike koje formiraju digitalni i analogni prostor, kao i na mogućnost razumevanja složenih institucionalnih i društvenih odnosa. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Belrinu, Gracu, a u saradnji sa umetnicima, teoretičarima, naučnicima i nedisciplinarnim stručnjacima, koncipirao je i realizovao nekoliko međunarodnih izložbi, umetničkih projekata i javnih događaja.

www.markovicdejan.com 

Dušan Rajić (1983.) je vizueln iumetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirani arhitekta /Arhitektonski fakultet u Beogradu/ sa glavnim fokusom rada i istraživanja posvećenim socijalnim strukturama urbanog života i sredine kroz fotografiju, instalacije i javne intervencije. Član je fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

 

Ivana Ranisavljević (1983) vizuelna i performans umetnica diplomirala je 2011. godine na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, u klasi profesora Jovana Sivačkog. Pored likovnih umetnosti (slikarstva, crteža i grafike), polje njenog interesovanja je oblast novih medija (multimedijalna umetnost, performans, body-art, video-rad, prostorne instalacije). Njen likovni rad do sad je prikazan u nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a u poslednjih šest godina intenzivno je angažovana u oblasti performans umetnosti.

 

http://www.g12hub.com/en/artist/ivana-ranisavljevi%C4%87

 

Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2018. godinu. To su (prema abecednom redu):

 

1.      Dejan Clement

2.      Nadežda Kirćanski

3.      Dejan Marković

4.      Dušan Rajić

5.      Ivana Ranisavljević

 

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 2.7. 2018. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena sedamnaesti put.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" 2018.

Poštovani, na ovom linku: http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/kandidati2018.php, možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2018. godinu. Ovom prilikom obaveštavamo da će prvi sastanak žirija biti održan nakon 15. maja 2018. godine. Hvala svima koji su se prijavili na konkurs.

KONKURS za Nagradu


Mreža 
Young Visual Artists Awards

 

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018. godinu.


Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2018. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar. 


Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena sedamnaesti put.

 

Propozicije:

Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1982. godine

• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

• Poznavanje engleskog jezika

 

Konkurs je otvoren od 30. marta do 9. maja 2018. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka: 1. online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": 
www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde:  http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2018.php

 

2. dostavljanjem štampanog portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Maršala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h. U slučaju da portfolio šaljete poštom, uz navedenu adresu treba dodati naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS"

 

Portfolio treba da sadrži: 


• Ime, prezime, e-mail adresu, telefon

• CV na srpskom i engleskom jeziku

• vizuelni materijal - prikaz do 10 radova. Video radovi mogu da se predstave na dva načina: 1) unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO); 2) CD/DVD sa radom/radovima može se doneti u prostorije Remont – nezavisne umetničke asocijacije)

• tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)


Napomena: obavezno dostaviti i PDF portfolia na CD-u (max. 5 MB)

 

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia je 9. maj 2018. do 17h. Ukoliko portfolio šaljete poštom, pošiljka mora biti poslata najkasnije 9. maja 2018. (pečat na koverti).

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:
Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:


Žiri u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

 

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 9. maja 2018. godine. 


Prvi krug žiriranja biće održan nakon 15. maja 2018. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2018. godine.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

 

Young Visual Artists Awards:

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija.
Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.
www.yvaa.tumblr.com


Residency Unlimited:

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa. 
http://residencyunlimited.org

 

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2018! For English, please follow the link: http://www.mangelosnagrada.org.rs/eng/index.php

Jelena Mijić dobitnica Nagrade

U ponedeljak 26.6.2017. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić, Jelena Mijić i Ivan Šučetić  su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Jelenu Mijić za ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Podsetimo da je ovogodišnji žiri nagrade radio u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd)

Iz obrazloženja žirija:

“Članovi žirija se zahvaljuju svim umetnicima i umetnicama koji su se prijavili na konkursu za nagradu Mangelos jer su pružili dragocene uvide i podstakli razgovor na relevantne teme iz domena savremene umetničke prakse. Profesionalni načini prezentacije radova finalista i u portfolijima i na izložbi potvrđuju visok stepen kvaliteta umetnika mlađe generacije. Ove godine nagradu je osvojio rad koji demonstrira otvoreni i eksperimentalni pristup istraživanju i sagledavanju složenih relacija na kojima se temelji proizvodnja umetnosti i njena društvena percepcija. Čestitamo Jeleni Mijić i želimo joj produktivni boravak u Njujorku sa nadom da ce stečena iskustva podeliti sa kolegama po povratku.

Jelena Mijić  (1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu. Završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član je foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje ovim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja, ona o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

http://cargocollective.com/jela

“Najviše me interesuju teme nasumičnosti, neodređenosti, participativnosti i haosa u oblasti umetosti, kao i pitanja o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispitivanje opšteprihvaćenih postulata na kojima se zasniva umetničko delo.  U svom radu nikada ne težim da ilustrujem ili dokažem unapred zadate okvire ili pretpostavke. Podstaknuta konkretnim mestom, trenutkom ili situacijom, radim sa, za tu situaciju, specifičnim i dostupnim sadržajem, na kraju ga pretačući u umetničku formu, koja veoma često nije konačna, nego je samo jedna od faza ili inspiracija za početak novog rada.  Korišćenje tradicionalnih i/ili klasičnih metoda za konstrukciju slike u radovima koji se zasnivaju na nasumičnosti, igri, slučaju i participativnosti publike i slučajnih prolaznika rezultira radovima koji su naoko i formalno veoma klasični, ali su suštinski apsurdni i cinični.

Dobitnicu Nagrade Mangelos Jelenu Mijić očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.

 

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Finale Mangelos 2017

U ponedeljak 26.6.2017. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić, Jelena Mijić i Ivan Šučetić  su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Jelenu Mijić za ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Podsetimo da je ovogodišnji žiri nagrade radio u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd)

Iz obrazloženja žirija:

“Članovi žirija se zahvaljuju svim umetnicima i umetnicama koji su se prijavili na konkursu za nagradu Mangelos jer su pružili dragocene uvide i podstakli razgovor na relevantne teme iz domena savremene umetničke prakse. Profesionalni načini prezentacije radova finalista i u portfolijima i na izložbi potvrđuju visok stepen kvaliteta umetnika mlađe generacije. Ove godine nagradu je osvojio rad koji demonstrira otvoreni i eksperimentalni pristup istraživanju i sagledavanju složenih relacija na kojima se temelji proizvodnja umetnosti i njena društvena percepcija. Čestitamo Jeleni Mijić i želimo joj produktivni boravak u Njujorku sa nadom da ce stečena iskustva podeliti sa kolegama po povratku.

Jelena Mijić  (1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu. Završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član je foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje ovim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja, ona o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

http://cargocollective.com/jela

“Najviše me interesuju teme nasumičnosti, neodređenosti, participativnosti i haosa u oblasti umetosti, kao i pitanja o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispitivanje opšteprihvaćenih postulata na kojima se zasniva umetničko delo.  U svom radu nikada ne težim da ilustrujem ili dokažem unapred zadate okvire ili pretpostavke. Podstaknuta konkretnim mestom, trenutkom ili situacijom, radim sa, za tu situaciju, specifičnim i dostupnim sadržajem, na kraju ga pretačući u umetničku formu, koja veoma često nije konačna, nego je samo jedna od faza ili inspiracija za početak novog rada.  Korišćenje tradicionalnih i/ili klasičnih metoda za konstrukciju slike u radovima koji se zasnivaju na nasumičnosti, igri, slučaju i participativnosti publike i slučajnih prolaznika rezultira radovima koji su naoko i formalno veoma klasični, ali su suštinski apsurdni i cinični.

Dobitnicu Nagrade Mangelos Jelenu Mijić očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.


Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Odabrani finalisti nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.),  Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):
 
1.     Lidija Delić
2.     Ksenija Jovišević
3.     Nemanja Lađić
4.     Jelena Mijić
5.     Ivan Šuletić
 
Ovogodišnji  žiri je u širem razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Žarko Aleksić, Bojana Knežević, Nemanja Nikolić, Katarina Petrović, Andrea Palašti. 

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 26.6. 2017. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe.
 
Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedicncu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja noci ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptulane umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena šesnaesti put.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za 2017. godinu

Poštovani,  
na ovom linku možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu. Ovom prilikom obaveštavamo da će prvi sastank žirija biti održan nakon 15. maja. 2017. godine. Hvala svima koji su se prijavili na konkurs!

 

KONKURS za Nagradu

Mreža Young Visual Artists Awards

 

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2017! For English, please follow the link

 

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2017. godinu.


Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života, koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2017. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar. 


Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena šesnaesti put.

 

Propozicije:

Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1981. godine

• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji

• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije

• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

• Poznavanje engleskog jezika

 

Konkurs je otvoren od 31. marta do 5. maja 2017. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka: 1. online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": 
www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde.

 

2. dostavljanjem štampanog portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Maršala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h. U slučaju da portfolio šaljete poštom, uz navedenu adresu treba dodati naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS"

 

Portfolio treba da sadrži: 


 • Ime, prezime, e-mail adresu, telefon

• CV na srpskom i engleskom jeziku

• vizuelni materijal - prikaz do 10 radova (video radovi mogu da se predstave na dva načina: 1) unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO); 2) CD/DVD sa radom/radovima može se doneti u prostorije Remont – nezavisne umetničke asocijacije)

• tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)


Napomena: obavezno dostaviti i PDF portfolia na CD-u (max. 5 MB)

 

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia je 5. maj 2017. do 17h. Ukoliko portfolio šaljete poštom, pošiljka mora biti poslata najkasnije 5. maja 2017. (pečat na koverti).

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:
Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:


Žiri u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2016. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

 

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 5. maja 2017. godine. 


Prvi krug žiriranja biće održan nakon 15. maja 2017. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 20. juna 2017. godine.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

 

Young Visual Artists Awards:

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija.
Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.
www.yvaa.tumblr.com


Residency Unlimited:

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa. 
http://residencyunlimited.org

 

Nina Simonović dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2016.‏

U ponedeljak 20.6.2016. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti Nagrade su  pre otvaranja pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Ninu Simonović za ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Dobitnicu Nagrade Mangelos Ninu Simonović očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

Podsetimo da je ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade "D.B. Mangelos" za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) nakon prvog kruga žiriranja 6. maja odabrao pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

 1. Kristina Benjocki

2. Mia Ćuk

3. Bogomir Doringer

4. Nina Simonović

5. Mihailo Vasiljević

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena petnaesti put.

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

 Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije.  

 

Nina Simonović

Nina Simonović (1984, Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Kao stipendista francuske vlade usavršavala se na École Nationale superieure des beaux-arts u Parizu, i pohađala master studije iz oblasti teorije umetnosti na École des Hautes études en sciences socials u Parizu. Od 2007. godine redovno izlaže. Recentne samostalne izložbe: Hesitations, Umetnički prostor U10, Beograd, Resonance, Galerija FLU, Beograd; skorašnje grupne izložbe: Constellation, Kulturni centar Srbije, Pariz, Yes to all, Gallery Treize, Pariz,  Facing Belgrade, Luis Leu, Karlsruhe.Finalistkinja Henkel Art Award za 2010. godinu. Trenutno živi u Parizu.

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“

Galerija Remont

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“

Otvaranje 20. 6. 2016. u 19h

Izložba traje do  8.7. 2016.

 

U ponedeljak 20. 6.  2016. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2016. će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku odobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade "D.B. Mangelos" za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma zasavremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) odabrao je nakon prvog kruga žiriranja 6. maja pet umetnica i umetnika u finalnikrug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

 

1. Kristina Benjocki

2. Mia Ćuk

3. Bogomir Doringer

4. Nina Simonović

5. Mihailo Vasiljević

 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosiime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena petnaesti put.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije.  

 Kristina Benjocki

Kristina Benjocki (1984, Zrenjanin) je nakon osnovnih studija na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu i na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu, završila magistarske studije na Kraljevskoj Akademiji i Kraljevskom Konzervatorijumu u Hagu (2011). U svojoj multidisciplinarnoj praksi, Kristina istražuje mehanizme sećanja i zaboravljanja u kontekstu bivšeg istoka i zapada. Kristina je trenutno na rezidencijalnom boravku na Jan van Eyck Akademiji u Mastrihtu gde priprema film i knjigu o istoriji Kanner brda koje je bilo Naci baza za sklapanje V1 i V2 raketa a za vreme Hladnograta Nato štab za ratne operacije. Februara 1992. u istom prostoru ratifikovan je ugovor o Evropskoj uniji ili Mastrihtski ugovor koji je stupio na snagu 1. novembra 1993 godine. Skorašnja izlaganja: In search of...peripheral practices, JVE galerija u Mastrihtu (Vincent van Velsen), This is the time. This is the record of the time, Stedelijk Museum Buro u Amsterdamu…Izložbe u pripremi:  Please Empty your Wallets, kustoskinja Ksenija Orelj, Muzej Moderne i Savremene umjetnosti Rijeka, Social Contract, kustoskinja Kateryna Filyuk, IZOLYATSIA, Kiev i Material Witness kustoskinja BrendaGuesnet, Karst fondacija, Plimut…

 www.kristinabenjocki.com  

 

Mia Ćuk

Mia Ćuk (1988, Novi Sad) osnovne akademske studije fotografije završila je na novosadskoj Akademiji umetnosti. Diplomu mastera fotografije stekla je na univerzitetu Vestminster u Londonu, u klasi profesora Dejvida Bejta. Učestvovala na brojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica jestipendie “Dositeja” Fonda za mlade talente Srbije za postdiplomske studije u inostranstvu. Finalista je nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za 2015. godinu. Jedan je od osnivača platforme Dust Studies, gde sa grupom umetnika sarađuje na istraživanju prostora grada, njegovih nepredviđenihpovršina i zaboravljenih detalja.

www.miacuk.net

 

Bogomir Doringer

Bogomir Doringer (1983, Beograd) diplomirao je na Gerit Ritveld Akademiji u Amsterdamu, gde je njegov rad nominovan za najbolji diplomski rad, a potom je master diplomu (cum laude) primio na Filmskoj Akademiji u Amsterdamu, gde je specijalno bio pozvan da počne svoj projekatGostoprimstvo.  U svojim projektima, Doringer se bavio društveno političkim temama i fenomenima koji su prisutni u medijima. Doringerovi projekti nastaju na različitim platformama, podeljeni na elemente koji funkcionišu nezavisno ili zajedno, suprotstavljajući različite grupe učesnika. Onsebe vidi kao pripovedača ‘’neželjenih priča’’, istraživanja društvenih fenomena. Projekti na kojima radi okupljaju eksperte iz oblasti zakona, nauke, tehnologije i uvek su izgrađeni na dugom istraživackom radu. Aktivno izlaže i predaje, najčešće u Amsterdamu i Beču. Društveni fenomenFACELESS, koji je Doringer identifikovao i predstavio u formi izložbe, koja je okupila preko 100 modernih umetnika i modnih dizajnera će se na leto 2017. godine naći kao specijalna akademska publikacija od strane Univerziteta Primenjenih Umetnosti u Beču. 

www.bogomirdoringer.info

 Nina Simonović

Nina Simonović (1984, Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Kao stipendista francuske vlade usavršavala se na École Nationale superieure des beaux-arts u Parizu, i pohađala master studije iz oblasti teorije umetnosti na École des Hautes études en sciences socials u Parizu. Od 2007. godine redovno izlaže. Recentne samostalne izložbe: Hesitations, Umetnički prostor U10, Beograd, Resonance, Galerija FLU, Beograd; skorašnje grupne izložbe: Constellation, Kulturni centar Srbije, Pariz, Yes to all, Gallery Treize, Pariz,  Facing Belgrade, LuisLeu, Karlsruhe…Finalistkinja Henkel Art Award za 2010. godinu. Trenutno živi u Parizu.

 

Mihailo Vasiljević

Mihailo Vasiljević (1981, Beograd) diplomirao je 2005. godine na Katedri za fotografiju, Akademija umetnosti BK, Beograd; završio master studije Teorije umetnosti i medija, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 2009. godine. Izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Piše o različitim aspektima fotografije. Od 2009. godine Vasiljević je predavač na Katedri za fotografiju, NOVA akademija umetnosti, Beograd, a 2011. godine zajedno sa fotografom Ivanom Petrovićem osniva i uređuje Centar za fotografiju, nezavisno udruženje osnovano sa ciljem istraživanja fotografije kaodruštvenog fenomena u najširem smislu. Finalista je nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za 2015. godinu i dobitnik nagrade Different Worlds: Young Contemporary Photography Award, Ljubljana (2015).

www.mihailovasiljevic.com

Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade "D.B. Mangelos" za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

1. Kristina Benjocki

2. Mia Ćuk

3. Bogomir Doringer

4. Nina Simonović

5. Mihailo Vasiljević 

U najuži krug razmatranja za izbor finalista i finalistkinja ušli su i Žarko Aleksić, Bojana Knežević i Andrea Palašti, a posebno su zapažene i prijave Dragana Bibina, Lidije Delić, Maje Đorđević, Nemanje Lađića, Borisa Lukića, Sonje Radaković, Tijane Radenković, Ivane Ranisavljević, Luke Knežević-Strike, Marka Tirnanića i Julije Zaharijević.

Žiri ističe da su ove godine kandidati i kandidatkinje izuzetno ozbiljno i temeljno pristupili pripremi konkursnog materijala i zahvaljuju se svim umetnicima i umetnicama na učešću u konkursu.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 20. juna 2016, a ime dobitnika ili dobitnice Nagrade za 2016. godinu, žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za 2016. godinu

Poštovani, na ovom linku možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu. Ovom prilikom obaveštavamo da će prvi sastank žirija biti održan nakon 15. maja. 2016. godine. Hvala svima koji su se prijavili na konkurs. 

Tim Nagrade Mangelos

Produžen rok za prijave na konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2016. godinu

Poštovani/e,

obaveštavamo vas da je konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2016. godinu produžen do 6. maja.

 

Više informacija o konkursu na sledećem linku http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/konkurs2016.php  

KONKURS za Nagradu

Mreža Young Visual Artists Awards

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2016. godinu.

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života, koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2016. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar.

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena petnaesti put.

Propozicije:

 • Na konkurs se mogu prijaviti  umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1980. godine
 • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za  umetničku scenu u Srbiji

 • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju  završene najmanje osnovne studije
 • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine

 • Poznavanje  engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 31. marta do 06. maja 2016. godine. Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka:

1.     online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde

2.     dostavljanjem štampanog portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Maršala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h. U slučaju da portfolio šaljete poštom, uz navedenu adresu treba dodati naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS"

Portfolio treba da sadrži:

Ime, prezime, e-mail adresu, telefon 

 CV  na srpskom i engleskom jeziku

vizuelni materijal - prikaz do 10 radova (video radovi mogu da se predstave na dva načina: 1) unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO); 2) CD/DVD sa radom/radovima može se doneti u prostorije Remont – nezavisne umetničke asocijacije)

tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)

napomena: obavezno dostaviti i PDF portfolia na CD-u (max. 5 MB)

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia je 06. maj 2016. do 17h. Ukoliko portfolio šaljete poštom, pošiljka mora biti poslata najkasnije 06. maja 2016. (pečat na koverti).


Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku

Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.
 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja

Žiri u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk-platfroma za savremenu umetnost, Beograd),  Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue, kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon
06. maja 2016. godine.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 15.  maja  2016. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 15. juna 2016. godine.


Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće kontakte:
mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

Young Visual Artists Awards

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD.  Uz podršku  Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene:  Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residnecy Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

www.yvaa.tumblr.com 

Residency Unlimited

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika, kustosa, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa. 

http://residencyunlimited.org

Marko Marković: Mangelos iskustvo

Remont – nezavisna umetnička asocijacija

Sreda 3.2.2016. u 18h 

Marko Marković: Mangelos iskustvo

prezentacija

 Prošlogodišnji dobitnik nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos Marko Marković boravio je u periodu oktobar-novembar u Residency Unlimited u Njujorku. Prezentaciju u galeriji Remont Marko će započeti svojevrsnim performativnim činom čitanja prevoda eseja “Why Art? The Primacy of Audience” pisca i teoretičara Suhail-a Malik-a. U drugom delu prezentacije  biće reči o Markovim iskustvima  boravka u RU, utiscima o njujorškoj umetničkoj sceni, galerijama, muzejima,  izložbama koje je tom prilikom posetio. 

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja ima za cilj da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi. YVAA, od prošle godine ima novu partnersku organizaciju u Njujorku - Residency Unlimited, a rezidencijalni boravak dobitnika ili dobitnice Nagrade traje dva meseca. Pored rezidencijalnog boravka u Njujorku, nagrađenom/oj umetniku/ci se po povratku organizuje i samostalna izložba u Beogradu. 

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnog i javnog programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika, kustosa, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima/cama rezidencijalnog programa. 

 

“Marko Marković, dobitnik ovogodišnje Mangelos nagrade, delovanjem u autonomnom polju skulpture nastupa sa pozicije koja preispitivanjem semantike umetnosti/skulpture posredno komentariše izvanumetničke, odnosno društvene procese. Njegov rad proističe iz analitičkog posmatranja istorijskog nasleđa skulpture i zasniva se na konstruisanju njenog samostalnog formalno-jezičkog sistema koje prati kreiranje fiktivnih narativa oko pseudo-arheoloških i istorisjko-umetničkih izvora sa težnjom provokacije navike za upisivanjem “spoljašnjih” interpretativnih slojeva u polje umetnosti, tako kritikujući matrice prevođenja umetnosti u polje kulture. Protiv reprezentacije kao mehanizma regulisanja odnosa u domenu vizuelnog vođenog logikom kapitala, njegova praksa pruža (jedno potencijalno) polazište za građenje relacija između sfera umetnosti i javnosti koje bi ignorisale postojeće obrasce označavanja i određivanja kategorija.”

iz teksta Ane Bogdanović 

 

 

Marko Marković (1984. Beograd). Studirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića. Bavi se skulpturom i crtežom. Izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Beogradu (Galerija Haos, Galerija Remont, Galerija Doma Omladine, Salon MSUB, Kulturni centar Grad, Kuća Legata), Gracu (Cultural City Network Graz), Novom Sadu MSUV).   

Samostalna izložba Nataše Kokić, prošlogodišnje dobitnice Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

Umetnički prostor U10

Nataša Kokić

„Behind every man now alive stand thirty ghosts“ 

od 13. avgusta do 29. avgusta 2015.

"Iza svakog živog čoveka danas stoji trideset duhova, to je odnos po kojem su mrtvi brojniji od živih. Od početka vremena, otprilike sto biliona ljudskih bića je hodalo Zemljom."

2001: Odiseja u svemiru, Arthur C. Clark

Trideset crteža ugljenom predstavlja raspadanje komete, svojevrsne simboličke slike današnje borbe pojedinca da se odupre pritiscima različitih društvenih okolnosti u pokušajima da ostane veran sebi.  Prateći  audio rad na izložbi je snimak teksta preuzetog iz knjige „ O prirodi stvari“ (“De rerum natura”) rimskog pesnika Lukrecija.  Napisana u prvom veku pre nove ere, knjiga istražuje epikurejsku fiziku primenom poetskog jezika i metafora – govori o principima atomizma, o prirodi uma, duše i misli; govori o razvoju sveta i njegovih pojava i raznovrsnosti nebeskih i zemaljskih pojava. Deo knjige  koji je predstavljen na izložbi objašnjava mehanizam pritiska i gravitacije i zajedno sa crtežima komete još jednom otvara brojna pitanja o dvosmislenostima i kontradikcijama vremena u kojem živimo. Moja fascinacija prirodnom filozofijom nastala je u želji da spojim dve naizgled nepovezane priče - jedna je iz savremenog sveta i opisuje nedostatak interesa na globalnom nivou  za rešavanje gorućih društvenih pitanja, kao i nemarnost prema pojedincu; druga je iz antičkog sveta i opisuje tačne i pogrešne teorije o univerzumu kao celini.  U antičko vreme, veza između funkcionisanja društva i savršenog uređenja svemira je bila važna -  ljudi su nalazili uputstva za život posmatrajući nebo. Savremeni svet, s druge strane, teži neredu - liminalnost, entropija i nesigurnost su postali norma. Značaj pozicije pojedinca se tako gubi i mi danas plutamo između slojeva stvarnosti.

Nataša Kokić 

(...) Savremeni antropocentrični pogled svoje tehnike spoznaje zasniva na običaju prevođenja prirode u kulturu sredstvima racionalnog naučnog saznanja. Logika naše antropocentrične kulture je narativna, njena je forma reprezentacijska. Na simboličnom nivou ovo se reflektuje i u odabiru naziva za pomenutu sondu Evropske svemirske agencije koji se odnosi na kamen iz Rozete – bazaltnu ploču koja je u 19. veku omogućila dešifrovanje hijeroglifa metodom prevođenja, budući da je na sebi imala ispisan isti tekst na tri jezika, uključujući egipatsko i grčko pismo. U situacijama kada je dati proces prevođenja nemoguće realizovati nastaje prostor za upisivanje imaginacije, mogućnost ukidanja narativno-reprezentacijskog koda. U tim tranzitnim, liminalnim iskustvima čekanja prepoznatljivog prevoda dolazi do akumulacije očekivanja.  (...)

Odlomak iz teksta „Narativ za kometu“ Ane Bogdanović (tekst je pisan povodom samostalne izložbe Nataše Kokić i u integralnoj verziji će biti objavljen u ovogodišnjem katalogu Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos)

 Nataša Kokić je rođena u Beogradu 1979. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a 2010. je dobila diplomu Magistra. Od 2001. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na Islandu, u Holandiji, Norveškoj, Americi i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa. Radovi Nataše Kokić  se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama.  Dobitnica  je nekoliko priznanja, između ostalih Vladimir Velicković nagrade za crtež i Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu.

http://cargocollective.com/natasakokic/

 

Izložba „Behind every man now alive stand thirty ghosts“ se realizuje u okviru aktivnosti  Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Nagrada na godišnjem nivou za nagrađenog/u umetnika/cu  podrazumeva pored profesionalnog rezidencijalnog boravka u Njujorku i organizaciju samostalne izložbe po povratku u zemlju.

Marko Marković dobitnik Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2015. godinu

U petak 3. jula 2015. godine u 19 h u galeriji Remont je otvorena izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Finalisti Nagrade Mangelos su pre otvaranja izložbe pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe finalista proglasio Marka Markovića za ovogodišnjeg dobitnika. 

 Dobitnika Nagrade Mangelos Marka Markovića očekuje rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited u trajanju od 2 meseca, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

 Podsetimo da je žiri u sastavu: Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Natasa Kokić (umetnica, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), u prvom krugu žiriranja 23. maja odabrao sledeće finaliste/finalistkinje za tekuću godinu (prema abecednom redu):

Mia Ćuk

Tadija Janičić

Marko Marković

Ivan Šuletić

Mihailo Vasiljević

 

*****************************************************************************

Marko Marković

Rođen 17.7.1984. u Beogradu, Srbija.

Studirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića.

Bavi se skulpturom.

Samostalne izložbe:

2015 – Remont galerija, Beograd

2013 – Centar za Kulturu Sopot, Sopot

2012 – Galerija FLU, Beograd

2009 - Dom Omladine, Beograd

2008 - Galerija Haos, Beograd

 

Grupne izložbe:

 

2015 -  Izložba “Između Privatnog i Javnog”, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

2015-   Izložba "Prostori odstupanja", Salon MSUB

2014 – Izložba finalista nagrade Mangelos, Galerija Remont, Beograd

2013 – Izložba finalista nagrade Mangelos, Galerija Remont, Beograd

2012 – Čukarički salon, Galerija 73, Beograd,

2012   Velika očekivanja, Dom Omladine, Beograd

2012 – Bez odlaganja, KC Grad, Beograd

2010 – Hibridni objekat, Galerija SKC, Beograd

2009 – Lauerati nagrade za crtež “Vladimir Velicković”, Galerija Haos; Beograd

2009 - Real Presence 9, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd

2009 -  -+, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Belgrade

2008 - Tropical Lab, Lasalle College of the Arts, Singapur;

2008 - Real Presence 8, Castello di Rivoli, Rivoli

2008 - Progresivne nade 3, Galerija Haos; Beograd

 

Rezidencije:

2009 - Cultural City Network Graz, Announcement of two sculptures, u saradnji sa crkvom St Andrä, Graz;

Izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i proglašenje dobitnika/ce za 2015. godinu

Galerija Remont

petak 3. jul 2015. u 19 h

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2015

Izložba je otvorena do 30.jula 2015.

 Nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa biće ove godine dodeljena po četrnaesti put!  Finalisti  Nagrade će u petak 3. jula u drugom krugu žiriranja  pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe u 19h. 

Podsetimo da je na prvom sastanku žirija za nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“, održanog 23. maja 2015. godine, a u sastavu Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Natasa Kokić (umetnica, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), odabrani su sledeći finalisti/finalistkinje za tekuću godinu (prema abecednom redu):

 

 Mia Ćuk

Tadija Janičić

Marko Marković

Ivan Šuletić

Mihailo Vasiljević

 

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja za cilj ima da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi/Njujorku.  Nagrađenom/oj umetniku/ci se po povratku iz Njujorka  organizuje  samostalna izložba u Beogradu.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života, koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. 

Nakon dugogodišnje saradnje sa ISCP (International Studios and Curatorial Program) mreža YVAA (Young Visual Artists Awards), čija je članica i Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos, od ove godine ima novu partnersku organizaciju u Njujorku - Residency Unlimited, a rezidencijalni boravak dobitnika/ce  Nagrade trajaće 2 meseca! 

www.mangelosnagrada.org.rs

Organizatori nagrade: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Beograd  i Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad

 

Partneri/podrška:  YVAA – Young Visual Artists Awards, Foundation for Development of a Civil Society, Trust for Mutual Understanding, Residency Unlimited, Ministarstvo kulture i informisanja  Republike Srbije

Izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i proglašenje dobitnika/ce za 2015. godinu

U petak 3 jula 2015.godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Učesnici izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2015. će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe.

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos >> Novosti!!!

Imamo novosti! Mreža YVAA (Young Visual Artists Awards), čija je članica i Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos, od ove godine ima novu partnersku organizaciju u Njujorku - Residency Unlimited, a rezidencijalni boravak dobitnika ili dobitnice Nagrade trajaće 2 meseca! 

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnog i javnog programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika, kustosa, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa. 

 

Više detalja: http://residencyunlimited.or

Odabrani finalisti nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2015. godinu

Na prvom sastanka žirija za nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos, održanog 23. maja 2015. godine, a u sastavu Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nataša Kokić  (umetnica, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), odabrani su sledeći finalisti/finalistkinje za tekuću godinu (prema abecednom redu):

1. Mia Ćuk

2. Tadija Janičić

3. Marko Marković

4. Ivan Šuletić

5. Mihailo Vasiljević

Tokom procesa žiriranja u šire razmatranje za finalnu selekciju ovogodišnje nagrade diskutovane su i prijave sledećih umetnika/umetnica (prema abecednom redu): Mirza Dedać, Sonja Jankov, Tanja Juričan, Boris Lukić, Andrea Palašti, Danilo Prnjat, Marko Tirnanić, Vendel Vaštag, Veljko Zejak.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljen početkom jula meseca, o čemu će svi detalji biti blagovremeno objavljeni na sajtu nagrade.

 

Zahvaljujemo se svima na učešću.

Objavljen spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs za 2015. godinu

Poštovani, na ovom linku možete pogledati spisak umetnika/ca koji su se prijavili na konkurs Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2015. godinu. Ovom prilikom obaveštavamo da će prvi sastank žirija biti održan 23. maja. 2015. godine. Hvala svima koji su se prijavili na konkurs. 

Tim Nagrade Mangelos

Objava konkursa za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2015. godinu

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2015. godinu.

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života, koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

Više detalja o konkursu Nagrade DB Mangelos

Nataša Kokić: Mangelos iskustvo / prezentacija

Remont – nezavisna umetnička asocijacija

Četvrtak 12.3.2015. u 18h 

Nataša Kokić: Mangelos iskustvo

prezentacija 

Prošlogodišnja dobitnica nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos Nataša Kokić boravila je u periodu septembar – oktobar 2014. u International Studios and Curatorial Program (ISCP) u Njujorku. Na prezentaciji u galeriji Remont Nataša će govoriti o svojim iskustvima boravka u ISCP-u, kao i o utiscima o Njujorku i njujorškoj art sceni. 

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja za cilj ima da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi. Nagrada se sastoji od rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od šest nedelja, u International Studio and Curatorial Program (ISCP) koji predstavlja jedan od najznačajnijih programa za mlade umetnike i umetnice danas. Program boravka uključuje i posete brojnim galerijama, muzejima kao i upoznavanje sa predstavnicima i predstavnicama njujorške umetničke scene. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

 

Nataša Kokić je rođena u Beogradu 1979. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a 2010. je dobila diplomu magistra. Od 2001. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na Islandu, u Holandiji i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa i dobitnik je nekoliko nagrada. Više radova se nalazi u privatnim i javnim kolekcijama. Trenutno je na doktorskim studijama u Beogradu. 

http://cargocollective.com/natasakokic/

 

“Moj rad je uvek nastajao pod uticajem okruženja. Savremen način života, političke i socijalne okolnosti koje ostavljaju posledice na obične ljude, privatne istorije na koje utiče nasleđe, su samo neka od mojih stalnih interesovanja. Lična istorija je pod uticajem našeg nasledstva, mesta na kom smo odrasli, ljudi i okolnosti koji oblikuju naš svakodnevni život. Ove ideje su polazna tačka mojih crteža, koji prikazuju iskonstruisan unutrašnji pejzaž, privatnu i neuhvatljivu teritoriju koju svi gradimo vremenom. Polazeći od izmišljenih pejzaža, radovi se kreću ka objektima i pejzažima nastalim pod uticajem kulture, zadržavajući iste osnovne ideje. Ljudi su oduvek pokušavali da oblikuju svoje okruženje da bi zadovoljili svoje potrebe i ovaj simbolični čin promene je postao deo mojih radova. Zajedno sa upotrebom istorije nauke i drevnih gradivnih elemenata svemira, koji su u osnovi svega, nastaju zanimljive priče.”

Samostalna izložba Saše Tkačenka, dobitnika Nagrade Dimitrije Basičević Mangelos za 2013. godin

Kulturni Centar Beograda / Galerija Podroom

Saša Tkačenko

TKANINA / FABRIC

Samostalna izložba Saše Tkačenka, dobitnika Nagrade Dimitrije Basičević Mangelos za 2013. godinu

od 20. 11. Do 13.12. 2014.

Izložba Fabric (srp. tkanina) predstavlja rezultate procesa istraživanja scenografije javnog prostora, koji je vizuelni umetnik Saša Tkačenko započeo tokom šestonedeljnog boravka u Njujorku u The International Studio & Curatorial Program (ISCP) i realizuje se u okviru Nagrade Dimitrije Basičević Mangelos za 2013. godinu.

Izložba artikuliše Tkačenkovo ispitivanje prostora, isprva sprovedeno kroz sekvence kratkih, noćnih video zapisa arhitekture prizora njujorških ulica, koje se razvilo u studiju, obuhvatajući više od stotinu polaroida. Tehnički ograničene mogućnosti polaroid fotografije (slaba osetljivost foto sočiva i nemogućnost kontrolisanja ishoda fotografskog procesa) uz nepovoljne uslove noćnog osvetljenja poslužili su mu kao adekvatan okvir za tretiranje prizora i njegovo prevođenje u sliku. Kao rezultat nastala je serija polaroid fotografija koje ukidaju prizor razapete američke zastave (jednog od dominantnih označitelja javnog prostora u ovom gradu, koji bitno uređuju njegovu pojavnost), svodeći ga na nivo destabilizovanog objekta, istovremeno istučući njegovu materijalnost.

Izložba Fabric obuhvata tri celine koje na različite načine tretiraju zastavu Sjedinjenih Američkih Država kao objekat lišen simboličkih i ideoloških značenja. Umesto toga, analiza znakovnog potencijala i političke upotrebe objekta izvedena je kroz ispitivanje njegovih materijalnih, odnosno taktilnih potencijala. Izložbu prati umetnička knjiga pod nazivom Fabric koja sadrži 80 polaroid fotografija, izdata u tiražu od 80 primeraka.

Na otvaranju izložbe beogradski bend VVhile će izvesti desetominutni muzički performans.

Paralelno sa izložbenom celinom biće predstavljen i fanzin koji tematizuje fenomen odustajanja kao jedan od načina pozicioniranja unutar odnosa između polja društva i umetnosti, a u kome se nalaze prilozi autora: Aleksandrija Ajduković, Miloš Lolić, Goran Micevski, Đorđe Miketić, Slobodan Stošić, VVhile i Saša Tkačenko.

Saša Tkačenko (1979) živi i radi u Beogradu. Završio je M.A. studije skulpture na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Od 2008. godine kontinuirano učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu (izbor: Muzej savremene umetnosti Beograd, mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču, Künstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umetnost u Njujorku, Mediamatic Amsterdam, General Public Berlin, Mixed Greens, Njujork, Castello di Rivoli – Muzej savremene umetnosti u Torinu, HFBK Hamburg). Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP Njujorku, T.I.C.A-AirLAb u Institutu za savremenu umetnost u Tirani. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2013. godinu. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti.
www.sasatkacenko.com

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je namenjena mladim vizuelnim umetnicima i umetnicama i dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Godišnja nagrada se dodeljuje pojedinačno i obuhvata šestonedeljni boravak u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD. Nagrađenom/-oj umetniku/-ci po povratku iz Njujorka se organizuje samostalna izložba u Beogradu. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.
www.mangelosnagrada.org.rs

Realizaciju izložbe podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Obrazloženje žirija za finaliste i dobitnika Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu

Trinaesti po redu konkurs za važnu nagradu na našim postorima pod nazivom Dimitrije Bašičević Mangelos, koja se dodeljuje mladom autoru izuzetnog umetničkog potencijala i dosadašnjeg dostignuća, realizovan je od strane nezavisne umetničke organizacije  Remont  i  Fonda Ilija & Mangelos. Pristiglo je 32 prijave, isto toliko portfolija i umetničkih biografija. Kao i svake godine ovo predstavlja svojevrstan presek mlade scene pa je opšti utisak o predstavljenoj produkciji sledeći: disperzivno, uzbudljivo, ponekad na ivici umetničkog ekscesa, hrabro u poigravanju sa starijim i ustaljenim normativima slike, okrenutost ka intermedijalnom ispitivanju. Gotovo svi mediji su bili zastupljeni, od slikarstva, crteža, skulpure, fotografije, do novomedijske prakse, digitalne slike, kolaža, video animacije, action art-a itd.

Odabir ove godine bio je u rukama žirija kojeg su činili: Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos nezavisnog edukativnog i istraživačkog projekta Kustosiranje), Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC u Kragujevcu), Saša Tkačenko (umetnik, dobitnik Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2013. godinu) i gostujući član iz S.A.D. Omar Lopez Šahud (Omar Lopez Chahoud, istoričar umetnosti, kustos i umetnički direktor sajma UNTITLED iz Majamija).

Žiri bi pohvalio učešće veoma mladih autora ove godine na konkursu, kao što su: Vendel Vaštag, Ana Milenković, Marko Tirnanić i Jovana Sudimac, koji nažalost zbog još uvek nedovoljne produkcije nisu mogli da se uhvate u koštac sa finalistima, ali na ovaj način žiri želi da ih motiviše da nastave sa kvalitetnim radom i ohrabi ih za prijavljanje za Mangelos nagradu tokom idućih godina.

Kroz konkursni material prošlo se nekoliko puta, prvo pojedinačno, a potom zajedno, izdvojilo se  gotovo jednoglasno 7 kandidata za širi izbor. Andrea Palašti i Boris Lukić, uprkos veoma raznovrsnim vizuelnim i teorijskim istraživanju medija fotografije, pozicije umetnosti i umetnika, nisu nažalost ovaj put ušli u finale ali ovim putem žiri želi i njih da pohvali i da motiviše za buduće prijavljivanje. U finalu je odabrano 5 umetnika: Nataša Kokić, Marko Marković, Ivan Šuletić, Veljko Zejak i Nemanja Lađić.

Pročišćenost radova Marka Markovića, crteži, objekti i instalacije ukazuju na slojevitost, analitički pristup, razmišljanje autora o opipljivom fizičkom prostoru, ali i o unutrašnjem nagonu možda kao više primarnom i ključnom. Umetnik istražuje mogućnosti pojedinih materijala i formi, granice prevazilaženja istog i stvaranje novog, specifičnog umetničkog izraza. Često se oslobađa klasičnih okvira crteža i skulpure, i gradi novi vizuelni izraz nenapuštajući jednostavne geometrijske oblike koji dobijaju pravi smisao samo u ambijentu/prostoru u kome se nalaze i za koji su pravljeni. Korišćenjem pseudo arheologije, te referenci iz istorije umetnosti kao vid promišljanja i prezentacije svog rada, Marković pokreće veoma zanimljiva pitanja umetničkog marketinga, o pozicioniranju umetničkog dela, njegovu kontekstualizaciju kroz razne vremenske i stilske epohe. On pred gledaocem sklapa slagalicu, nudi niz enigmatičnih malih rebusa, koji kada i ako se reše dovode do šire slike i potpunog razumevanja istančane poetike ovog mladog autora.

Ivan Šuletić  kontinuirano se bavi percepcijom i recepcijom slike. Njegova naizgled minuciozna i tehnički savršene slike i crtež dobijaju dimenziju više kada primetimo namerne, sitne nesavršenosti: dripping efekte, repeticiju naizgled istog prizora u kojim primećujemo tek neznatna odstupanja i nedoslednosti. Način percepcije objekta, ispitivanje istog u odnosu na prostor i obratno, percepcija stvarnosti, fenomenologija slike kao media  fokus je umetnikovog istraživanja i vrlo je jasna i vizuelno artikulisana njegova mentalna razrada građenja i stvaranja rada. Hrabro se uhvatio u koštac sa vernim preslikavanjem grafita Smrt svima sa fudbalskog stadiona i smestivši ga u 6 celina multiplikovao ga do višeznačnosti u kojoj se svi možemo pronaći.

Nemanja Lađić poseduje vešto, zrelo, artikulisano analitičko promišljanje svoga rada i kreativno mišljenje u koncipiranju sopstvene umetničke pozicije. Lađić vrlo vešto istražuje digitalnu manipulaciju u mediju videa. U statični analogni prostor slike uvodi minimalna digitalna kretanja ili narative i na taj način posmatrača postavlja u zamku i provocira kroz destabilizaciju kategorija prostora i vremena pokretne slike. Jedan je od retkih mlađih autora na sceni koji se opredelio za rad, ispitivanje i istraživanje digitalnih tehnologija i novih medija, i to radi vrlo zrelo, predano i artikulisano. Upotreba tehnologije, ili korišćenje medija video animacije više je njegovo oruđe i/ili osnova, a  sam artistički doprinos više je u domenu doživljaja/opažanja nego oblika/predstavljanja.

Veljko Zejak se interesuje za život na margini, ali ne pravi umetničko socijalne studije, već se veoma pažljivo kreće unutar lične poetike. Ne samo što je osmislio sopstvenu tehniku keramičke štampe, što je strpljivo štampao radove zatvorenika stvarajući blisku vezu sa filmom Braće Tavijani, on je duboko preispitivao sopstvene teskobe, stanja na ivici, lične sukobe i ponore i poetski ih predstavio u video dokumentaciji radova „Ponovo radi bioskop“, „Utopia“ „Memorial“. Širok spektar njegovog delovanja, od land art instalacija, svetlosnih instalacija, objekata, skulpture do grafike govori o veštom i svestranom umetniku. Čak i sama implementacija vode, koju Zejak koristi kao gradivni elemet u većini svojih radova upućuje na istančanu poetiku i lično, gotovo utopijsko istraživanje balansa.

Minuciozni crteži Nataše Kokić, ovogodišnje dobitnice nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos nas poput glasa Niko odvode daleko na sigurna mesta, pravo u osamu, u nepostojeće, imaginarne, napuštene predele natopljene melanholijom. Eskapizmi su mogući između ovih monumentalnih, a istovremeno krhkih, poetskih, papirnih struktura. Nataša strpljivo mapira tišinu smeštajući nas u prostore odsutnosti ljudskog prisustva koji su naglašeni grafitnim zatamnjenjima i belinama polarnih svetlosti. Tamo protiče neko drugo, usporeno vreme. Nalazimo se u beskonačno dugom kadru u kome se čuje tišina.  Nataša Kokić već dugi niz godina vrlo predano, minuciozno i analitički isptituje medij crteža ali više od toga, ono što je još više očiglednije, crtež za nju predstavlja prevod umetnikovog mentalnog procesa, misli i osećanja. Vidljivi, predmetni svet ne predstavlja sredstvo kojim se umetnica služi kako bi naglasila svoje kritičko društvene orijentacije već više simboličke i metaforične. Za umetnicu on neretko predstavlja samo polazište za dalje konkretne likovne interpretacije. Crtačka osobenost zasnovana je pre svega na dominantnoj linearizovanoj šematizaciji vizibilnog sveta, s toga možemo primetiti  da kod Nataše tehnika ali jednako i ontološka analiza crteža, dobija prvenstvo. Kolažiranjem papira, gradjenjem veće celine, realna crtačka afirmacije ipak otkriva osobeni trag podsvesti u izvedbi, jedinstvo psihičkog i fizičkog prostora, potrebu za ornamentom, kontrasnu ali ipak jedinstvenu fizionomiju crteža.

 

 

Žiri nagrade, jun 2014.

Održan prateći program Kustosiranje i Mangelos 2014.

U okviru konkursa nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu, udruženje građana Artikal iz Beograda sa projektom Kustosiranje, u saradnji sa Nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont i Fondom Ilija&Mangelos organizovao je dva javna događaja u Domu omladine Beograd i Legatu Čolaković. Cilj pratećeg programa Nagrade je bila promocija i kritička diskusija o samoj nagradi i značaju Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jednog od rodonačelnika konceptualne prakse u regionu.

Više o sadržaju ovogodišnjeg pratećeg programa Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

 

http://kustosiranje.blogspot.com/

Nataša Kokić, dobitnica nagrade Dimitrije Basicevic Mangelos za 2014. godinu

U ponedeljak 16. juna 2014. godine u 19 h u galeriji Remont je otvorena izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Podsetimo da je žiri u sastavu: Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Saša Tkačenko (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2013. godinu) nakon prvog kruga žiriranja 3. juna odabrao finaliste Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos"  za 2014. godinu:

Nataša Kokić
Nemanja Lađić
Marko Marković
Ivan Šuletić
Veljko Zejak

Ovogodišnji žiri je u finalnom krugu žiriranja imao i gostujućeg člana, Omara Lopesa Sahuda, umetničkog direktora i kustosa sajma umetnosti u Majamiju “UNTITLED.ArtFair”.

Učesnici izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2014. su pre otvaranja izložbe pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku da Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu ide Natasi Kokić.

Nataša Kokić (1979. Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a 2010. je dobila diplomu Magistra. Od 2001. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na Islandu, u Holandiji i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa i dobitnik je nekoliko nagrada. Više radova se nalazi u privatnim i javnim kolekcijama. Trenutno je na doktorskim studijama u Beogradu.  Neke od izložbi: 2006 – 47. Oktobarski salon – „Life, art and confusion“, Beograd; 2009 -  Ny Serbisk Kunst,  Vanløse Kulturhus, Kopenhagen, Danska; 2009 – Restauracija, Kulturni centar Beograda, Likovna  galerija, Beograd; 2011 – Snaga u nama, crteži velikog formata, Evropski centar za kulturu i debatu Grad,  Beograd; 2011 - Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos, izložba finalista, galerija Zvono, Beograd; 2011 -Tranzit, galerija Stag, Drammen, Norveška; 2011 – Hjem.Dom.Home, Vanløse Kulturhus, Kopenhagen Danska; 2012 – Supermarket, Stockholm Art Fair, Kulturhuset, Stokholm, Švedska; 2012 – NordArt2012,  Kunstwerk Carlshutte, Budelsdorf, Nemačka; 2012 – Mikser festival, Beograd, Srbija; 2012 – Strength in  Us, samostalna izlozba, Visual Kontakt gallery, Ulm, Nemačka; 2013 – Tegneforbundet galerija, Nothing comes from isolation, samostalna izložba, Oslo, Norveška...

 

http://cargocollective.com/natasakokic/

Izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i proglašenje dobitnika/ce za 2014. godinu

Remont nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7

Ponedeljak 16. jun 2014. godine u 19h

U ponedeljak 16. juna 2014. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Učesnici izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2014. će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Žiri u sastavu: Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Saša Tkačenko (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2013. godinu) odabrao je nakon prvog kruga žiriranja 3. juna finaliste Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos"  za 2014. godinu:

Nataša Kokić
Nemanja Lađić
Marko Marković
Ivan Šuletić
Veljko Zejak

Ove godine gostujući član drugog, finalnog kruga žiriranja  je Omar Lopes - Šahud (Omar Lopez - Chahoud) umetnički direktor i kustos sajma umetnosti u Majamiju “UNTITLED.ArtFair”

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se za osoben i izvanredan visegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.  Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se pojedinačno u obliku godišnje nagrade za vizuelnu umetnost sa šestonedeljnim boravkom u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD. Rezidencijalni boravak u Njujorku u prestižnom umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) traje šest nedelja i organizuje se u periodu između 1. oktobra 2014. i 31. marta 2015. godine. godine. Nagrađenom/oj umetniku/ci po povratku iz Njujorka biće organizovana samostalna izložba u Beogradu.

 Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena trinaesti  put, uz podršku:  Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society), Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Finalisti:

Nataša Kokić (1979. Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a 2010. je dobila diplomu Magistra. Od 2001. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na Islandu, u Holandiji i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa i dobitnik je nekoliko nagrada. Više radova se nalazi u privatnim i javnim kolekcijama. Trenutno je na doktorskim studijama u Beogradu.  Neke od izložbi: 2006 – 47. Oktobarski salon – „Life, art and confusion“, Beograd; 2009 -  Ny Serbisk Kunst,  Vanløse Kulturhus, Kopenhagen, Danska; 2009 – Restauracija, Kulturni centar Beograda, Likovna  galerija, Beograd; 2011 – Snaga u nama, crteži velikog formata, Evropski centar za kulturu i debatu Grad,  Beograd; 2011 - Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos, izložba finalista, galerija Zvono, Beograd; 2011 -Tranzit, galerija Stag, Drammen, Norveška; 2011 – Hjem.Dom.Home, Vanløse Kulturhus, Kopenhagen Danska; 2012 – Supermarket, Stockholm Art Fair, Kulturhuset, Stokholm, Švedska; 2012 – NordArt2012,  Kunstwerk Carlshutte, Budelsdorf, Nemačka; 2012 – Mikser festival, Beograd, Srbija; 2012 – Strength in  Us, samostalna izlozba, Visual Kontakt gallery, Ulm, Nemačka; 2013 – Tegneforbundet galerija, Nothing comes from isolation, samostalna izložba, Oslo, Norveška...

http://cargocollective.com/natasakokic/

Nemanja Lađić (1984. Beograd) diplomirao je 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, klasa prof. Mrđana Bajića,  a 2011. dipomirao na Transmedia programu  univerziteta  Sint Lukas u Briselu. Izlagao šest puta samostalno i učestvovao na tridesetak grupnih izložbi. Radi video radove i instalacije koje se bave optičkim/vizuelnim iluzijama,  a inspirisani su tehnologijom, problemima digitalizacije, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog.

http://www.nemanjaladjic.com/

Marko Marković  (1984. Beograd) studirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića. Bavi se medijem skulpture i crteža. Nema sajt. Samostalno je izlagao  u Centru za Kulturu Sopot, Sopot, 2013; Galeriji FLU, Beograd, 2012; Dom Omladine, Beograd, 2009;  Galerija Haos, Beograd, 2008. Recetne grupne izložbe uključuju izložbu finalista nagrade Mangelos, Galerija Remont, Beograd, 2013; Čukarički salon, Galerija 73, Beograd, 2012; Velika očekivanja, Dom Omladine, Beograd; 2012; Bez odlaganja, KC Grad, Beograd; 2012; Hibridni objekat, Galerija SKC, Beograd; 2010; Lauerati nagrade za crtež “Vladimir Velicković”, Galerija Haos, 2009; Beograd;  -+, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Belgrade, 2009; Tropical Lab, Lasalle College of the Arts, Singapur, 2008; Real Presence 8, Castello di Rivoli, Rivoli, 2008…Učestvovao na rezidenciji Cultural City Network Graz, Announcement of two sculptures, u saradnji sa crkvom St Andrä, Graz; 2009. godine.

Ivan Šuletić (1982. Beograd) završio je specijalističke studije slikarstva 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na kojem je 2007. diplomirao na slikarskom odseku. Doktorske umetničke studije slikarstva na FLU u Beogradu upisao je 2009. Od februara 2010. angažovan je kao saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Tokom studija je bio stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije, EFG banke i Grada Beograda. Jedan je od osnivača i urednika web magazina za savremenu umetnost Supervizuelna. Organizovao je ili koorganizovao više grupnih revijalnih izložbi vizuelnih umetnosti u galerijama u Beogradu. Izlagao je u Beogradu, Aranđelovcu, Majdanpeku, Rijeci, Lisabonu, Budimpešti, Pečuju…

http://ivansuletic.wordpress.com/

 

 

Veljko Zejak (1980. Postojna) diplomirao je 2005. vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Za diplomski rad dobio je nagradu Vladeta Petrić.  2008. završio je specijalističke studije pri istom fakultetu u klasi prof. Mrđana Bajića. Tokom postdiplomskih studija 2008. bio je izabran na konkursu, da kao najbolji student postdipomskih studija ide na dvomesečni rezidecijalni boravak u Dizeldorf. Ova rezidencija bila je podržana stipendijom koju dodeljuje Kulturraum Düsseldorf.  Nakon toga 2008/2009 odlazi u Pariz  kao stipendista francuske vlade,  gde  boravi kao gostujući student na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris u ateljeu prof. Richard Deacon. 2009. učestvuje na umetničkom bijenalu u Lilu (Francuska) Lille 3000 – EUROPA XXL, gde realizuje i javnu skulpturu Krajnji otisak koja je bila postavljena u parku biblioteke de Lommes. Nakon toga 2010. ponovo boravi u Parizu na četvoromesečnoj rezidenciji u Cite Internationale des Arts Paris uz podršku Ministarstva kulture R Srbije. U Parizu 2010. godine Zejak inicira međunarodni projekat Hibridni objekat. Projekat je okupio do sada preko 40 mladih umetnika pretežno vajara iz cele Evrope:  http://hybridobject.wordpress.com/. Projekat Hibridni objekat je do sada realizovan u Beogradu, Sloveniji, Parizu i Berlinu. Veljko Zejak je učestvovao na sajmovima umetnosti u Stokholmu, Parizu, Londonu, njegova dela nalaze se i u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Istanbulu (Elgiz Museum, Project 4L). Izlagao je na 15 samostalnih i preko 30 grupnih izložbi u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švedskoj, USA, Grčkoj,  Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. 2012. pokrenuo je i likovnu koloniju na planini Jabuka kod Prijepolja. Od 2010. godini živi u Ljubljani gde je radio u pozorištu »Španski borci« kao tehničar za svetlo i scenografiju, zatim u videoprodukciji Oblikovalnik kao asistent kamere i montaže. Trenutno radi na realizaciji socialno angažovanog projekta Umetnost margine u nekim od najvećih zatvora u Sloveniji, gde vodi radionice vizuelnih umetnosti. Živi i radi u Beogradu i Ljubljani.
www.zejak.wordpress.com

Omar Lopez – Chahoud gostujući član žirija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu

I u ovogodišnjem drugom,  finalnom krugu žiriranja imaćemo  gostujućeg člana!  Omar Lopes - Šahud (Omar Lopez - Chahoud) umetnički direktor i kustos sajma umetnosti u Majamiju “UNTITLED.ArtFair”

Omar Lopes - Šahud (Omar Lopez - Chahoud) je stekao zvanja magistra likovnih umetnosti na Umetničkoj školi Univerziteta Jejl u Nju Hejvenu, Kontektikat i na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Londonu. Među novijim izložbama koje je radio kao nezavisni kustos su: Kolaborativni projekat “Dynasty” (2013.), Hotel Particulier, Njujork; “Four Minutes, Thirty-Three Seconds” (2011-12.), LegalArt, Majami; “Tracing the Unseen Border” (2011.) ko-kustoski projekat sa Ianom Kofreom (Ian Cofre), La MaMa La Galleria, Njujork; “Planet of Slums” (2010-11.), ko-kustoski projekat sa Latojom Frejzer (LaToya Frazier), Lokacija 3S (Third Streaming), Njujork i Mason Gross Galleries, Univerzitet Rutgers, Nju Džersi; "NY/Prague 6" (2010.), Centar za savremenu umetnost Futura, Prag; “Lush Life” (2010.), ko-kustoski projekat sa Frenklin Evans (Franklin Evans) realizovan u devet njujorških galerija: Salon 94, Invisible Exports, Lehmann Maupin, Eleven Rivington, On Stellar Rays, Y Gallery, Scaramouche, Sue Scott Gallery i Collette Blanchard Gallery. Omarovi tekstovi su objavljivani u nekoliko publikacija, uključujući “Taking AIM! The Business of Being an Artist Today” (2011.), priredila Marisol Nives (Marysol Nieves), kao i kataloge za izložbe “Dynasty” (2006.) i Rewind/Re-Cast/Review (2005.). Učesnik je kustoskih panel-diskusija u Vitni (Whitney) muzeju američke umetnosti, Artists' Space, Art in General, MoMA PS1. Lopes - Šahud je trenutno umetnički direktor i kustos sajma umetnosti u Majamiju “UNTITLED.ArtFair”.

Izabrani finalisti Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu

Nakon prvog kruga žiriranja održanog danas 3. juna žiri u sastavu: Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Saša Tkačenko (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2013. godinu) odabrao je finaliste Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos"  za 2014. godinu:
 • Nataša Kokić
 • Nemanja Lađić
 • Marko Marković
 • Ivan Šuletić
 • Veljko Zejak
U ponedeljak 16.juna 2014. godine finalisti će pojedinačno predstaviti svoj rad žiriju, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/dobitnici Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i saopštiti je na samom otvaranju izložbe istog dana u 19 h u galeriji Remont.

Konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu završen

Poštovani,

obaveštavamo vas da je konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2014. godinu završen. Hvala svima koji su se prijavili! Ovim putem vas obaveštavamo da će prvi krug žiriranja biti održan 3. juna, a drugi i finalni krug žiriranja 16. juna kada ćemo na otvaranju izložbe finalista objaviti ime dobitnika/ce Nagrade za ovu godinu. Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 29. maja 2014. godine.

Listu kandidata ovogodišnjeg konkursa Nagrade Mangelos možete pogledati ovde.
Podsećamo da je prvi krug žiriranja i izbor finalista 3. juna!

 

Tim Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

Produžen rok za prijavu na KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2014. godinu

Poštovani,

želimo da vas obavestimo da je KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2014. godinu produžen do 29. maja!

Rok za online prijavu i dostavljanje portfolia u Remont – nezavisnu umetničku asocijaciju je 29. maj do 17 h ( u slučaju da portfolio šaljete poštom molimo vas da isti pošaljete do 29. maja, a uz navedenu adresu treba staviti i naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS")

 

Podsećamo da se prijavljivanje obavlja u dva obavezna koraka:

 1. online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": www.mangelosnagrada.org.rs
 2. dostavljanjem portfolia na adresu: Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Maršala Birjuzova br. 7, Beograd, svakog radnog dana od 12 do 17h (u slučaju da portfolio šaljete poštom zamolili bismo vas da isti pošaljete do 29. maja, a uz navedenu adresu treba staviti i naznaku: ZA KONKURS "DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS")

 

 1. Online prijava treba da sadrži:

 Formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia.

 1. Portfolio treba da sadrži:

– vizuelni materijal (predstaviti do 10 radova; za video radove postoje dve opcije: u formularu za online registraciju mogu se uneti linkovi, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO), ili se mogu doneti na CD/DVD-u u prostorije Remont – nezavisne umetničke asocijacije)
– tekstove – kratka objašnjenja radova (do 2000 karaktera sa razmacima po radu)

Napomene:

Pravo prijavljivanja imaju umetnici i umetnice rođeni posle 31. decembra 1978. godine
.

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u ISCP-u
(International Studio and Curatorial Program)
Rezidencijalni boravak u Njujorku, u prestižnom umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program), traje šest nedelja i organizuje se u periodu između 1. oktobra 2014. i 31. marta 2015. godine. Obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice. Nagrađenom/oj umetniku/ci po povratku iz Njujorka biće organizovana samostalna izložba u Beogradu.
 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja
Žiri u sastavu: Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Saša Tkačenko (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2013. godinu) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 29. maja 2014. godine.

O  rokovima glasanja i rezultatima konkursa svi/e prijavljeni/e umetnici/ce biće blagovremeno obavešteni elekronskom poštom.

Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće kontakte: mangelosnagrada@gmail.com i +381 (0)11 3223406.

Podrška
Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena trinaesti put. Rezidencijalni boravak u Njujorku je organizovan uz podršku Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding).

Kustosiranje #28: Razgovor o Dimitriju Bašičeviću Mangelosu (70’)

19.05.2014. u 18č, MSU– Legat Čolaković (Rodoljuba Čolakovića 2)

Učestvuju: profesor dr. Jerko Denegri, istoričar umetnosti i likovni kritičar i dr. Ivana Bašičević Antić, predsednica Fonda Ilija&Mangelos

Moderacija razgovora i diskusije: Andrej Bereta i Srđan Tunić, istoričari umetnosti, nezavisni kustosi (Kustosiranje)

više informacija na http://kustosiranje.blogspot.com/2014/05/kustosiranje-28-magelos-2014-jesa.html

Objava konkursa za 2014. godinu

Raspisuje se konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u organizaciji Remont – nezavisne umetničke asocijacije iz Beograda i Fonda "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada. 

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.
Više detalja o konkursu Konkurs Nagrade DB Mangelos

Obrazloženje žirija o finalistima i dobitniku Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2013. godinu

Is this a real life

Pristigle prijave na konkurs za nagradu za mladog vizuelnog umetnika „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2013. godinu (pristiglo je 39 prijava) i ove godine ponudile su svojevrstan presek aktuelnih dešavanja kada govorimo o umetničkoj produkciji mlađe generacije likovnih autora. Veoma raznovrstan i raznorodan materijal omogućio je žiriju uvid u tekuću produkciju domaće scene, uvid u različite poetike, prakse, procese mišljenja, analize, strategije i realizacije umetničkih dela, ali i dao uvid u sve one probleme sa kojima se suočava srpska umetnička scena koja je, čini se, u dubokoj krizi kao posledici dugogodišnjih nepovoljnih okolnosti u kojima se razvija i pokušava da opstane.

Umetnicima objektivne sistemske okolnosti već godima ne idu na ruku: u zemlji ne postoji ozbiljan umetnički časopis otvoren za kritičko mišljenje, glavni muzeji su već godinama zatvoreni za širu javnost, obrazovni sistem je zastareo, direktna i kreativna saradnja sa drugim strukama (kustosi, kritičari, radnici u kulturi i dr.) je pre izuzetak no pravilo. Godina 2013. je i godina kada je umetnička scena Srbije, institucije, galerije, umetnici i drugi akteri na sceni suočeni sa velikim teškoćama - 0.6% je izdvojeno iz državnog bužeta za kulturu, u junu ove godine napravljen je proglas i protest umetnika, kustosa i kulturnih radnika zbog katastrofalno loše situacije i osnovne sistemske podrške.

Iz svega gore navedenog otvaraju se i brojna pitanja značaja Nagrade u ovom trenutku, ali i definisanja potreba i značaja rezidencijalnih boravaka. Umetničke rezidencije mogu se razumeti kao „limitirano/ograničavajuće“ stanje unutar prostora i vremena. Šta se dešava kada se ove „ograničavajuće“ ali opet izuzetne okolnosti ponude nekome ko dolazi iz zemlje koja je definisana unutar konstante političke dvosmislenosti i osporavanja, i koliko rezidencijalni umetnički boravak ima uticaja na umetnikov pojedinačni rad ali i poziciju unutar umetničke scene i sredine iz koje kojoj umetnik dolazi i nastupa.

Ana Krstić, Nemanja Lađić, Marko Marković, Ana Nedeljković i Sasa Tkačenko su finalisti nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2013 godinu.  Svih pet autora su kompleksne umetničke ličnosti sa kompleksnim umetničkim poetikama, različitog umetničkog senzibiliteta i fragilnosti. Na osnovu svega toga,  žiriju je bilo teško da se odluči samo za jednog  jer su apsolutno svi finalisti pokazali analitičnost i višeslojnost u radu, kontinuitet i progres, šarm mladog autora u Srbiji, svest o apsurdnosti situacije/vremena i mesta u kom se nalazimo i ono što je najvažnije, svest i želju da umetnik može biti akter promene!

Ana Krstić je dugogodišnjom istrajnošću, radom, preispitivanjem različitih medija, suptilno ali hrabro dotakla mnoga pitanja, pre svega ona koja proizilaze iz soc-kulturoloških lokalnih fenomena ali i onih ličnih i intimnih. Polazeći često od sebe, ispitujući sopstveni poziciju i priliku na sceni, kao žene i umetnice, Ana Krstić direktno se upušta u preispitivanje pozicije i mogućnosti opstanka umetnosti u srpskom društvu.

Nemanja Lađić je iskrenim zanosom koji je primetan u video radovima stekao mesto među pet finalista. Vešto, zrelo, artikulisano analitičko promišljanje svoga rada ali ujedno šarmantno i spontano, pokazalo je da Lađić poseduje odlučnost i kreativno mišljenje u koncipianju sopstvene umetničke pozicje. Ispitivanjem medija uspostavio je kontinuitet sa prethodnim radovima, istraživanjima i poljima delovanja pokazao je sposobnost samosituiranja i samoanalize.

Ana Nedeljković je kroz dugogodišnje, uporno i konzistentno promišlje svog rada pokazala izuzetnu spretnost, analitičnost, artikulisano definisanje svakog procesa i segmenta rada, od koncepta, stvaralačkog procesa do krajnje realizacije i izvedbe. Poslednjim radom „Rabbitland“, nudeći izvesnu refleksiju društvenog stanja u Srbiji, hrabro i uspešno je iskoračila u novu disciplinu – animaciju.

Pročišćenost radova Marka Markovića, crteži, objekti i instalacije ukazuju na slojevitost, analitički pristup, razmišnjanje autora o opipljivom fizičkom prostoru ali i o unutrašnjem nagonu možda kao više primarnom i ključnom.  

Saša Tkačenko kao pobednik nagrade „Dimitrije Basičević Mangelos“ za 2013. godinu, po mišljenju žirija naizgled sa lakoćom (poput video rada „Perfect ride“, 2012) nepretenciozno je dotakao mnoga pitanja savremene umetničke prakse, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Osim poslednjih radova koji su realizovani u mediju videa, Tkačenko realizuje objekte i instalacije, uvek promišljajući intenzivan odnos ovih medija sa prostorom. Njegovi poslednji radovi  realizovani su unutar muzeja  koji su zatvoreni, Narodni muzej od 2003. godine, a  Muzej savremene umetnosti od 2007. godine, te je automatski, suptilno ali i hrabro, načeo bolna mesta identiteta, muzeologije, artefakata, politike, kulturne politike, praznih prostora i mesta tranzicije, interpretacije istih i naravno pitanje autorstva na pragu 3. milenijuma. Njegovi kolaborativni projekti takođe ukazuju na otvoreno promišljanje mentalnih prostora i odnosa pregovaranja. „Is this real life“  nastao je u saradnji sa 5 fotografa i to kakvih (Aleksandrija Ajduković, Nemanja Knežević, Goran Micevski, Mihailo Vasiljević i Ivan Zupanc)! Samih 5 fotografija predstavlja konačan rad, a ne neonska instalacija unutar muzeja, ona kao takva više nikada neće biti izvedena.

Pet potpuno različitih pogleda iste neonske „izjave“ :  Is This Real Life u Narodnom muzeju ispred monumentalne kompozicije „Krunisanja Cara Dušana“ Paje Jovanovića, koja je u procesu restauracije, pune prostor značenjima do pucanja. Naspram mirne, svetleće izjave (bez znaka pitanja na kraju) Saša Tkačenko idejom o konačnim fotografskim varijacijama kao različitim čitanjima i osobenim pristupima u odnosu na referentno mesto, stvara uznemirujući kontrast mimoilaženja prošlosti i sadašnjosti, bez mogućnosti prevazilaženja.

A to je sada nekako najvažnije.

 

 

Žiri Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2013. godinu

Proglašen dobitnik nagrade za 2013. godinu

U ponedeljak 1. jula 2013. godine u 19 h u galeriji Remont je otvorena izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Učesnici izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2013. su pre otvaranja izložbe pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštio je na samom otvaranju izložbe.

Žiri u sastavu: Jelena Veljković (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos - Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Slobodan Stošić (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2012. godinu)  nakon prvog kruga žiriranja održanog 5. juna odabrao je finaliste Nagrade za 2013. godinu:

Ana Krstić
Nemanja Lađić
Marko Marković
Ana Nedeljković
Saša Tkačenko

Ovogodišnji žiri je u finalnom krugu žiriranja imao i gostujućeg člana Arona Levija, izvršnog direktora i glavnog kustosa Slought fondacije iz Filadelfije.

Žiri je nakon obavljenih intervjua sa finalistima doneo odluku da je dobitnik Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos: Saša Tkačenko

 

Saša Tkačenko

Rođen 1979. godine u Majdanpeku. Diplomirao je vajarstvo 2007. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a usavršavao se na Letnjoj umetničkoj akademiji u Salcburgu.

Samostalne izložbe

2012. Velika očekivanja, izložba sa Markom Markovićem, Galerija Dom omladine, Beograd

2012. Manual Work, Galerija Nova, Beograd

 

2011. Objekat H, Galerija Lage Egal, Berlin

 

2008. Higijena, Kulturni Centar Magacin Beograd

Grupne izložbe

2013. FACELESS, grupna izložba, kustosi B. Doringer i B. Felderer, MuseumsQuartier, Beč, Austrija i Mediamatic FABRIEK, Amsterdam, Holandija

 

2012. Šta se dogodilo sa Muzejem savremene umetnosti?, kustosi: U. Popović, D. Sretenović, A. Dolinka,  Muzej savremene umetnosti, Beograd

 

2012. Između realnog i realnosti (topografija privatno/javnog prostora), kustos J. Veljković; Galerija Treći Beograd, Beograd

 

2012. Bez odlaganja, kustos A. Bogdanović, Galerija KC Grada, Beograd

 

2011. Spring Serbian Salad „Fresh, Colorful and Delicious“,kustos S. Janjić, Lukas Feichtner Gallery, Beč, Austrija 

 

Autorski projekti

Osnivač, organizator i kurator vizuelnog programa festival Sound and Visions, Majdanpek, Srbija / http://savfest.com

 

Osnivač i član redakcije magazina za savremenu umetnost i vizuelnu kulturu supervizuelna.com

www.supervizuelna.com

 

Nagrade

 

2007. ULUPUDS nagrada za rad Higijena, Diplomska izložba FPU, Beograd

 

 

www.sasatkacenko.com

Izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i proglašenje dobitnika/ce

U ponedeljak 1. jula 2013. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos. Učesnici izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2013. će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Žiri u sastavu: Jelena Veljković (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos - Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Slobodan Stošić (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2012. godinu)  nakon prvog kruga žiriranja održanog 5. juna odabrao je finaliste Nagrade za 2013. godinu:

Ana Krstić
Nemanja Lađić
Marko Marković
Ana Nedeljković
Saša Tkačenko

Ovogodišnji žiri će u finalnom krugu žiriranja imati i gostujućeg člana Arona Levija, izvršnog direktora i glavnog kustosa Slought fondacije iz Filadelfije.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se za osoben i izvanredan visegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.  Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se pojedinačno u obliku godišnje nagrade za vizuelnu umetnost sa šestonedeljnim boravkom u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD. Rezidencijalni boravak u Njujorku u prestižnom umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) traje šest nedelja i organizuje se u periodu između 1. oktobra 2013. godine i 31. marta 2014. godine. Nagrađenom/oj umetniku/ci po povratku iz Njujorka biće organizovana samostalna izložba u Beogradu.

 

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvanaesti put, uz podršku:  Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society), Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izabrani finalisti Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2013

Žiri u sastavu: Jelena Veljković (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd), Jelena Spaić (istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Fakulteta likovnih umetnosti Beograd), Srđan Tunić (istoričar umetnosti i kustos – Nezavisni edukativni i istraživački projekat Kustosiranje), Slobodan Stošić (umetnik, dobitnik Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2012. godinu)  je odabrao finaliste Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2013. godinu:

Ana Krstić

Nemanja Lađić

Marko Marković

Ana Nedeljković

Saša Tkačenko

U ponedeljak 1.jula 2013. finalisti će pojedinačno predstaviti svoj rad žiriju, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/dobitnici Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i saopštiti je na samom otvaranju izložbe istog dana u 19 h u galeriji Remont.

KONKURS za Nagradu 2013

Prvi krug ovogodišnjeg žiriranja za Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos“ održaće se 5. juna 2013. godine. Drugi, finalni krug, zakazan je za 1. jul, kada će žiri obaviti intervjue sa finalistima i finalistkinjama i doneti odluku o dobitniku/ci Nagrade. Odluka će biti saopštena na otvaranju izložbe finalista/kinja iste večeri.

 

Izuzetno ove godine, žiri će u finalnom krugu imati gostujućeg člana: to je Aaron Levy, izvršni direktor Fondacije Slought iz Filadelfije.

 

Aaron Levy je radio tematske izložbe u Americi i širom sveta, uključujući Into the Open, zvanično predstavljanje Sjedinjenih država na 11. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2008.), John Cage, How to Get Started (2010.), The Fairitale Project (2012 - )… Blisko je sarađivao sa umetnicima poput Hélène Cixous, Teddy Cruz, Gary Hill, Carolee Schneemann i Bracom Dimitrijevićem, kako bi podstakao  nove modele izlaganja kroz izložbe i projekte u različitim institucijama: New Museum - Njujork, Neue Galerie - Grac, ZKM | Center for Art and Media - Karlsrue i La Maison Rouge - Pariz. Njegova tematski bogata bibliografija izmedju ostalog obuhvata publikacije, umetničke monografije i multimedijalna izdanja: Cities Without Citizens (2002); Rrrevolutionnaire: Conversations in Theory (2006); Architecture on Display: On the Living History of the Venice Architecture Biennale (2010); Tooth and Nail: Film and Video 1970-1974 by Dennis Oppenheim (2007); Vito Acconci in Conversation (2008); Blood Orgies: Hermann Nitsch in America (2008); Braco Dimitrijević's Tractatus Post-Historicus (2009); Perpetual Peace (2011) itd. Aaron Levy je docent na Odseku engleskog jezika i istorije umetnosti na Univerzitetu u Pensilvaniji.

KONKURS za Nagradu

U organizaciji Remont – nezavisne umetničke asocijacije iz Beograda i Fonda  "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuje se konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos". Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljuje se vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života koji/e se aktivno bave umetnošću i državljani/ke su Republike Srbije.Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine.Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje pojedincu/ki godišnje, u obliku šestonedeljnog boravka u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD. Konkurs je otvoren od 24. aprila do 24. maja  2013. godine. Detalje konkursa pročitajte ovde.

Izložba produciranih radova Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2011. godinu

Galerija Zvono

Izložba produciranih radova Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2011. godinu

Zorica Čolić, Ivana Živić Jerković, Marina Marković

Petak 13. jul u 20 h

 

 

Godine 2011. žiri u sastavu: Jasmina Čubrilo (istoričarka umetnosti, Beograd), Dušica Dražić (umetnica, dobitnica Nagrade "Mangelos" za 2010. god.), Spartak Dulić (umetnik i direktor Galerije "Dr Vinko Perčić", Subotica), Slađana Petrović Varagić (istoričarka umetnosti, Požega), Marko Stamenković (nezavisni kustos, Vranje) i Maja Stanković (istoričarka umetnosti, Beograd) odabrao je predloge umetnica Zorice Čolić, Ivane Živić Jerković i Marine Marković za realizaciju produkcione nagrade.

 

Pored godišnje nagrade za vizuelnu umetnost sa šestonedeljnim boravkom u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku, SAD, koja se dodeljuje pojedinačno, poslednjih nekoliko godina se vršio izbor predloga za produkciju novih umetničkih radova odnosno novčane nagrade za njihovu realizaciju. U okviru izložbe produciranih radova nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2011. godinu, u galeriji Zvono će biti predstavljeni radovi Zorice Čolić “Interval, fotodokumentacija sa snimanja video radova”, Ivane Živić Jerković “Otrovni stikeri” i Marine Marković “Pressure me”.

 

 

 

Zorica Čolić

 

Zorica Čolić (rođena 1977.) diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i magistrirala elektronske umetnosti na School of Art and Design, Univerzitet Alfred u SAD. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, SAD, Kini, itd. Svesno izbegavajući da usvoji jasno definisanu poziciju umetnika, koristi sredstva koja sežu od efemernih intervencija u javnim prostorima, preko autonomnih skulptura, videa, teksta i neonskih znakova do neumetničkih materijala, često suočavajući publiku sa zastrašujućim iskustvima koja su deo svakodnevnog života ali o kojima se radije ne govori.  Skorije izložbe: Interval, samostalna izložba, galerija Kulturnog centra Beograd; Scenarios about Europe, Muzej savremene umetnosti u Lajpcigu; Brisani prostor, Mikser festival, Beograd; Algebra, ITS-Z1, Ritopek; Chopped and Streched, Drift Station Gallery, Linkoln, Nebraska, SAD, itd.

 

http://zoricacolic.blogspot.com/

 

Interval, fotodokumentacija sa snimanja video radova, 2011.

 

Video instalacija Interval sugeriše tezu da trenutno živimo u stanju slobodnog pada - stanju potpune neizvesnosti, nestabilnosti i dezorijentisanosti. Slobodan pad nosi i paradoks – ako ne postoji tlo na koje se pada, možda i nismo svesni leta. Međutim, padanje nije samo rušenje i smrt, nego je i strast i prepuštanje; možemo u njemu patiti ili uživati, može nas plašiti ili privlačiti. Tela koja slobodno padaju, prepuštaju se svetu kojem nedostaje čvrsto tlo, i pokreću iznenađujući osećaj otvorenosti za slobodu koja je istovremeno zastrašujuća, potpuno deteritorijalizujuća i nepredvidiva. Transformisanjem pada u let, skok postaje i mogućnost uskakanja u vremensko-prostorni interval nadrealnog, u kojem jača potencijal subjektivnog i približava ga dubljem smislu postojanja.

 

 

Ivana Živić Jerković                                                                             

 

Ivana Živić Jerković (rođena 1979.) diplomirala je 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Magistrirala  je 2008. godine na  istom fakultetu,odsek slikarstvo. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

http://www.artinfo.co.rs

 

 

Projekat: Otrovni stikeri, 2011.

 

Rad ,,Lego“ je instalacija na kliritu sastavljen od nalepnica za decu (stikera), nabavljenih u kineskom tržnom centru (blok 70), kineske proizvodnje. Testiranjem uzorka stikera (koji čine rad) u Institutu za javno zdravlje Srbije,,Dr Milan Jovanović Batut“  potvrđena je njihova toksičnost. Rezultati labratoriskih ispitivanja pokazuju da su stikeri zdravstveno neispravni jer sadrže znatno  veću količinu ftalata od dozvoljene. Količina ftalata, utvrđena zakonom Srbije  ne sme biti veća od 0,1% u plastičnom delu igračke, a  u uzorcima stikera je čak 9,4% !

Ftalati  predstavljaju grupu hemijskih jedinjenja koja se najčešće koriste kao plastifikatori (supstance koje se dodaju plastici u cilju povećanja elastičnosti). Dokazano je da su ftalati  povezani sa povećanjem neplodnosti kod muškaraca kao i da su supstance koje imaju negativno dejstvo na zdravlje ljudi i radnu i životnu sredinu. Novija studija danskog endokrinologa je dokazala da ftalati utiču na smanjeno stvaranje testosterona kod novorođenih dečaka. Ftalati mogu biti i uzrok feminizacije muških beba, a dokazano je da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća. Sve je veći broj naučnih podataka ukazuje da je učestala pojava alergijskih bolesti povezana s izloženošću ljudskog organizma različitim plastičnim, polimernim materijalima uključujući i ftalate.

 

Marina Marković

 

Marina Marković (rodjena 1983.) diplomirala je 2008. godine  na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof.  Dragana Jovanovića. Od  2006. godine redovno izlaže u zemlji i inostranstvu (Japan, SAD, Velika Britanija, Italija, Meksiko...). Sa grupom umetnika inicirala osnivanje nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd, u okviru koje deluje od 2010 godine. Dobitnica je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2011. Godinu MM zivi i radi na relaciji New York - Beograd.  

 

http://marinamarkovic.com/

 

 

Pressure me (stisni me) nastao je kao performans izveden februaru 2012 u njujorškoj galeriji RabbitHole.

“Rad čine sam akt javnog tetoviranja i telesna instalacija - tetovaža krojačkog metra vezanog oko struka u čvor na idealnoj proporciji od 60cm. Pressure me je nastao kao pokušaj da se dekonstruiše fizički imperativ na bazičnom nivou, materijalizacijom. Žensko telo je u društvu "stisnuto" standardima nametnutim izvana, koji ga deformišu do krajnjih granica. Inverznim procesom, apstaraktni standard lepog, postajući deo živog organizma, uhvaćen je u telu i primoran da se zajedno sa njim širi, deformiše, izobličava, da bi se na posletku ukinuo.  (iz teksta Marije Ratković)

 

Realizaciju projekta su podržali: Fond za otvoreno društvo, Srbija i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

 

Slobodan Stošić— dobitnik ovogodišnje "Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos"

U galeriji Remont, 17. juna u 19 h je otvorena izložba Finala Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2012. godinu. Izložbu je otvorila Jelena Veljković, članica žirija Nagrade, koja je ukratko predstavila obrazloženje o izboru ovogodišnjih finalista i saopštila odluku da je Slobodan Stošić dobitnik nagrade.  


Na izložbi učestvuju: Aleksandar Dimitrijević, Ana Krstić, Bojan Radojčić, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko.


O izboru finalista i dobitnika Nagrade, iz odluke žirija:


Petoro finalista Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2012. godinu  (Aleksandar Dimitrijević, Ana Krstić, Bojan Radojčić, Slobodan Stošić i Saša Tkačenko) izdvajaju se u konkurenciji ostalih kandidata  kontinuitetom, angažovanošću i konzistentnošću svoje profesionalne prakse kao i  šire shvaćene egzistencijalne pozicije u društvu u kojem deluju. Umesto pristajanja na dominantne trendove kulturne klime ograničenih ili izneverenih sistema vrednosti, ponudili su osobena, konstruktivna i intelektualna, ali isto tako politička i poetska viđenja realnosti u kojoj žive i rade.. U mreži vlastitih narativa, međusobno različitih ali komplementarnih u potrebi za izlaskom iz zajedničke slike prošlosti, Dimitrijević, Krstićeva, Radojčić, Stošić, i Tkačenko otvaraju vrata novim, neispitanim i izazovnim pitanjima u kojima opstanak mlađe generacije savremenih umetnika u Srbiji - i pored svih teškoća, prepreka i problema - uspeva da sačuva prioritet intelektualne misli o umetničkoj produkciji i neophodnosti praktičnog delovanja, kako u sopstvenim regionima (Vojvodina i Centralna Srbija) tako i van granica zemlje.


Jednoglasnom odlukom članova žirija, Nagrada se dodeljuje kandidatu koji je svojim radovima, prezentacijom, stavom i elokventnošću završnog intervjua pokazao najviše zrelosti, odlučnosti i kreativnog mišljenja u koncipiranju sopstvene umetničke pozicije. Ona na jedan autentičan i provokativan način reaguje i učestvuje u proizvodnji dinamične slike umetnika u okolnostima kulturnog pasivizma i egzistencijalne inercije na lokalnom terenu. Internacionalizacija te pozicije, u aktuelnim uslovima, dozvoljava onu vrstu optimizma u opstanak poetike i politike umetničkog gesta, koji permanentnom igrom i preokretanjem postojećih relacija moći, unutar društveno-umetničkog sistema, stvara prostor novih konstelacija i (auto)refleksija - „uvek između“.

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos za 2012. godinu  dodeljuje se dvadesettrogodišnjem umetniku iz Novog Sada - Slobodanu Stošiću.

Izložba će biti otvorena do 6. jula 2012. godine.

 

Više o dobitniku ovogodišnje Nagrade:

Slobodan Stošić

Rođen 1989 u Novom Sadu.
Trenutno na završnoj godini studija Akadmije umetnosti u Novom Sadu,likovni departman, studijska grupa novi likovni mediji.
Član dežurnog tima Art klinike, urednik programa Kino Klinike i Šok galerije, od 2009 učestvovao u svim akcijama i radu Art klinike.
2008 završio srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” , smer dizajn enterijera I industrijskih proizvoda, u Novom Sadu

Izložbe

2012 “Najlepša zgrada”, kustosi Ana Adamović I Milica Pekić, Mikser festival, Beograd, SRB
2012 “I know no weekend”, artistic intervention in public space, kustosi Katja Melzer i Hajnal Szolga, Pécs, HU
2012 “Na istom zadatku – dežurni tim Art klinike u UBSM-U” (sa dežurnim timom Art klinike), UBSM, Beograd, SRB
2011 Triangular workshop, group exhibition in Art academies in Seoul, Strasbourg, Novi Sad
2011 Novembarski likovni salon, galerija Maržik, Kraljevo, SRB
2011 Gostovanje dežurnog tima Art klinike u galeriji OZONE, Beograd, SRB
2011 Projekat “Razlike”, Savremena galerija Zrenjanin , SRB
2011 52. Oktobarski salon “Vreme je da se upoznamo” (sa dežurnim timom Art klinike), kustosi Galit Eilat i Alenka Gregorič, Beograd, SRB
2011 “La Casa –Giovani Аrtisti Serbi”, kustosi Zara Аudiello i Aurora Fonda, Galleria d’arte moderna Verona, ITA
2011 Finale nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos, galerija Zvono, Beograd, SRB
2011 Projekat „Razlike“, SKCNS Fabrika, Novi Sad, SRB
2011 “…by the way…”, 12 Austrijskih umetnika (saradnja sa Martinom i Max Gansberger), MSUV, Novi Sad, SRB
2011 “Lepus in Fabula” (saradnja sa Nikolom Džafom), MSUV, Novi Sad, SRB
2010 Nagrada 11. Festivala kratke elektronske forme (KEF) - saradnja sa Aleksandrom Obradović, REX, Beograd, SRB
2010 “Kroz crtež”, kustos Miroslav Karić, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd, SRB
2010 Projekat “Razlike”, UBSM, Beograd, SRB
2010 “Hibrid media camp exhibition”, MSUV, Novi Sad, SRB
2010 ” EinBlickSerbien/InSightSerbia”, kustos Julie August, 18м Galerie fur Zahlenwеrte, Berlin, GER
2010 Projekat “Razlike”, SKCNS Fabrika, Novi Sad, SRB
2010 “Zvuk prašine”, samostalna izložba, Šok galerija, Novi Sad, SRB
2010 “Za gradsku galeriju”, izložba fotografija I mapiranje prostora, Art klinika, SRB
2009 International festival of flags, ulice Novog Sada, SRB
2009 Nis art foundation, grupna izložba u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, SRB
2008 Godišnja nagrada Re foto časopisa za kulturu fotografije, OZONE galerija, Beograd, SRB
 
Web site
http://slobodanstosic.tumblr.com/

Izložba finalista Nagrade

 

 

 

 

U nedelju, 17. juna 2012. godine, u 19h, u Galeriji Remont otvara se Izložba finalista Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos”. Pre otvaranja izložbe, selektovani finalisti će pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.


Žiri u sastavu: Jelena Veljković (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Vranje), Marko Stamenković (nezavisni kustos, Vranje), Slađana Petrović Varagić (istoričarka umetnosti i direktorka Kulturnog centra Požega), Spartak Dulić (umetnik i direktor Galerije „Dr Vinko Perčić”, Subotica), Marina Marković (umetnica, dobitnica Nagrade „D. B. Mangelos” za 2011. godinu, Beograd) je odabrao finaliste Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2012. godinu.

 

 


Finalisti

Aleksandar Dimitrijević (1977, Užice)
Osnovne studije (slikarstvo) završio je 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je (crtež) na istoj Akademiji 2010. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Za svoj rad je nagrađivan više puta. Radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama. Bavi se istraživanjem međuljudskih odnosa kroz društvene igre i procesa koji se manifestuju kroz taj odnos.
http://www.adimitrijevic.com/

Ana Krstić (1978, Valjevo)
Diplomirala 2009. vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Mrđana Bajića. Izlagala na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Irska, Austrija, Grčka, Rumunija): 53. Oktobarski salon, Beograd (predstoji); Ja Sam To Što Jesam / I Am What I Am, XXV Memorijal „Nadežda Petrović”, Čačak; Žensko pismo/Women’s writing, Galerija Remont, Beograd; Aprilski susreti, Studentski kulturni centar, Beograd; 2D MutantZombies, Galerija Kontekst, Beograd; Una Galleria, Bukurešt, Rumunija; MKL Gallery - Kunsthaus, Graz, Austrija itd, kao i na dve samostalne: Mi ne možemo sada stati, Galerija Nadežda Petrović, Čačak i Opšta mesta, Galerija Remont, Beograd. Dobitnica Nagrade „Vladeta Petrić – vajar” i Nagrade publike na 25. Memorijalu „Nadežda Petrović”.
http://anakrstic.wordpress.com/

Bojan Radojčić (1981, Šabac)
Umetničku školu, odsek restauracija, završio 2000. godine u Šapcu. Diplomirao slikarstvo na ALU u Beogradu 2004. godine. Izlagao samostalno na jedanaest izložbi u Beogradu (Remont, K. C. Grad, DOB, SKC, Galerija Blok), Smederevu (Galerija savremene umetnosti), Zagrebu (Galerija SC) i Kopenhagenu (Galerija Pi). Takođe izlagao na brojnim grupnim izložbama i festivalima u Srbiji, Nemačkoj i Danskoj. Učestvovao na "Copenhagen Art Fair" i "Art Aarhus" u Danskoj, 2011. i 2012. godine. Nagrađen Prvom nagradom u Čačku, na izložbi „Vizura nove osećajnosti”, 2011. godine, kao i na „Oktobarskom salonu” u Šapcu 2010. godine. Iste godine bio finalista za glavnu nagradu „Vladimir Veličković“, u Galeriji Haos. Godine 2008. dobitnik nagrade Galerije SKC na međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Član ULUS-a od 2009. godine. Trenutno živi i radi kao nezavisni umetnik na relaciji Beograd - Kopenhagen.
www.bojanson.blogspot.com

Saša Tkačenko (1979, Majdanpek)
Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a usavršavao se na International Sommerakademie für Bildende Künst u Salzburgu. Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Hamburg, Istanbul, Rivoli, Beč). Samostalno se predstavio izložbama Higijena u Kulturnom centru Magacin (2008.), Objekt H u Lage Egal galeriji u Berlinu (2011.), kao i izložbom Manual Work u Galeriji Nova u Beogradu i Kulturnom centru u Pančevu (2012). U narednom periodu svoje radove predstaviće u okviru izložbe Šta se dogodilo sa Muzejem savremene umetnosti?, u Muzeju savremene umetnosti Beograd (jun 2012.) i u Galeriji Doma omladine (septembar 2012.). Osnivač je i selektor programa vizuelnih intervencija Sound&Visions festivala u Majdanpeku.
http://www.sasatkacenko.com/

Slobodan Stošić (1989, Novi Sad)
Trenutno na završnoj godini Akademije umetnosti u Novom Sadu, departman Novih likovnih medija. Od 2009. član dežurnog tima Art klinike. Izlagao, opcrtavao, skupljao, kopao, čistio...
http://slobodanstosic.tumblr.com/

Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2012. godinu

 

Žiri u sastavu: Jelena Veljković (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Vranje), Marko Stamenković (nezavisni kustos, Vranje), Slađana Petrović Varagić (istoričarka umetnosti i direktorka Kulturnog centra Požega), Spartak Dulić (umetnik i direktor Galerije "Dr Vinko Perčić" Subotica), Marina Marković (umetnica, dobitnica Nagrade "Mangelos" za 2011. Godinu, Beograd) je odabrao finaliste Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2012. godinu:

Aleksandar Dimitrijević

Ana Krstić    

Bojan Radojčić

Slobodan Stošić

Saša Tkačenko

U nedelju 17. juna finalisti će pojedinačno predstaviti svoj rad žiriju, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/dobitnici Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos i saopštiti je na samom otvaranju izložbe istog dana u 19 h u galeriji Remont.

 

Objavljena je lista kandidata za Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos”

Objavljena je lista kandidata za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2012. godinu!
Hvala svima koji su konkurisali!
Listu kandidata možete pogledati ovde

Hvala na prijavama, ovogodišnji konkurs je zatvoren!

U toku je sređivanje baze, a lista ovogodišnjih kandidata će biti objavljena 4. juna do 20 h.

Otvoren konkurs za Nagradu

 

 

 

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2012. godinu je otvoren do 03. juna 2012, sve detalje o prijavljivanju možete pročitati ovde.

 

 

 

 

 

 

Marina Marković - dobitnica Nagrade

 

Image and video hosting by TinyPic

 

U galeriji Zvono, u petak, 24. juna u 20 časova je otvorena izložba Finala Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2011. godinu. Izložbu je otvorio Marko Stamenković, član  žirija Nagrade, koji je ukratko predstavio obrazloženje o izboru ovogodišnjih finalista i saopštio odluku da je dobitnica nagrade Marina Marković.

 

Na izložbi učestvuju i: Zorica Čolić, Nataša Kokić, Goran Micevski i Slobodan Stošić.

 

O izboru finalista i dobitnice Nagrade, iz odluke žirija:

"Nagrada DB Mangelos ne dodeljuje se “najboljem” umetniku ili “najboljoj” umetnici mlađe generacije u Srbiji. Ona se, pre svega, dodeljuje ideji opstanka savremene umetnosti u sredini u kojoj je savremena vizuelna umetnost najmanje bitna, najmanje isplativa i najmanje potrebna (u stvari, potpuno suvišna i nepotrebna) oblast društvene delatnosti, jer je prostor u kojem su rođeni i u kojem žive radovi ovih umetnika (fotografije, instalacije, video-zapisi, dokumenti, tekstovi, crteži) simboličan  prostor sirotišta u kojem njihovi načini razmišljanja, delovanja, stvaranja i opstajanja ostaju vrlo često napušteni i prepusteni sami sebi. Pored toga sto ova nagrada omogućuje dobitniku ili dobitnici šestonedeljni stručni boravak u Njujorku, zajedno sa dobitnicima iz ostalih centralno-istočnoevropskih zemalja, važno je istaći da u datom kontekstu ona ne može i ne sme biti promovisana i dodeljena za produkcijska, izlagačka i medijska dostignuća; ona može i mora biti dodeljena za nepostojeće, nevidljivo, nefunkcionalno i nebitno delovanje u društvu u kojem nastaje: za nepostojeći, nevidljiv, nefunkcionalan i nebitan zvuk prašine (Stošić), za telo koja izjeda samo sebe u kanibalističkom ritualu samoodržanja vrste (Marković), za pogled koji projektuje sve svoje nade i snove (i poglede svih onih koji su ostali, ili su otišli, ili još uvek ne znaju da li da ostanu ili da odu) ka nekom hladnom, sivom, severnjačkom horizontu (Kokić), za misao koja se krije iza sunca pod crnim kvadratićem u neprestanom pokretu (Čolić) ili se krije od zakona, u ambijentu tipične malograđanske dnevne sobe, opet negde na severu, gde se umesto plantaža zabranjene biljne vrste uzgajaju “herojske” mrtve prirode (Micevski).

U jakoj konkurenciji petoro finalista, po izboru stručnog zirija, doneta je odluka da se nagrada DB Mangelos za 2011. godinu dodeli finalisti koji na najubedljiviji način ispunjava uslove u kojim je ovogodišnji konkurs raspisan. Šta to znači? Ako je ispunjen osnovni uslov višegodisnjeg kontinuiteta i celovitosti prakse koja problematizuje odnos individue i društva kroz odnos posmatrača prema umetničkom objektu (ili odsustvu / nedostatku tog objekta), ako je umetnički rad najbolje ogledalo atmosfere i klime u kojoj slika jednog društva nastaje i pokazuje se – ili samoj sebi oduzima svoje postojanje i ne želi više da se pokazuje, briše samu sebe, oduzima sebe u suicidnom i autodestruktivnom gestu paradoksalnog, istovremenog nastajanja i nestajanja, ako povrh svega postoji i konkretan, realan i zahtevan projektni plan boravka u kulturnoj sredini Njujorka, onda nije iznenađujuce da ideja opstanka savremene umetnosti i savremenog čoveka zavisi od tela koje izjeda samo sebe u kanibalističkom ritualu samoodržanja vrste. Nagrada DB Mangelos za 2011. godinu dodeljuje se Marini Marković."

Izložbu je moguće pogledati do 4. jula 2010, svakog radnog dana u galeriji Zvono od 12 do 20 časova.

Katalog ovogodišnje izložbe možete pogledati ovde.

 

Izložbu produciranih radova Nagrade DB Mangelos 2010, možete pogledati do 10. jula u galeriji Doma omaldine Beograda:

Imagine Imagineés, Tanja Juričan
Serpentine Dance, Ivana Popov
Underconstruction, Nataša Tepavčević

Finale Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2011

Image and video hosting by TinyPic

U petak, 24. juna 2011. će biti otvorene dve izložbe povodom Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2011:

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos :::: Produkcija 2010, u galeriji Doma omladine Beograda
19:00 Imagine Imagineés, Tanja Juričan
         Serpentine Dance, Ivana Popov
         Underconstruction, Nataša Tepavčević

 

 

Izložba Finale Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2011. godinu, u galeriji Zvono, Beograd:
20:00 Zorica Čolić
          Nataša Kokić
          Marina Marković
          Goran Micevski i
          Slobodan Stošić


Učesnici/e izložbe Finala Nagrade DB Mangelos 2011 će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad Žiriju, nakon čega će Žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Svim učesnicima se zahvaljujemo na učešću na ovogodišnjem konkursu i čestitamo izabranim umetnicima i umetnicama na uspehu!

===============
Kandidati i kandidatkinje izabrani/e za uži izbor Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2011. godinu su: Zorica Čolić, Nataša Kokić, Marina Marković, Goran Micevski i Slobodan Stošić, po izboru ovogodišnjeg žirija, koji je radio u sledećem sastavu: Jasmina Čubrilo (istoričarka umetnosti, Beograd), Dušica Dražić (umetnica, dobitnica Nagrade "Mangelos" za 2010. god.), Spartak Dulić (umetnik i direktor Galerije "Dr Vinko Perčić", Subotica), Slađana Petrović Varagić (istoričarka umetnosti, Požega), Marko Stamenković (nezavisni kustos, Vranje) i Maja Stanković (istoričarka umetnosti, Beograd). Glasovi umetnika (onlajn glasanje) iz tehničkih razloga nisu uzeti u obzir prilikom razmatranja aplikacija.


Žiri je takođe ovom prilikom odabrao i sledeće predloge umetnica za realizaciju produkcione nagrade: De-void - Zorica Čolić, Thinspiration - Marina Marković, i Otrovni stikeri - Ivana Živić Jerković.

====================
"Evropska aktuelnost pogleda, kao jedan od mogućih načina prepoznavanja pojedinačne umetničke prakse svakog od petoro finalista Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2011. godinu (Zorica Čolić, Nataša Kokić, Marina Marković, Goran Micevski i Slobodan Stošić) ali i svih njih zajedno, po mom mišljenju sastoji se upravo u sledećem: u svesnom, upornom, programskom i poetskom odbijanju pristajanja na kodove i „zakone“ prepoznatljivih, istrošenih, politički korektnih i istorijski „referentnih“ (a time i „poželjnih“ i „prikladnih“) kulturnih matrica, od kojih „nema i ne sme biti odstupanja“ ako se želi uspeh na umetničkoj sceni danas (na bilo kojoj sceni, pa makar to bilo i u jednoj siromašnoj, perifernoj, krajnje ispolitizovanoj i birokratizovanoj, a istovremeno izuzetno pretencioznoj i tvrdoglavoj sredini kakva je balkanska).

....

Prostor u kojem su rođeni i u kojem žive radovi ovih umetnika (fotografije, instalacije, video-zapisi, dokumenti, tekstovi, crteži) jeste simboličan prostor sirotišta u kojem njihovi načini razmišljanja, delovanja, stvaranja i opstajanja ostaju napušteni od sredine u kojoj je savremena vizuelna umetnost najmanje bitna, najmanje isplativa i najmanje potrebna (u stvari, potpuno suvišna i nepotrebna) oblast društvene delatnosti. U toj konstantnoj izmaglici (u kojoj krajnje utopijska snaga njihove misli biva materijalizovana u praksi) nagrada za umetnički rad ne može i ne sme biti promovisana i dodeljena produkcijska, izlagačka i medijska dostignuća: ona može i mora biti dodeljena za nepostojeće, nevidljivo, nefunkcionalno i nebitno delovanje u društvu u kojem nastaje – za nepostojeći, nevidljiv, nefunkcionalan i nebitan zvuk prašine (Stošić), za telo koja izjeda samo sebe u kanibalističkom ritualu samoodržanja vrste (Marković), za pogled koji projektuje sve svoje nade i snove (i poglede svih onih koji su ostali, ili su otišli, ili još uvek ne znaju da li da ostanu ili da odu) ka nekom hladnom, sivom, severnjačkom morskom horizontu (Kokić), za misao koja se krije iza sunca pod crnim kvadratićem u neprestanom pokretu (Čolić) ili se krije od zakona, u ambijentu tipične malograđanske dnevne sobe, opet negde na severu, gde umesto plantaža zabranjene biljne vrste uzgajaju "herojske" mrtve prirode (Micevski)."

odlomci iz teksta "Mestimično oblačno, Skica za tekst o mladosti i umetnosti u epohi promenljivog vazdušnog pritiska" Marka Stamenkovića

MESTO DOGAĐAJA // THE EVENT PLACE [10. 06 - 22. 06. 2011, DOB, Belgrade]

MESTO DOGAĐAJA // THE EVENT PLACE

Dušica Dražić

Galerija Doma omladine Beograda 10. 06 – 22. 06. 2011

Otvaranje // Opening Petak, 10. jun, u 19.00 // Friday, June 10, at 7pm

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

“Pomoću pukotina se rekonstruiše proces koji je doveo do pucanja, loma u određenom materijalu. Paralelnim postavljanjem fotografisanih pukotina i zapuštenih enterijera Dušica Dražić je, u dva različita registra, na mikro i na makro planu ukazala na mogućnost rekonstruisanja procesa defunkcionalizacije određenog prostora kao konkretnog događaja – otud i naziv rada. Zamračeni prostori na kojima se ne razaznaje gotovo ništa ili samo neki detalj, time što nude minimum informacija ostavljaju otvorenim polje za postavljanje niza mogućih pitanja o prirodi samog događaja: o uzrocima, okolnostima, specifičnostima, razlozima koji su doveli do njegove defunkcionalizacije. Posmatrač na tu situaciju reaguje upravo tako što, samim tim što nije sasvim siguran o kakvom događaju je reč, raspolaže sa nizom arbitrarnih scenarija koje nastoji da poveže sa fotografisanom situacijom. Međutim, nemogućnost definisanja samog događaja ne uključuje samo scenarije s negativnim predznakom (o odumiranju, napuštanju…) već i one koji ukazuju na potencijale za njegovo oživljavanje u nekom novom kontekstu.“

Maja Stanković (odlomak iz teksta “Mesto događaja”)

ENG>>

“The process which led to a crack or fracture in a material is reconstructed by cracks. By parallel display of photographed cracks and neglected interiors, Dusica Drazic has pointed out, in two different registers – at micro and macro level, to a possibility of reconstruction of a defunctionalisation process of a certain space in a form of a concrete event, therefore the title of the work. Obscure spaces, in which nothing or barely a detail are discernible, by offering a minimum information, leave space open for posing a number of possible questions regarding the nature of the event itself: concerning its causes, circumstances, specificities, reasons for its defunctionalisation. A spectator, not being completely certain what sort of event is taking place, reacts to that situation by having at its disposal a number of arbitrary scenarios, which he is trying to connect with a situation photographed. However, the inability of defining the event itself does not include only negative scenarios (those concerning dying out, abandoning) but also those pointing out to potentials for its revival in a new context.”

Maja Stankovic (Excerpt from the text “The Event Place”)

Ivana Smiljanić: ZAPAMTIĆEŠ TI MENE, ambijentalna instalacija u Galeriji NOVA

Image and video hosting by TinyPicIvana Smiljanić

ZAPAMTIĆEŠ TI MENE
Ambijentalna instalacija

Galerija NOVA
Andrićev venac 6

Otvaranje 1. juna 2011. u 19č

Izložba je otvorena do 27. juna

 

Autorski stejtment:

- Koristeći svetlo, zvuk, folije i pečate i neke svoje intimne beleške, kreirala sam jedan neobičan ambijent u kome postaje vidljivo sve što se toliko teško vidi, da ni ne verujemo da postoji. Nešto pažljivo skrivano i lucidno u partnerskim odnosima. I moje čedo – slonče, koje je izraslo u pravog, velikog slona. Nevidljivog. Toliko velikog, da sam i ja pored njega postala nevidljiva. Mislila sam da sam tako nevidljiva bolja majka.
- Koje gluposti, pa nisam ja slonica?!
- Ustvari, izložba je o moći, o zaslugama i kaznama. Nevidljivim, naravno. O građanskoj odgovornosti. O normalnosti. O pravu svih nas, i mom ličnom, da stvari nazovemo pravim imenom.
- O slonu u sobi.
- Kom slonu?

*


Iz teksta Dubravke Đurić:
U multimedijalnom polju savremene umetnosti, rad sa jezikom odvija se na više nivoa. U aktuelnoj instalaciji, ispisane reči na podlozi zida galerije upotrebljene su da bi se njima opcrtale konture ženskog tela u pokretu. Svaka kontura je sačinjena od jedne fraze koja se beskonačno ponavlja. Repetativnost rečenica i fraza stvara izvesnu ambivalentnost u smislu poigravanja njihovim semantičkim potencijalnom. Semantički aspekt reči je prisutan, ali se beskrajnim ponavljanjem istovremeno i prazni.  Reči su u funkciji oblikovanja vizuelne konture, te se na taj način njihova semantika poništava ili makar  do izvesnog stepena neutrališe.  Ali svaka kontura nastaje aktiviranjem materijalne strane reči – njihovim grafičkim oblikom i to tako što se rečenice i fraze ispisuju slovima različitih veličina. Ovaj postupak  se može uporediti sa tretiranjem jezičkog znaka u konkretnoj poeziji od kraja pedesetih godina 20. stoleća, ali se može dovesti i u vezu sa aktiviranjem vizuelnog aspekta jezičkog znaka u savremenim reklamama. Opisano aktiviranje materijalne osnove reči kao označitelja u smislu njihovog grafičkog oblika semantizuje ih, ali ih istovremeno i desemantizuje. Semantizacija i desemantizacija se odvijaju i aktiviranjem označiteljskog aspekta reči kada se one izgovore i kada čujemo ljudski glas,  te je ambijentalna instalacija ujedno i zvučni ambijent.  Zvučni ambijent nastaje kada se  u galeriji  emituje snimljeni glas umetnice, koja sporo izgovara već na vizuelan način upotrebljene rečenice i fraze. Reči se izgovaraju sa velikim pauzama, te se tako razara ili bar relativizuje, odnosno narušava sintagmatski lanac. U našem slušnom polju oni se  pojavljuju kao naizgled nepovezane, odvojene i autonomne, te glas deluje na nas svopstvenom magijom.
*

U trajanju izložbe, ponedeljkom od 19 časova, održava se prateći edukativni program na temu nasilja prema ženama. Gošće su aktivistkinje i saradnice Autonomnog ženskog centra, Mreže Žene protiv nasilja, Incest trauma centra, Psihološkog savetovališta Psihološki krugovi, Udruženja građana SUSRET i Instituta za psihodramu.
Program je besplatan.
*

O autorki:

Ivana Smiljanić je vizuelna umetnica, performerka i plesačica. Rođena je 1980. u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2005. i Magistarske studije na istom fakultetu 2009. Kao stipendistkinja KulturKontakta (Beč) i SSA (Salcburg), usavršavala je video i performans na Salcburškoj letnjoj akademiji likovnih umetnosti, 2000. i 2002. godine. Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Pančevu, Prijepolju, Zagrebu, Puli, Ljubljani, Briselu, Bergenu i Njujorku. Učesnica je najvećih umetničkih manifestacija u zemlji (Oktobarski salon, BELEF, Noć muzeja) i preko četrdeset grupnih izložbi širom evropskog kontinenta. Dobitnica je najznačajnijeg priznanja za mlade vizuelne umetnice i umetnike u Srbiji – Nagrade ”Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2009. godinu i tim povodom boravila u International Studios & Curatorial Program, u Njujorku. Živi u Beogradu.

*

Izložbu je podržala i delom producirala Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos.

……………………………..
www.ivanasmiljanic.com

Prezentacija Nagrade

Image and video hosting by TinyPic

KC Rex, 22. maj 2011. Photo: Boba Stojadinović

Prezentacija Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos"

Ponedeljak 23. maj, 19h
Art klinika

Grčkoškolska 5, Novi Sad

Jelena Radić, koordinatorka konkursa predstaviće Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos", pojasniti propozicije konkursa za 2011. godinu i najaviti predstojeće događaje.

Dušica Dražić, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2010. godinu, govoriće o svojim iskustvima sa konkursima za "Mangelos" nagradu, izlozbama finalista i boravku u ISCP studiju u Njujorku.


Nagrada  "Dimitrije Bašičević Mangelos" je najprestižnija i najrelevantnija nagrada u Srbiji za mladog/u vizuelnog/u umetnika/cu. Nagrada  je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Rezidencijalni boravak u Njujorku koji traje šest nedelja se organizuje u periodu između septembra i maja svake godine. Smeštaj, troškovi vize, zdravstvenog osiguranja, putni troškovi kao i per diem su obezbeđeni od strane The Foundation for a Civil Society i Trust for Mutual Understanding. Boravak uključuje korišćenje studija u ISCP (International Studio and Curatorial Program).

Od 2011. godine Nagradu organizuju umetnička asocijacija DEZ ORG, Remont - nezavisna umetnička asocijacija i Fond Ilija & Mangelos.

 

Dušica Dražić: Mangelos Iskustvo

Image and video hosting by TinyPic

GDE SU BILI ŠTA SU RADILI
nedelja, 22. maj, 19h Kulturni Centar REX,

Jevrejska 16, Beograd


Dušica Dražić: MANGELOS ISKUSTVO

Dušica Dražić je boravila u International Studios and Curatorial Program (ISCP) u Njujorku, u periodu oktobar-novembar 2010, kao dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos". Govoriće o svojim iskustvima sa konkursima za "Mangelos" nagradu, i boravku u ISCP studiju u Njujorku.>

I još: mnogo fotografija i pratećih priča sa njujorškog asfalta!

Dušica Dražić (r. 1979. u Beogradu) je umetnica i nezavisna kustoskinja. Polje njenog interesovanja je uzajamno delovanje okoline i njenih stanovnika, kao i njihova nestabilnost. Ona traga za prostorima bez zakonitosti, prostorima nepravilnosti, razlika, fleksibilnosti i intuicije koji čine nevidljivi deo grada, ali koje određuju tragovi koje prolaznici ostavljaju za sobom. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2004. godine i magistrirala Umetnost javnog prostora i nove umetničke strategije na Bauhaus univerzitetu u Vajmaru 2006. Od 2006. Dušica Dražić je član grupe "usually4" zajedno sa Karolinom Freino, Semom Hopkinsom i  Terezom Lucio. Skorije izložbe: 2011. Razgovori u tišini (Conversations in Silence), Najrobi, Kenija; 2010: Zimska bašta (The Winter Garden), 51. Oktobarski Salon, Beograd; Kooperacija, ne korporacija (Cooperation, not Corporation),Umetnička laboratorija International Test Site, Ritopek, Srbija; Ko ide? (Qui vive?) Drugi međunarodni bijenale mladih umetnika, Moskva; Mislim da smo ovde već bili (Looks Like We've Been Here Before), Contemporanea nagrada za mlade evropske umetnike u Studiju Tommaseo, Trstu, Italija i mnoge druge.

Pomeren datum zatvanja izložbe Između kada i ako, 10 godina Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos u MSUV na 8. maj 2011


Beograd, 5. maj 2011.

Korespondirajući sa nazivom naše izložbe Između kada i ako koja je ime dobila upravo zbog okolnosti u kojima je organizovana i šizofrenog odnosa institucija prema projektima i programima nezavisne scene, danas nam je upućeno obaveštenje iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine o pomeranju datuma zatvaranja izložbe sa 12. na 8. maj 2011. godine.

Izložbu Između kada i ako, 10 godina Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos, možete posetiti do 8. maja (nedelja), Muzej savremene umetnosti Vojvodine će biti otvoren do 17 časova za posetioce.

U subotu, 7. maja u 14 časova se možete pridružiti umetnici Mileni Putnik, koja vas vodi na krov Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u okviru rada Privremeni vidikovac/Kontravidikovci Novi Sad.

Organizacioni tim Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

===============================================

Učesnici/e izložbe: Dušica Dražić, Siniša Ilić, Vladimir Nikolić, Ivan Petrović, Milena Putnik, Milica Ružičić, Ivana Smiljanić i Katarina Zdjelar

Kustoskinja izložbe: Radmila Joksimović


Izložbom radova dosadašnjih dobitnika nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ pod nazivom „Između kada i ako“ obeležava se desetogodišnjica ove najznačajnije nagrade za mladog umetnika/umetnicu u Srbiji. Istovremeno sa otvaranjem izložbe u MSUV raspisuje se i konkurs za desetog dobitnika ili dobitnicu.

Naziv izložbe „Između kada i ako“ proizlazi kako iz samih radova umetnika na njoj zastupljenih, tako i iz okolnosti pod kojima ona nastaje. Prostor u kojem delamo jeste realan, „iskustven“. Njega čini mreža uzroka i posledica, preduslova, međuzavisnosti i pregovora. Pa ipak, on je omeđen odrednicama potencijala: „kada“ i „ako“. One pružaju samo nagoveštaj mogućnosti oslobođenja iz odnosa preduslov-posledica, odnosno nagoveštaj mogućnosti realizacije zadate „pogodbe“. U slučaju kada ta pogodba iznova i iznova izostaje ili nam izmiče, logika ove mreže postaje neuhvatljiva, pregovaranje nemoguće, a prostor u kojem delujemo nesiguran.

Radovi prikazani na izložbi prepoznaju određene elemente i momente ovog stanja nesigurnosti i neizvesnosti. Na različite načine ga beleže i istražuju njegove zakonitosti i mogućnosti akcije: od preispitivanja mogućnosti umetničke akcije i njenih dometa (Vladimir Nikolić), preko (ne)mogućnosti društvene akcije (Katarina Zdjelar), prevođenja pasivnog posmatrača u performera, performativnog odnosa prema gradu ili izmeštanja tačke posmatranja (Siniša Ilić, Dušica Dražić, Milena Putnik), do (pre)ispitivanja pozicije pojedinca u napetom odnosu između intimnosti, radikalne individualizacije, realnosti nacionalne države i sopstvenog (meso) okruženja (Milica Ružičić, Ivana Smiljanić, Ivan Petrović).

RJ

==========================

Image and video hosting by TinyPic

U okviru rada Privremeni vidikovac/Kontravidikovci Novi Sad, umetnica Milena Putnik vas vodi na krov Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, u subotu, 7. maja u 14 časova.


"Privremeni vidikovci nastali su iz potrebe da podelim pogled sa drugima. Manje ili više slučajni pogledi koji se usput otvaraju ponekad mogu potpuno da promene početni utisak o nekom prostoru ili o sopstvenoj poziciji unutar njega. Ovakve prilike u kojima se prethodni utisci odjednom reorganizuju i pregrupišu u novi doživljaj svima nam se ponekad ukazuju. Želela sam da saznam kako drugi ljudi reaguju na ovakve situacije i kako izgleda njihovo iskustvo. Tako sam došla na ideju da se organizuju posete mestima koja pružaju šsirok ili neobičan vidik, a u uobičajenim okolnostima nisu sasvim dostupna. To su najčešće terase ili krovovi stambenih zgrada, ili javnih ustanova, ili drugi prostori koji se nalaze tu u blizini, ponekad nedefinisane namene i nekako skrajnuti od pogleda.

Ako za polaznu tačku uzmemo svakodnevno okruženje koje nam je svima poznato, onda ovakva poseta vidikovcu postaje dvostruko zanimljiva: svako dolazi sa sopstvenim prethodnim iskustvom okolnog prostora a novi pogled deli sa drugima, istovremeno reorganizujuci svoj doživljaj. Fragilna situacija susreta i novog iskustva interferira i međusobno se pojačava. Ne postoji nikakav poseban program ili sadržaj ovakvih susreta, osim poštovanja bezbednosnih predostrožnosti, i jedina namera jeste mogućnost da se, ostajući sve vreme unutar svakodnevice, na trenutak i istovremeno izmaknemo iz nje.
Sa sličnom namerom počela sam da pravim i “kontravidikovce”, fotografije nekog mesta snimljenog sa različitih tačaka u okolini, zatim postavljene na to isto mesto, tako da posmatraču pružaju jednu multilateralnu, celovitiju sliku njegove pozicije. Ovi “uzvraćeni pogledi” iz okoline zadržavaju sva ograničenja fotografije i njenog beleženja trenutne situacije, koja je za onoga ko posmatra fotografiju vec (tuđa) proslost, ali takođe, nadam se, evociraju avanturu koja se sastoji u otkrivanju vidikovaca, pregovaranju o izlascima na krovove, penjanju, hodanju i traganju za 'značajnom tačkom'." (MP)

Izlazak na krov MSUV podrazumeva prolazak kroz niske prolaze i penjanje uz merdevine, pa se odvija na sopstvenu odgovornost učesnika.

Za vise informacija kontaktirati Milenu Putnik: privremenividikovci@gmail.com

Otvoren konkurs za 2011

 

Image and video hosting by TinyPic

Konkurs za Nagradu "Dimtrije Bašičević Mangelos" je otvoren do 31. maja 2011, sve detalje o prijavljivanju možete pročitati ovde.

Radionica Towards Curating as a Critical Practice

27 - 29. april 2011, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Radionica Towards Curating as a Critical Practice
(Ka kuratorstvu kao kritičkoj praksi)

27. april
18:00 Javni intervju sa Irit Rogoff (London), razgovor vodi Branislav Dimitrijević (Beograd)

28. april
18:00 Javni intervju sa Sabinom Sabolović – WHW (Zagreb), razgovor vodi Branka Ćurčić (Novi Sad)

29. april
18:00 Predstavljanje zbirke medijskih praksi Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Kristian Lukić, kustos MSUV (Novi Sad)


Učesnici/e: Eva Egermann (Beč), Nikita Kadan (Kijev), Iva Kovač (Rijeka), Marko Miletić (Beograd), Noa Nahari (Prag), Gordana Nikolić (Novi Sad), Nini Palavandishvili (Tbilisi), Livia Panchu (Jaši),  Jakob Racek (Plovdiv), Marlene Rigler (Beč/Minhen), Wiebke Stadler (Skoplje) i Elena Veljanovska (Skoplje)

 

U okviru izložbe obeležavanja 10 godina Mangelos nagrade za mlade umetnike/ce u Srbiji, održaće se kustoska radionica "Ka kuratorstvu kao kritičkoj praksi", koja će okupiti 12 mladih kustosa i kustoskinja iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Gruzije, Češke, Rumunije i Austrije.

Kustoska radionica će se baviti kritičkim preispitivanjem polja savremene kustoske prakse i njenih diskurzivnih alternativnih strategija delovanja u širem kulturnom i društvenom polju. U okviru radionice održaće se i tri predavanja prominentnih kustosa i teoretičara umetnosti među kojima su: Irit Rogoff, teoretičarka vizuelne kulture i profesorica na Goldsmiths fakulteta Univerziteta u Londonu, Branislav Dimitrijević, kustos i predavač iz Beograda, Sabina Sabolović, kustoskinja i članica kolektiva "Što, kako i za koga" (WHW) iz Zagreba i Kristian Lukić, kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada. Koncept radionice i moderiranje je povereno Branki Ćurčić, kulturnoj radnici iz Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada.

 

Napomena:

Organizovan je prevoz iz Beograda, sa polaskom u 16 časova sa Kosnačićevog  venca (kod Austrijske ambasade). Broj mesta je ograničen, prijave poslati na dezorg@gmail.com, do 25. aprila.

Izložba „Između kada i ako“, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Image and video hosting by TinyPic

27. april - 12. maj 2011.
Otvaranje izložbe: 27. april 20:00, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Između kada i ako
10 godina Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

Učesnici/e: Dušica Dražić, Siniša Ilić, Vladimir Nikolić, Ivan Petrović, Milena Putnik, Milica Ružičić, Ivana Smiljanić i Katarina Zdjelar

Kustoskinja izložbe: Radmila Joksimović


Izložbom radova dosadašnjih dobitnika nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ pod nazivom „Između kada i ako“ obeležava se desetogodišnjica ove najznačajnije nagrade za mladog umetnika/umetnicu u Srbiji. Istovremeno sa otvaranjem izložbe u MSUV raspisuje se i konkurs za desetog dobitnika ili dobitnicu.

Naziv izložbe „Između kada i ako“ proizlazi kako iz samih radova umetnika na njoj zastupljenih, tako i iz okolnosti pod kojima ona nastaje. Prostor u kojem delamo jeste realan, „iskustven“. Njega čini mreža uzroka i posledica, preduslova, međuzavisnosti i pregovora. Pa ipak, on je omeđen odrednicama potencijala: „kada“ i „ako“. One pružaju samo nagoveštaj mogućnosti oslobođenja iz odnosa preduslov-posledica, odnosno nagoveštaj mogućnosti realizacije zadate „pogodbe“. U slučaju kada ta pogodba iznova i iznova izostaje ili nam izmiče, logika ove mreže postaje neuhvatljiva, pregovaranje nemoguće, a prostor u kojem delujemo nesiguran.

Radovi prikazani na izložbi prepoznaju određene elemente i momente ovog stanja nesigurnosti i neizvesnosti. Na različite načine ga beleže i istražuju njegove zakonitosti i mogućnosti akcije: od preispitivanja mogućnosti umetničke akcije i njenih dometa (Vladimir Nikolić), preko (ne)mogućnosti društvene akcije (Katarina Zdjelar), prevođenja pasivnog posmatrača u performera, performativnog odnosa prema gradu ili izmeštanja tačke posmatranja (Siniša Ilić, Dušica Dražić, Milena Putnik), do (pre)ispitivanja pozicije pojedinca u napetom odnosu između intimnosti, radikalne individualizacije, realnosti nacionalne države i sopstvenog (meso) okruženja (Milica Ružičić, Ivana Smiljanić, Ivan Petrović).

RJ

Katalog izložbe možete preuzeti ovde.

Napomena:

Organizovan je prevoz iz Beograda, sa polaskom u 16 časova sa Kosnačićevog  venca (kod Austrijske ambasade). Broj mesta je ograničen, prijave poslati na dezorg@gmail.com, do 25. aprila.

Curatorial workshop: Towards Curating as a Critical Practice

First call for applications
Curatorial workshop: Towards Curating as a Critical Practice
27th - 28th April 2011
Novi Sad, Serbia

We are pleased to launch an open call for applications for a curatorial workshop targeted at individuals who have started a career
in contemporary art as curators, writers or critics. This workshop will be part of the 10 years of D.B. Mangelos Award program (YVAA network) and is aimed at starting a dialogue about contemporary artistic/curatorial practice in S/CEE region.

The workshop will take place in Museum of Contemporary Art of Vojvodina, Novi Sad, Serbia on 27th and 28th April 2011 (Wednesday and Thursday) and is organized by Remont, DEZ ORG and Ilija and Mangelos Foundation.

Towards Curating as a Critical Practice

Context outline:
Is there such a practice as a critical curating and what would it assume? In today's conditions of cultural and knowledge production and general flexibilization and professionalization of labor, it could be said that particular figure of a curator lives its expanded role as a cultural producer. Indeed, the role of a curator in contemporary production of art&culture goes way beyond mediation of art works towards the audience, since it includes variety of activities ranging from basic conceptualizing and mounting of the exhibition, to handling complex institutional network of relationships and financial logistics. Curators' role today is expanded indeed, but that expansion also comprehends imperative to network, to improve managerial skills, to communicate and cooperate, which is pointing out a new form of professionalization in cultural field of post-fordist labor market. That position often encompasses ambivalences which are present in practice of curating as a representational, an intermediary strategy
between art world and society's power structures/institutions. On the other hand, the curatorial practice is very much involved with theoretical reflection, with knowledge and knowledge production, and it is rich with a potentiality, as a point of access to engagement in political aspects of society. Last but not least, although loaded with different influences, what should be remembered as a bottom-line of this particular practice in the art world is curator's responsibility towards audience and the public.

Two-days long workshop in Novi Sad will try to open space for discussion among younger generation of curators from South East Europe, by enrolling and challenging theoretically on what they observe and do in the field of contemporary curating, and on whatcould be done. The discussions among curators and art critics will be accompanied with lectures and conversations with renowned international and regional curators and art theorists, which will serve as a further discussion booster. The workshop aims to map wider context of contemporary curating practice and to try to imagine discursive alternative strategies to it by answering the question: Is there such a practice as a critical curating and what would it assume?

The workshop will be led by art critic Branka Ćurčić.

Branka Ćurčić is a writer, art critic and program editor in the New Media Center_kuda.org, Novi Sad (kuda.org), since 2002. She graduated Fine Art and Theory of Art and Media (MA) in Novi Sad and Belgrade, Serbia. In the Center_kuda.org, she is the editor of publishing project (kuda.read), which is focused on examining critical approaches towards new media culture, new cultural and political relations, contemporary artistic practice and the social realm. She actively participates in (co-)curating exhibitions, in organizing lectures, conferences and workshops regarding contemporary art theory and practices. She also takes part in several international research projects and her essays have been published in many magazines and publications in the region and internationally. She lives and works in Novi Sad, Serbia.

Documents to apply:
In order to apply, please email the following information in English to dezorg@gmail.com by February 1st, 2011:
- A motivation letter explaining your background, why you are interested in participating in the workshop.
- A short biography, presenting recent relevant projects, or project/s you are currently involved with.

Selection process:
Ten applications will be accepted. Applicants living/working in the S/CEE region are welcomed to apply. Primary attention will be paid to applicants' motivation letter. All applicants will be notified of the selection results by the end of February 2011.

Workshop will be held in English language. For any additional info please write to dezorg@gmail.com.

Dušica Dražić - dobitnica ovogodišnje nagrade

Ponedeljak, 21. jun 2010, 20 časova
Kontekst galerija
Ustanova kulture "Parobrod"
Kapetan Mišina 6a, Beograd

U Kontekst galeriji, u ponedeljak, 21. juna u 20 časova je otvorena Izložba finalistkinja Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2010. godinu. Izložbu su otvorili Marko Miletić, organizator konkursa, Ivana Bašičević, predsednica Mangelos fondacije i Miroslav Karić, član  žirija Nagrade, koji je ukratko predstavio principe rada žirija, obrazloženje o izboru ovogodišnjih finalistkinja i saopštio odluku da je dobitnica nagrade Dušica Dražić.

Na izložbi učestvuju: Aleksandrija Ajduković, Tanja Juričan, Ivana Popov i Maja Radanović.

O radu Dušice Dražić, iz odluke žirija:

"Dušica Dražić je nakon završenih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, profesionalno usavršavanje nastavila  na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru na katedri za Public Art & New Artistic Strategies. Poslednje dve godine pored umetničkog angažovanja sve češće je u ulozi “radnika u kulturi” nastupajući kao inicijator projekata, producent i grafički dizajner. Sa posebnim interesom za umetnost u javnom prostoru Dražićeva se u svom radu  fokusira na traganju za napuštenim, zaboravljenim prostorima u urbanoj strukturi savremenih gradova istražujući njihove transformacije, mikroistorije, preobražaje i promišljajući ih na nivou kulturalnog kontinuiteta, simboličkih nepravilnosti i individualnih akcija. U produkciji Dušice Dražić koncept i forma imaju podjednako bitnu ulogu u otvaranju rada ka višeslojnom čitanju istog to jest građenju uvek novih prolaza ka posmatraču. Ovakva aktuelna, relevantna umetnička praksa Dušicu Dražić svrstava je u red vrlo posvećenih, ozbiljnih i već formiranih autora, čiji opus odražava konzistentan pristup u sagledavanju, problematizovanju tema koje stavlja u fokus svog umetničkog istraživanja."

Izložbu je moguće pogledati do 2. jula 2010, svakog radnog dana u KONTEKST galeriji od 16 do 20 časova.

 

Izložba produciranih radova Nagrade DB Mangelos 2008-2009, takođe možete pogledati do 2. jula:


18:00, 4koma3 - Nikola MARKOVIĆ @ Narodna banka Srbije (foaje) na Trgu Slavija

19:00, Albania - a new Mediterranean love, Andrea PALASTI,
          Mirna do marta, Marija ĐORĐEVIĆ
          Žene pod tenzijom, Paula MUHR
          Otkup, Danilo PRNJAT
          O nenormalnosti, Ranko TRAVANJ @ galerija Remont

Katalog ovogodišnje izložbe možete pogledati ovde.

21. jun - ponedeljak, dodela Nagrade DB Mangelos

U ponedeljak, 21. juna 2010. će biti otvorene dve izložbe povodom Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2010:

Izložba produciranih radova Nagrade DB Mangelos 2008-2009
18:00, 4koma3 - Nikola MARKOVIĆ @ Narodna banka Srbije (foaje) na Trgu Slavija

19:00, Albania - a new Mediterranean love, Andrea PALASTI,
          Mirna do marta, Marija ĐORĐEVIĆ
          Žene pod tenzijom, Paula MUHR
          Otkup, Danilo PRNJAT
          O nenormalnosti, Ranko TRAVANJ @ galerija Remont

Izložba finalistkinja Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2010. godinu
20:00, Aleksandrija AJDUKOVIĆ
          Dušica DRAŽIĆ
          Tanja JURIČAN
          Ivana POPOV
          Maja RADANOVIĆ

Učesnice izložbe finalistkinja Nagrade DB Mangelos 2010 će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad Žiriju, nakon čega će Žiri doneti konačnu odluku o dobitnici Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

 

"Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos dodeljuje se deveti put ove godine. Precizan koncepcijski okvir, način izbora i kontinuitet, glavna su obeležja ove nagrade koja markiraju njen značaj u lokalnoj sredini. U nedostatku organizovane logistike i podrške kao posledice udaljavanja, odnosno uklanjanja umetnosti, i kulture uopšte, iz strateški relevantnih područja društvenog delovanja, savremena srpska umetnička produkcija ušla je u fazu minimalizovanog, elementarnog preživljavanja. To je pogodilo sve umetnike, a naročito one koji su tek oformili svoju poziciju na umetničkoj sceni ili se pripremali da to urade. Utoliko je nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos vremenom dobijala na značaju, kao jedna od malobrojnih tačaka izraženog intenziteta, u kojoj je produkcija umetnika mlađih generacija postajala vidljiva.

..."

Neprihvatanja, Maja Stanković

Katalog Izložbe Dimitrije Bašičević Mangelos 2010.

Pozivnica DB Mangelos 2010.PDF

 

Izabrane finalistkinje Nagrade DB Mangelos 2010

Žiri u sastavu: Branka Ćurčić (kritičarka umetnosti, Centar za nove medije_Kuda.org, Novi Sad), Jasmina Čubrilo (istoričarka umetnosti, Beograd), Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš/Beograd), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Maja Stanković (istoričarka umetnosti, Beograd) i Ivana Smiljanić (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2009. god) je odabrao finalistkinje Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2010. godinu: Aleksandrija Ajduković, Dušica Dražić, Tanja Juričan, Ivana Popov i Maja Radanović.
===============

U ponedeljak, 21. juna 2010. će biti otvorene dve izložbe povodom Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2010:

Izložba produciranih radova Nagrade DB Mangelos 2008-2009
18:00, 4koma3 - Nikola MARKOVIĆ @ Narodna banka Srbije (foaje) na Trgu Slavija

19:00, Albania - a new Mediterranean love, Andrea PALASTI,
          Mirna do marta, Marija ĐORĐEVIĆ
          Žene pod tenzijom, Paula MUHR
          Otkup, Danilo PRNJAT
          O nenormalnosti, Ranko TRAVANJ @ galerija Remont

Izložba finalistkinja Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2010. godinu
20:00  Aleksandrija AJDUKOVIĆ
          Dušica DRAŽIĆ
          Tanja JURIČAN
          Ivana POPOV
          Maja RADANOVIĆ

Učesnice izložbe finalistkinja Nagrade DB Mangelos 2010 će pre otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad Žiriju, nakon čega će Žiri doneti konačnu odluku o dobitnici Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Prezentacija nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Novi Sad
 
Petak, 7. maj 2010 u 19:00
 
Prezentacija nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“
 

Ivana Smiljanić, dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2009. godinu, govoriće o svojim iskustvima sa konkursima za „Mangelos“ nagradu, izložbama finalista i finalistkinja, boravku u ISCP studiju u Njujorku.
 
Marko Miletić, urednik programa Kontekst galerije i član tima „Mangelos“ nagrade predstaviće Nagradu „ Dimitrije Bašičević Mangelos“, pojasniti propozicije konkursa za 2010. godinu i najaviti predstojeće događaje i izmene vezane za nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“.

GDE SU BILI ŠTA SU RADILI >> Ivana Smiljanić: ISKUSTVO NJUJORK

REX, Jevrejska 16

četvrtak, 6. maj, 19:00

GDE SU BILI ŠTA SU RADILI
Ivana Smiljanić: ISKUSTVO NJUJORK


Ivana Smiljanić je boravila u International Studios and Curatorial Program (ISCP) u Njujorku, u periodu oktobar-novembar 2009, kao dobitnica Nagrade 'Dimitrije Bašičević Mangelos'.
Govorice o umetničkim manifestacijama na kojima je imala prilike da predstavi svoj rad: ISCP Open Studios, izložbi kustoskinje Jovane Stokić u Galeriji MC 'Dear Countrymen and Women' i samostalnoj izložbi 'A Dense Dance' (sa Andrasem Cefalvajem), na kojoj se predstavila performansom 'I DANCE DANCE DANCE', za koji su muziku birali kustosi, urednici, kritičari iz MoMA-e, Artforum-a, X Initiative, White Columns, Brooklyn muzeja...i još: mnogo fotografija i pratećih priča sa njujorškog asfalta!

20.april - 20.maj 2010. godine, Konkurs Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2010

Konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos 2010 će trajati

od 20. aprila do 20. maja 2010. godine

Detalje i način prijave pogledajte ovde.

Performans Ivane Smiljanić I DANCE DANCE DANCE in New York

Dobitinica Nagrade, Ivana Smiljanić je iskoristila rezidencijalni boravak u ISC Programu (Njujork, SAD) u periodu: 15. oktobar – 1. decembar 2009. godine.

Ivana je 24. novembra 2009. organizovala performans I DANCE DANCE DANCE in New York - ISCP Gallery on 2nd floor, Metropolitan Ave. 1040, Brooklyn – muziku za performans su birali/e kustosi/direktori/kritičari iz MoMA, X Space, White Columns, Drawing Center, Brooklyn Museum, Artforum...

http://www.ivanasmiljanic.com

 

 

 

Ivan Petrović, Dokumenti, u Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Ivan Petrović, Dokumenti

Salon muzeja savremene umetnosti, Beograd

Otvaranje izložbe: Sreda, 11. novembar 2009. u 19:00 časova
Izložba je otvorena do 6. Decembra


Tokom dva perioda, između (1997-2003 i 2005-2008.) u više paralelnih tokova,nastaje korpus fotografija Ivana Petrovića, objedinjen pod nazivom Dokumenti.Ono što ove fotografije veže u novu i složenu celinu, ne predstavlja tema oko koje su nastale, već pre svega: "...potreba da se jednom vrstom revidiranja sopstvene arhive i njenim novim konsteliranjem, predstavi mogućnost celovitijeg sagledavanja i tumačenja datih prilika i događaja; da se uradi jedna vrsta islednog postupka i da
se, u ono što je zvanična statistika, unese nešto što se naziva lična drama ..."

(Petrović).Uobličene kao celina više raznorodnih serija, u okviru kojih po brojnosti dominiraju portreti, njih povezuje i činjenica da nastaju u Srbiji, u ambijentima neposrednog umetnikovog okruženja, u društvenim okolnostima opšte agresivnosti i pritisaka i da kao takve, donekle anticipirajuci neizvesnost dolazećih perioda, sada dobijaju novo mesto u iscitavanju i tumačenju savremenih društvenih i socijalnih prilika.

Nakon deset godina praćenja i beleženja situacija i događaja, porodice i prijatelja, nastalo je više stotina fotografija. Svojim mnoštvom i doslednošću, ovaj korpus teži da pruži celovitu sliku o umetnikovom okruženju u datom periodu, o socijalnim prilikama i životu studenata u Beogradu (uglavnom njegovih poznanika iz Kruševca), o životu prijatelja umetnika, uključujuci i njegov dvoipomesečni boravak na Kosovu 1999. za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Korpusu su pridodate i fotografije oduzetih predmeta koje je Petrović snimio u arhivu Opštinkog prekršajnog tužilastva u Kruševcu kao i fotografije presnimljenog fotografskog albuma pronađenog na Kosovu...

Ovaj svojevrsni arhiv fotografskog materijala Petrović koristi kao resurs da, s jedne strane, pruži celokupnu sliku svog okruženja, koje posmatra godinama unazad. Osim toga, on ih u prostoru uvek različito i uvek iznova raspoređuje i grupiše u 'grozdove' i nove celine, konstruišci na taj način posebne mikro narative, kojima preispituje vezu između dokumenta i narativa koja leži u osnovi.


Beleške o autoru:Ivan Petrović je rođen 1973. u Kruševcu. Diplomirao je na Odeljenju za fotografiju, Akademije umetnosti "Braća Karić" 2002. godine. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za mladog vizuelnog umetnika 2008. godine, učestovavao je na rezidencijalnim boravcima ISCP-a (International Studio and Curator Program) u Njujorku 2008. godine i KulturKontakta u Beču 2004. godine. Izbor samostalnih izložbi: Noćni prostori (Galerija Remont, Beograd; Umetnička galerija,  Kruševac, 2009.),  TV ili TV (Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2007.), Podzemna skloništa (PIROSCHKarev, Beč, 2004.),
Evidentiranje (Galerija Studentskog kulturnog centra, Beograd, 2002.) i dr. Učestvovao je na većem broju grupnih izložbi u Srbiji i u inostranstvu, između ostalog: 2009: Remont u Puli, Stara tiskara u Puli, Hrvatska;  Snooze (Scaramuche@Fruit & Flower Deli gallery,
Njujork), Dvorište zgrade (Magacin KM, Beograd), Land of Promises (ArtPoint, Beč, Srpski kulturni centar, Pariz, Galerija Apolonija, Strazbur), 2008: Photonic Moment (Cankarjev Dom, Ljubljana), It's Raining Outside, but I don't Believe that it is (SpaPort, Banja Luka),
Still in Time (Kunstraum Blast, Keln), For a Happier Tomorrow (Galerija Tom Christoffersen, Kopenhagen), Mikronarativi (48. Oktobarski salon, Beograd) i dr.

Ivana Smiljanić - dobitnica ovogodišnje nagrade

Ponedeljak, 15. jun 2009, 20 časova
Kontekst galerija
Centar za kulturu "Stari Grad"
Kapetan Mišina 6a, Beograd

U Kontekst galeriji Centra za kulturu Stari Grad, u ponedeljak, 15. juna u 20 časova je otvorena Izložba finalistkinja i finaliste Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2009. godinu. Izložbu su otvorili Ivana Bašičević, predsednica Mangelos fondacije i Nikola Dedić, član  žirija Nagrade, koji je ukratko predstavio principe rada žirija, obrazloženje o izboru ovogodišnjih finalistkinja i finaliste i saopštio odluku da je dobitnica nagrade Ivana Smiljanić.

Na izložbi učestvuju: Aleksandrija Ajduković, Zorica Čolić, Dušica DražićIvana Smiljanić i Ranko Travanj

Izložbu je moguće pogledati do 3. jula 2009, svakog radnog dana u KONTEKST galeriji od 16 do 20 časova.

Izložba finalista/kinja i proglašenje dobitnika/ce nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Ponedeljak, 15. jun 2009, 20 časova
Kontekst galerija
Centar za kulturu "Stari Grad"
Kapetan Mišina 6a, Beograd

U Kontekst galeriji Centra za kulturu Stari Grad, u ponedeljak, 15. juna u 20 časova biće otvorena Izložba finalistkinja i finaliste Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2009. godinu.

Na izložbi učestvuju: Aleksandrija Ajduković, Zorica Čolić, Dušica DražićIvana Smiljanić i Ranko Travanj

Učesnik i učesnice izložbe će pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade koja će biti saopštena na samom otvaranju izložbe.

Katalog izložbe mođete pruzeti ovde.

Izabrani finalisti/kinje nagrade

Žiri u sastavu: Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd) i Ivan Petrović (umetnik, dobitnik Mangelos nagrade za 2008. god) je, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa odabrao finalistkinje i finalistu nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2009. godinu: Aleksandrija Ajduković, Zorica Čolić, Dušica DražićIvana Smiljanić i Ranko Travanj

Odluka o dobitniku/ci nagrade biće doneta nakon intervjua sa finalistima/kinjama, i saopštena na otvaranju izložbe finalista i finalistkinja nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" u Kontekst galeriji, 15. juna u 20 časova.

 

 

Objavljeni radovi kandidata

Objavljeni su radovi kandidata, možete ih pogledati ovde. Registrovani kandidati mogu dati svoje glasove.

Glasanje se zatvara 1.06. u 00.00 po CET.

Objavljen spisak kandidata

Prijava je završena, spisak kandidata je objavljen na stranici kandidati.

Prezentacija nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

Utorak, 12.05, 18:00

Omladinski centar CK 13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Učestvuju:
Marko Miletić (Kontekst galerija, organizator konkursa, Beograd)
Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, članica žirija nagrade, Novi Sad)
Andrea Palašti (umetnica, finalistkinja Mangelos nagrade 2008, Novi Sad)

Otvoren konkurs za 2009.

Otvoren je konkurs za Mangelos nagradu za 2009.

Detalje i način prijave pogledajte ovde.

Produkcija radova

Organizacioni odbor je na osnovu konkursnog materijala za 2008. godinu doneo odluku da producira radove Nikole Markovića, Andree Palašti (odabir podržan od strane žirija) i Danila Prnjata. Uskoro ćete biti u mogućnosti da pogledate link sa prezentacijom njihovih radova.

Izložba finalista/kinja nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

15.12., ponedeljak u 20h

Izlažu: Marina Marković, Goran Micevski, Andrea Palašti, Ivan Petrović - dobitnik nagrade, Ivana Smiljanić

Žiri je u sastavu: Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, DEZ ORG, Beograd) i Katarina Zdjelar (umetnica, dobitnica "Mangelos" nagrade za 2007. god, Roterdam), uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa glasanjem, odabrao dobitnika, finaliste i finalistkinje.

Izložba je otvorena do 23.01.2009.

Javni razgovor o Mangelos nagradi

Konkurs za nagradu „Dimitrije Bašićević Mangelos“ svake godine otvori niz pitanja vezanih za način apliciranja, odabir finalista, izložbu finalista, produkciju radova... Treba naglasiti da ova pitanja ne predstavljaju problem samo potencijalnim učesnicima, već i organizatorima.
Želimo da otvorimo prostor za pokretanje javne debate o problemima i pitanjima koja se vezuju za Mangelos nagradu.

Učesnici/ce:
članovi/ice žirija za Mangelos nagradu 2008: Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Katarina Zdjelar (umetnica, dobitnica Mangelos nagrade za 2007. godinu)
finalisti/kinje Mangelos nagrade za 2008: Marina Marković, Andrea Palašti, Ivan Petrović (dobitnik nagrade za 2008. godinu), Ivana Smiljanić

Moderator: Marko Miletić

Najava programa u julu

Simpozijum i regionalna izložba mladih vizuelnih umetnika/ca dobitnika/ca nagrade Young Visual Artists Awards Regionalna izložba mladih vizuelnih umetnika/ca dobitnika/ca nagrade Young Visual Artists Awards. Magacin u Kraljevića Marka br. 4, Beograd. Otvaranje: 12. jul 2008. u 18:30 h

Izložba traje do 25. jula 2008. Radno vreme: pon-sub 14-21h, nedeljom zatvoreno

Simpozijum: Granice / Zajednički prostori / Graničiti zajedničke prostore Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, I sprat 12. jul, 12-16 h.

O programu se detaljnije možete informisati ovde

Odluka žirija

Obaveštavamo vas da je ovogodišnji dobitnik Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos umetnik Ivan Petrović. Finalisti i finalistkinje su Marina Marković, Goran Micevski, Andrea Palašti i Ivana Smiljanić. Izložba finalista i finaliskinja će biti organizovana na jesen 2008. godine u KONTEKST galeriji.

O izboru umetnika čiji radovi će biti producirani ćemo vas obavestiti naknadno.

Žiri u sastavu: Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd) i Katarina Zdjelar (umetnica, dobitnica Mangelos nagrade za 2007. god) je, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa glasanjem odabrao pobednika, finaliste i finalistkinje.

Svima se zahvaljujemo na učešću!

Glasanje u toku!

U toku je glasanje kandidata za Mangelos nagradu. Glasove primamo zaključno sa 29.06. u ponoć po CET.

Sajt pušten u rad

Danas je pušten u rad sajt www.mangelosnagrada.org.rs.