Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Konkurs 2021

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu

KONKURS za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu

"Dimitrije Basicevic Mangelos" Award / Open call 2021! For English, please follow the link: http://www.mangelosnagrada.org.rs/eng/index.php

Mreža YOUNG VISUAL ARTISTS AWARDS

 

Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

 

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine koji/e se aktivno bave umetnošću. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od osam nedelja.
Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2021. godinu organizuje se u periodu oktobar – novembar.

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Propozicije:

 • Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1985. godine
 • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
 • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
 • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
 • Poznavanje engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 21. marta do 17. maja 2021. godine.

 

Prijavljivanje se obavlja u dva obavezna koraka:

 1. Online, na sajtu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": www.mangelosnagrada.org.rs

Online prijava treba da sadrži formular popunjen na sajtu www.mangelosnagrada.org.rs, posle čega ćete elektronskom poštom dobiti uputstvo za online registraciju i upload kraće verzije portfolia. Formular možete popuniti ovde: http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/prijava2021.php

 1. Dostavljanjem elektronskog portfolia u PDF formatu (maksimalna veličina fajla 15 MB) na adresu: mangelosnagrada@gmail.com

 

Portfolio treba da sadrži:

 • Ime, prezime, e-mail adresu, telefon
 • CV na srpskom i engleskom jeziku
 • Vizuelni materijal - prikaz do 10 radova. Video radovi mogu da se predstave unošenjem linka na odgovarajućem mestu u online formularu, ukoliko video radovi postoje na nekom od video servisa (YOUTUBE, VIMEO)
 • Tekstove – kratka objašnjenja radova na srpskom i engleskom jeziku (najviše 2000 karaktera sa razmacima po radu)

 

Rok za online prijavu i prijem portfolia u PDF formatu je 17. maj 2021. do 17h.

 

Nagrada – studijski rezidencijalni boravak u Njujorku:

Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

 

Izbor dobitnika/ce i finalista/kinja:

Žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork) Žarko Aleksić (umetnik i dobitnik Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. godinu) odabraće do pet finalista i finalistkinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 17. maja 2021. godine.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 25. maja 2021. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2021. godine.

Sve dodatne informacije možete dobiti na email: mangelosnagrada@gmail.com i telefon: +381637060504

 

Young Visual Artists Awards:

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima i umetnicama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

https://www.yvaawards.org/

Residency Unlimited:

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima i pojedinkama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima i korisnicama rezidencijalnog programa.

http://residencyunlimited.org