Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dušan Rajić

La Vida Loca
Ko sam ja? Kako izgledam? Kako se predstavljam? Kako vidim sebe? Kako me drugi vide? Slike i umetički asemlaži pod nazivom “La vida loca” predstavljaju multimedijalnu instalaciju kojom se (pre)ispituju različite društvene situacije, koje najčešće prožima intima, kroz dinamike uzajamnih odnosa. Želeo sam da učinim iskorak izvan zavodljivih, ali efemerih manifestacija inimnosti i upustim se u istraživanje osnovnih pitanja međusobnih odnosa - ljubavi, bliskosti, poverenja, ali i svega onoga što se ogleda u površnosti, blokadama, barijerama i mostovima koje između sebe gramo ili rušimo. Kroz umetnički proces otkivam ličnu percepciju prikrivenih emocija i odnosa, koje se može tumačiti kao refleksija ličnog preispitivanja, ali i kao otvaranje šireg društvenog dijaloga. Namera ovog rada jeste da podstakne dijalog o osetljivom pitanju naših duboko intimnih odnosa, ali i ličnih interakcija u kojima svakodnevno učestvujemo, a čija se priroda nepovratno menja pod pritiskom iskrivljenog osećaja stvarnosti. Kombinujći različite medije i tehnike - od rudimentalno crteža, preko aproprijacije klasičnih tehika slikarstva u savremene tokove, do digitalne štampe na različitim materijalima - istražujem one očigledne, ali i potisnute manifestacije intimnosti, koja bi u savremenom trenutku kulture privida otvorenosti i iskrenosti, trebao da bude fundamentalno (pre)ispitivana. Ovakav pristup postavlja specifičan izazov i predstavlja pitanje mogućnosti, odnosno ograničenja vizuelnih predstava da prikažu nešto što je u svojoj biti ne samo veoma lično, već i teško uhvatljivo.


Safari Wildlife
multimedijalna instalacija u prostoru / site-specific multimedia installation Multimedijalna instalacija u prostoru pod nazivom „Safari Wildlife“ predstavlja (samo)ironijsko poigravanje sa svakodnevicom i stvarnošću koja nas okružuje. Ovaj safari prolazi kroz aktuelne motive sadašnjiće u kojima otkrivam slojeve banalosti, paradoksa, relativnosti moralnih i etičkih normi, apsurda, konzumerizma i gradskog života. Spremajući ovu instalaciju razmišljao sam o odnosu javnog i intimnog, granicama između njih, i pitanju slobode, odnosno otkrivanja sebe. Instalacijom sam želeo da uvedem posmatrača u lični i intiman prostor predstavljlajući fragmentarnost sveta koji nas okružuje. Rad svedoči o intimnosti danas, o proizvedenim fetišima, o nametnutnom konzumerizmu, o banalnostima hiperprodukcije izoštravajući složenost i izloženost motivima današnjice. I upravo ovim gotovo dnevničkim, zabeleškama želeo sam da izazovem pomešana osećanja, pomalo nelagodnosti, ali i potrebu za tumačenjem odnosa, načela, prioriteta i vrednosti savremenog društva.


Radovi u javnom prostoru
Jedna od ključnih stvari koje je formiralo moj odnos prema umetnosti su radovi nastali u javnom prostoru. Pitanje javnog i privatnog, anonimnog i etabliranog, nezavisnog i institucijalizovanog, umetničkog i neumetničkog, a pre svega sam odnos prema sredini i gradu. Anoniimnost u stvaranju u javnom prostoru ima svoja ograničenja ali ima pritom ogromnu slobodu eksperimenta i ekspresije.


 

 

Web site

https://www.instagram.com/do_it_ok