Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Jelena Mijić

Slike - lutrije
U radu „Slike - lutrije“ istražujem mogućnosti participativnosti i slučajnosti kao metodologije za stvaranje artefakata koji bi po svim svojim odlikama zadovoljavali sve principe koji bi te artefakte mogli da uvrste u red umetničkih dela. Glavne komponente rada su dve slike izvedene tehnikom ulje na platnu, jedna unapred, od strane autora, dok je druga, uz pisano uputstvo, naslikana od strane publike tokom trajanja izložbe. Slike su podeljene na 3600 polja, koje će polje biti obojeno „odlučuje“ izvlačenje papirića sa brojem polja na njemu, a bacanjem kockice se određuje boja.


Putujući crteži
"Putujući crteži" nastaju gotovo automatski i pojavljuju se skoro sasvim nezavisno od mene. Jedina konkretna akcija koju ja izvodim jeste stavljanje papira u futrolu sa uljanim pastelima i vađenje i odlaganje istog u koverat nakon izvesnog vremena. Na kovertama u kojima ih čuvam beležim u kom su periodu i na kojim prostornim relacijama nastali. Povod za smenu papira na samom početku nastanka ove serije je uvek bio polazak na neko putovanje, međutim kasnije sam počela da ih smenjujem kada god bi mi se desilo nešto što doživljavam kao lično vrlo bitno, pa makar crtež nastajao svo vreme na jednom mesto ili u toku recimo samo jednog dana. Na neki način oni su postali moj dnevnik, svaki je svedočanstvo određenog perioda mog života, iako su na oko svi vrlo nalik jedan drugom, upravo zbog vrlo male varijable zadanih parametara, koji su gotvo sasvim jednaki od samog početka.


32 kvadrata
Delovi ovog rada su dva crteža. Jedan je izveden od strane mene, takoreći umetnice, na zidu kuće Moradia Pena na portugalskom ostrvu Madeira. Drugi je nastao u isto vreme na izložbi u Beogradu, a izveden je od strane publike, uz pomoć pisanog uputstva. Korišćeni materijal u obe situacije je identičan, kao i dimenzije crteža. Skica za crtež je rezultat nasumičnog komponovanja čija je metodologia izmišljena za ovu priliku, te prilikom crtanja, nije bilo mesta za nove odluke, već se radi o prostoj egzekuciji, naravno slučajne pogreške su uvek moguće.


 

 

Web site

http://cargocollective.com/jela