Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Jelena Micić

PUTZMALEREI
2016, Performativno slikarstvo Promenljive dimenzije Radeći najpre kao zamena u austrijsko-bosanskoj firmi za održavanje čistoće, stičem iskustvo profesionalnoe čistačice, istovremeno dodajući domarske veštine u biografiju. Paralelu između gestova u mom radu, kao čistačice i umetnice, smatram važnim delom sopstvene prakse. Ona briše podeljene uloge koje imam u austrijskom društvu, kao i podelu na umetnost i stvaran život. Gestovi praktikovani tokom akta čišćenja poklapaju se sa onima koje nalazimo u akcionom slikarstvu. Dozvoljavajući sebi ovakvu analogiju, odabir krpe ili mopa na radnoj površini postaje isto što i odabrati četkicu i platno. Koristeći lično iskustvo koje dolazi iz "prirodnog svakodnevnog okruženja" ispitujem ekonomske, socijalne i političke postulate austrijskog tržišta rada, kao i hijerarhijski sistem, posebno u vezi sa rodnim ulogama srpskih državljanki. Čišćenje je politički čin.


FARBENLEHRE
2016, Readymade Promenljive dimenzije Svakodnevni profesionalni proces čišćenja se zasniva na postojanju specifičnih pravila o upotrebi boje, a koja se primenjuju kako bi se postigao viši stepen higijene. Krpe u različitim bojama, koje se koriste za čišćenje i održavanje gornjih površina, ne smeju se mašati, pa je tako standardizovan odnos između boje i krpe kojoj se dodeljuje određeni element kancelarije. Četvorobojni-sistem se zasniva na činjenici da se crvena krpa uvek i isključivo koristi za wc-šolju i pločice koje je odružuju, žuta za lavabo, staklene površine i elemente oko lavaboa, zelena za kuhinjske površine, a plava za kancelarijski nameštaj i akcesoar. Inkorporirajući radno iskustvo i aproprijacijom pomenute nauke o bojama u sopstvenu teoriju boja, pravim readymade instalacije zasnovane na odabranim segmentima uobičajene kancelarijske postavke (wc (i/ili) kupatilo, kuhinja, radna/konferencijska soba).


ANEKUMENA
2016, Instalacija ANEKUMENA je prostorna instalacija koja se sastoji od sakupljenih i strukturiranih poroznih plastičnih mrežica različitih karakteristika i boja. Mrežice koje obuhvataju i ograničavaju određenu porciju voća/povrća pojavljuju se u specifičnom industrijski definisanom sistemu boja i veličina, od kojih nastaje set ručno spajanih prostornih kompozicija ograničenih odlikama odabranog/odbačenog materijala. Razigrane prostorne slike u obliku polu-prozirnih bojnih zidova strukturiraju prostor galerije, usmeravajući kretanje posetilaca. Radovi se adaptiraju na osnovu dimenzija izlagačkog prostora, i nose oznake prethodnih adaptacija.


 

 

Web site

http://www.jelenamicic.com/