Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Sonja Radakovic

Oglas / 2015.
MLADA SRPSKA UMETNICA TRAŽI RENOMIRANI IZLAGAČKI PROSTOR ZA SAMOSTALNU IZLOŽBU Oglas je rad koji vizuelno na vrlo banalan način provocira javnost, dok njegov tekstualni sadržaj nosi jasnu poruku. Ceduljice sa kontaktom okačene cu krajem februara u javnom prostoru oko ulaza nekolicine beogradskih galerija (Salon muzeja savremene umetnosti, Remont, HUB, U10, Kulturni centar, Haos, Zvono itd). Ovo je samo jedan segment procesualnog rada i sastavni je deo umetničkog projekta Kurvanje. Reč kurvanje, mnogi doživljavaju kao sramotnu i najčešće je usko vezuju za pornografiju ili prostituciju i iako živimo u vremenu kada su gotovo svi tabui prevaziđeni, ljudima je teško da je prevale preko jezika. Nakon šoka pred nazivom i vizuelnim registrom, kreće moralisanje i identifikacija posmatrača koji sebe nepogrešivo postavlja na pravu/čistu stranu. Čak iako nikada niste ponudili svoje telo za novac, da li ste sigurni da se nikada niste kurvali? Da li ste sigurni da smešeći se i čineći ustupke drugima nikada ni malo niste prodali sebe? Ok to je život, ali je i kurvanje.


Kako sam upoznala Uroša Đurića / 2014.
Uroš Đurić je jedan od najznačajnijih vizuelnih umetnika iz Beograda. Jednog dana sam odlučila da je došlo vreme da ga upoznam, to sam i učinila. Simbolični prikaz odnosa dva umetnika različite generacije pri čemu je jedan postavljen kao pasivni objekat u vidu monografija sa retrospektivne izložbe Strategija ekscesa ili Ko se žuri uleti mu Đurić kao indeks njegove celokupnog umetničkog rada. Bez mogućnosti da bira na koji način će njegov lik biti upotrebljen Uroš Đurić postaje modul prema kome se fraktalno nastavlja nasleđe afirmacije putem fotografisanja sa poznatim ličnostima. Naslov ima privatnu konotaciju koju bi u ovom slučaju trebalo zanemariti i prepustiti publici da slobodno tumači rad.


Redaljka / 2014.
Redaljka je performans održan u Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u sadadnji sa Operacijom F.A.C.K. MSUV. Sastoji se iz jednog bračnog kreveta, jedne polugole umetnice spremne na sve I publike. Jedan po jedan član publike se svojevoljno fotografiše sa umetnicom u krevetu.


 

 

Web site

http://www.sonjaradakovic.net/