Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Marko Markovic

DOSIJE X – Povratak Argonauta
Pitanje: Zašto ga niste napravili većim, tako da nadvisi posmatrača? Odgovor: Nisam pravio monument. Pitanje: Zašto ga onda niste napravili manjim, tako da posmatrač može da gleda preko njega? Odgovor: Nisam pravio objekat. - Tony Smith-ovi odgovori na pitanja o njegovom 183cm visokom čeličnom kubu.


ACROPOLIS 698
- Daj ime predmetu i oduzećes tri četrvtine njegovog šarma (...) - Stephane Mallarme Acropolis 698 je muzejska oznaka, obeležavanje inventara u svrhu dokumetovanja i arhiviranja. Kritijev mladić je naziv dat od strane istoričara umetnosti koji pokušava da mermerne fragmente poveže u priču o stilu i naporima da se prevazidje neuverljivost prestavljanja.Tezej ( thesmos = institucija) je mitska ličnost, kralj Atine i osnivač Akropolja. Polubog kao iluzija napravljena od kamena. Polomljeni i izguljeni fragment figure polazište je za konstruisanje tišine, neprijateljstva sa literaturom, sa narativom, sa diskursom. Na kraju nema potpunog razumevanja, nema značenja, ostaje samo skulptura.


DE HUMANI CORPORIS FABRICA_LIBER SEXUS_MMXII
Studijsko putovanje kroz istoriju medicine Devet studenata medicinskog fakulteta u beogradu posetilo je P.I. Niksonovu biblioteku istorije medicine, u San Antoniju, u četvrtak uveče 24. aprila da bi videli više od 40 predmeta iz retke kolekcije biblioteke. Klasa koju je vodila prof. Ljiljana Šćepanović sa Odseka za medicinsku fiziologiju, istraživala je istoriju anatomije od antičkih vremena do 19 veka. Među izloženim knjigama bile su: ALBINUS, Bernhard Siegfried (1697-1770), Tables of the skeleton and muscles of the human body, London, (prvo izdanje na latinskom )1749. HOOKE, Robert (1635-1703), Micrographia, London, 1667. CELSUS, Aulus Cornelius, De medicina, drugo izdanje, 1481. Studenti su takodje imali priliku da izbliza pogledaju najvredniju knjigu u kolekciji biblioteke, VESALIUS, Andreas (1514-1564), De humani corporis fabrica libri septem, Bazel, 1543.


 

 

Web site

http://