Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Veljko Zejak

Solid as a rock (2015)
zvučno skulptorska instalacija Kamen istrgnut iz zgrade predsednika Čečenije, nosi zvuk beskrajnog truda i rada obespravljenih kamenorezaćkih radnika. Priča o savremenom ropstvu ispričana kroz remiks zvukova obrade kamena i poznate pop numere dueta Ashford & Simpson sa početka 80ih. Apsurdnost poruke Solid as a rock biva potcrtana natpisom na kamenu i rečima refrena. Vajar Veljko Zejak radio je prošle godine kao radnik u kamenorezačkoj firmi na projektu kamene fasade vile u centru Groznog. Kamen korišćen u ovoj instalaciji je autentičan i bio je namenjen ovom objektu. Vila je bila građena za prvu ženu Razmana Kadyrova, čoveka na crnoj listi ruskih zvaničnika kojima su uvedene sankcije zbog umešanosti u krizu u Ukrajini. Apsurdna situacija, na koju se nadovezuje povreda desne šake vajara nastala pod teretom prekovremenog rada, nosi razmišljanja o ranjivosti svog postojanja, obespravljenosti nemoćnih i aroganciji koja stoji iza svega, čvrsta kao kamen.


We live on a star (2014)
Zvučna i svetlosna instalacija Model za ovaj rad je nastao 2012. kao predlog za izložbu u Henie Onstad Art Centre u Oslu, povodom godišnjice bombaškog napada na zgradu vlade Norveške i masakra na ostvru Utoya. Na idejnoj osnovi modela radio sam sa norveškom umetnicom Lise Wulf. Na ovom konkursu tada nismo prošli i rad je čekao na priliku za realizaciju skoro dve godine. Instalacija se približava formi Pozorišta čula (Sensory Theatre), ima trajanje 3 minute i mišljena je za jednog posetioca koji u instalaciju ulazi pojedinačno. Posetilac ulazi u kutiju 2x2 m, u početku biva ubačen u spokojnu atmosferu zvezdanog neba. Opušten, meditativan i umirujući ambijent naglo se preobraća u nesigurno, uznemiravajuće okruženje uz pomoć promena u korišćenju zvuka i svetla. Na kraju čovek biva vraćen u realnost i gradsko okruženje. Kutija je ozvučena souround tehnikom i sub wooferima, koji daju fizički osećaj zvuka. Zvučnu sliku je komponovao i animirao multimedijalni umetnik Beno Gec, koristeći originalne snimke zvukova iz prirode i urbanog okruženja. Osvetljenje je takođe programirano, povezano sa zvukom i vizuelnim utiscima koje smo želeli da postignemo. Ovim radom smo želeli posetioca staviti u neposredni položaj, izložiti ga i tamo ga ostaviti samog. Utisak, naravno, biva dodatno pojačan činjenicom da se nalazi sam u celoj stvari. Instalacija se ne bi trebala shvatiti jednoznačno kao prikaz onoga što se desilo toga dana u Norveškoj, može biti sagledana i univerzalno kao nekontrolisana agresija koja se može dogoditi bilo gde i njen odraz na čoveka, kao jedinku, koji biva (ni kriv, ni dužan) izložen, prepušten svojim strahovima, unutrašnjim porivima i na kraju izbačen u neizvesnu realnost. Naziv rada We live on a star je ironičan i preuzet je iz naziva tapiserije norveške umetnice Hannah Ryggen, dimenzija 3x4 m, koja je oštećena u napadu na zgradu vlade Norveške 22. jula 2011. u Oslu.


Ponovo radi bioskop (2012)
video – performans kamera: Tommaso Bonaventura Link: http://youtu.be/2zPPHjRVXb4 U Jalovik sam prvi put došao 2011. da obiđem prijatelje koji su te godine učestvovali na sazavu kolonije. Tada sam primetio veliku prostoriju napuštene bioskopske sale. Ogromna prostorija služi kao golubarnik, dok čeka da propadne, deca ponekad igraju fudbal u njoj. Kada sam sledeće godine bio pozvan da i sam učestvujem u radu kolonije želeo sam da napravim rad koji bi radio sa ovim prostom, njegovim dimezijama i uopšte zaboravljenom funkcijom koju ima potisnutu u svojoj memoriji. Ovo je scensko- performativan rad, dokumentovan videom, ali istovremeno radi i sa prostorom na skulptorski način. Gradeći ritmiku kretanja jednostavnim pokretima klatana, savladavam dimenzije celog prostora. Kada je ritam uspostavljen, klatna kao da stvaraju nečujnu muziku i prostor počinje da diše. U trenutku kulminacije, voda počinje da pada sa tavanice i formira se vodeni zid duž jedne čitave širine prostora. Svetlo koje prolazi kroz ovaj vodeni zid stvara dugu. U tom trenutku ritmično kretanje biva narušeno i cela kompozicija kreće da nestaje u haotičnom kretanju i sudaranju klatana.


 

 

Web site

https://zejak.wordpress.com/