Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Ana Đorđević

Ritam 1 i 2 (Beograd 2014)
Skulptura je sastavljena iz segmenata. Polazna ideja je crtež u prostoru ili jednostavne geometrijske forme kojima se postižu animirani ritam i apstrakcija. Mogu da funkcionišu kao celina i samostalno. Projekat se dalje razvija i predviđa nastanak formi koje su izložene svetlosnim izvorima koji se motorički pomeraju i time ostvaruju interakciju između prostora, senke i objekta. Poetična transformacija se poigrava percepcijom posmatrača i sugeriše prisustvo nevidljivog, ocrtavajući druge dimenzije u odnosu na prostor i sam objekat. Skulptura osvaja prostor čime ostvaruje i kontakt sa publikom. Pod svetlima one postaju aktivni performeri - objekti postaju animirani, a njihove senke grafičke koreografije. U zavisnosti od pozicije posmatrača rad dobija novu dimenziju, dok se publika nalazi u promenljivom okruženju. Senka kao trenutni trag iscrtava prolaznost i vreme, trenutno stanje. https://vimeo.com/96801999 (probni video)


Serija skulptura sa samostalne izložbe VOLVER (Beograd 2013)
Na ovoj izložbi sam predstavila nekoliko skulptura koje su materializacija jednog perioda mog života. Kao reakcija na prepoznavanje ponavljanja emocija i trenutaka, kao i osećanje nemira i samoće, formirale su se forme neke vrste neskladnog sklada uz kombinaciju tehnike i materijala. Poput monolita, instalirane u prostoru stoje dominantno u odnosu na telo posmatrača zbog veličine i pozicije, čime sugerišu osećaj težine i nemoći u kojoj se nekada zadesimo. https://vimeo.com/62125891


Rocking Chair (Beograd 2012)
U pitanju je rad koji je nastavak projekta iz Berlina kojim sam počela seriju radova na temu menjanja upotrebne vrednosti reciklažom. Na radionici Recreate (def. ponovo stvoriti) u okviru modula REMAKE festivala na Mikser festivalu 2012. godine, vodila sam radionicu čiji je cilj bio recikliranje i redizajniranje odbačenih predmeta kroz promenu njihove namene. Kolica iz supermarketa, kao najočigledniji simbol potrošačkog društva, poslužila su kao osnov za stvaranje novog objekta, čija je svrha nešto drugo. Nekada se početni objekat nazire u krajnjem proizvodu, ali često i ne. Pozitivan odziv ove radionice doprineo je mogućnosti izlaganja na Moscow Design Week-u 2012. gde su supermarket fotelje našle svoje mesto.


 

 

Web site

http://http://anadjordjevic.tumblr.com/