Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Natasa Kokic

Equant
Crtez, ugljen na papiru, 240 x 198 cm, 2014. Rad predstavlja predeo sa presekom stena i njihovim sastavom u prvom planu.Umesto prikaza sastava stena, pod teretom stena iznad, bice ispisane reci i izrazi u slojevima koji predstavljaju privatnu istoriju sumnji, utkanu u temelj planina/licnosti. One su napisane u slojevima, kao što i svako geološko doba ostavilo svoj talog i podiglo nivo površine. Naziv crteža je “Equant”, rec koju je Ptolomej izmislio. On je tvrdio da je čudno kretanje planeta na nebu rezultat njihovog kretanja oko zamišljene tačke u prostoru zvanom Equant, kojeg je, po njegovoj teoriji, imala svaka planeta. On je koristio taj izmisljeni centar u nedostatku boljeg objašnjenja zašto se planete ponekad zaustave na nebu, a onda se jedno vreme krecu retrogradno.


Asteroid
Crtez, ugljen na papiru, 82 x 64 cm, 2014. Asteroidi, odbačeni gradivni blokovi Sunčevog Sistema; oni su segmenti neuspele planete, koji su se ugnezdili između Marsa i Jupitera; pod uticajem gravitacije Jupitera i Sunca asteroidni pojas nikada nece biti u stanju da se razvije u nešto značajnije.


Bez naziva
Detalj crteza, ugljen na papiru, 700 x 150 cm, 2014. Ceo crtez mozete videti na mom sajtu : http://cargocollective.com/natasakokic/ Moja istraživanja uvek počinju u mojoj okolini. U svojim radovima se često bavim različitim ličnim nemogućnostima, nelogicnim ili čudnim situacijama. Pored toga, takođe me zanimaju privatne istorije, iskustvo koje se prenosi putem nasleđivanja, socijalni kapital i fizika. Moji nedavni radovi su inspirisani prirodom i njenim simbolizmom u savremenom drustvu. Crteži su prikazivali izmišljene predele, poligone prepreka i grešaka koje vode u budućnost. Bili su bez ikakvog vidljivog uticaja ljudi, neodređenog doba godine ili dana. Bili su van vremena i zastupali su privatne utopijske epizode mogućih izgleda. Sada počinjem novu seriju koja se naslanja na pojam unutrašnjeg pejzaža.


 

 

Web site

http://cargocollective.com/natasakokic/