Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Marko Marković

DE HUMANI CORPORIS FABRICA_LIBER SEXUS_MMXII
Devet studenata medicinskog fakulteta u beogradu posetilo je P.I. Niksonovu biblioteku istorije medicine, u San Antoniju, u četvrtak uveče 24. aprila da bi videli više od 40 predmeta iz retke kolekcije biblioteke. Klasa koju je vodila prof. Ljiljana Šćepanović sa Odseka za medicinsku fiziologiju, istraživala je istoriju anatomije od antičkih vremena do 19 veka. Među izloženim knjigama bile su: ALBINUS, Bernhard Siegfried (1697-1770), Tables of the skeleton and muscles of the human body, London, 1749. HOOKE, Robert (1635-1703), Micrographia, London, 1667. CELSUS, Aulus Cornelius, De medicina, 1481. Studenti su takodje imali priliku da izbliza pogledaju najvredniju knjigu u kolekciji biblioteke, VESALIUS, Andreas (1514-1564), De humani corporis fabrica libri septem, Bazel, 1543. https://vimeo.com/66778371


St. Andrä-Kirche
Zgrada crkve Svetog Andrije u Gracu bila je u 17. veku deo nekadašnjeg Dominikanskog manastira. Prema najstarijim zapisima, u 13. veku na istom mestu postojala je crkva u ranogotičkom stilu. Kako je za potrebe Dominikanaca gotička crkva postala isuviše mala, odlučuju da kupe okolno zemljište sa namerom da prošire crkveno zdanje. Današnja građevina projektovana je početkom sedamnestog veka, u 18. veku crkva je imala baroknu fasadu da bi 1876 dobila neorenasansni izgled. Danas, na fasadi crkve, mogu se videti spomen ploče koje su nakon rušenja groblja nekadašneg manastira ugradjene u zidove crkve.


San Alberta Direra
II San, od 7/8. juna 1500. Budim se uznemiren prizorom koji sam video. U jednom momentu htedoh sve da zabeležim ali me nesto odvuče u drugu prostoriju. Setim se da sam tu juče započeo sliku. Stajala je na postolju pored zida sa ogledalom, ali sada ogledala nije bilo. Spuštam se dugačkim stepenicama do ulaza u podrum. Kada sam otvorio vrata zid je stajao ispred mene, kao da prostorije nikada nije bilo. Primetim mali otvor na zidu i pokušavam da vidim šta je sa duge strane, ali vidim samo nečije oko.


 

 

Web site

http://