Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Ana Nedeljković

Rabbitland (film)
Film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr. 7'17'', 2013. Zečevi Bez Mozga žive u Rebitlendu, savršenom svetu uređenom na osnovu najuspelijih primera ratnih zona, geta i slamova. Intenzivno su roze, u glavi umesto mozga imaju samo rupu i srećni su bez obzira na to šta im se dešava. Oni su najviši stadijum koji je evolucija dostigla. Njihova svakodnevica je potpuno ispunjena. Zečevi ceo dan provode glasajući na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rebitlendu održavaju jednom dnevno, zato što je Rebitlend veoma uređena demokratija. Međutim, ispostavlja se da izbore organizuju Zle Devojčice, isključivo da bi se igrale i smejale.


Rabbitland (instalacija)
Instalacija, Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, 2010. Gluplji od Teletabisa, besmisleniji od Sunđer Boba, srećniji od Barbika - Zečevi Bez Mozga predstavljaju najsavršeniji stadijum koji je evolucija dostigla. Prepoznaju se po rupi u glavi na mestu gde bi trebalo da se nalazi mozak, intenzivnoj roze boji i izbezumljenom pogledu. Njihova inteligencija ih ni u čemu ne ometa jer je njen koeficijent najniži ikada zabeležen. Zečevi su srećni. Zečevi bez Mozga žive u Rabbitlandu - prijatnom naselju uređenom na osnovu pozitivnih iskustava izgleda i funkcionalnosti ratnih zona, divlje gradnje, prirodnih katastrofa, nehigijenskih naselja, antiutopija i crtanih filmova. Rupe, zidovi, ograde, pregrade, bodljikave žice, zavoji, prljavština, ružičasta spoljašnjost i male mračne unutrašnjosti njihovih kuća, beskonačni redovi, preniska vrata, previsoke omče za bešenje, blještavi sjaj bezvrednih novčića predstavljaju idealne uslove za njihov život. Zečevi su srećni. Svakodnevica Zečeva Bez Mozga je potpuno ispunjena. Najveći deo dana provode u opsluživanju svojih Facebook profila i glasanju na izborima koji se u Rabbitlandu održavaju jednom dnevno. Svaki preostali slobodni trenutak provode udarajući glavom u zid. Njihovo sutra je, ako prežive, isto kao i njihovo juče. Zečevi su srećni. Zečevi vole da ih neko gleda, i zato tako gledaju u Vas. Njihova boja je virusne prirode, i utiče na posmatrača pretvarajući ga postepeno u ružičasto biće nalik Zecu Bez Mozga. (deo teksta iz kataloga izložbe)


Rat je gotov :)/?
Radionica, 2011. Na koji način se srednjoškolci danas odnose prema istoriji kakvu im prenose obrazovni sistem, porodica i mediji, i kako sagledavaju dominantne načine vizuelizacije istorijskih događaja i tokova istorije? Da li sve te slike bitaka, vojskovođa, ratnika i žrtava rata, kojih su vizualizacije tokova istorije prepune, vide kao to što čini osnovu nasleđa koje njihova generacija treba samo da prenese sledećoj, ili u tome prepoznaju sistem vrednosti jedne epohe koja je iza njih? Drugim rečima, da li u tim slikama vide očuvane tragove dragocenog nasleđa prošlosti, ili ideološki obojene kulturne konstrukcije koji treba da normiraju načine na koji prošlost utiče na njihovu sadašnjost I budućnost? Osim toga, da li mogu sebe da vide kao nekog ko ima jednaka prava na vizuelnu interpretaciju onih segmenata prošlosti koje smatra bitnim i relevantnim? “Rat je gotov :)/? je kreativna radionica za učenike srednjih škola, koja za cilj ima da komparativnim predstavljanjem i tumačenjem razlicitih vizuelnih materijala o lokalnim istroijskim događajima, i to radi njihovog kreativnog i kritičkog prisvajanja kroz kolažno-crtački postupak, pruži odgovore na ta pitanja. Rad u okviru radionice sastoji se u zajedničkom pregledavanju i raspravi o materijalnoj kulturi svih tih naših istorija, kombinujući elemente iz raznih zvaničnih i privatnih izvora, da bi se potom oni uveli u neke nove vizuelne predstave, iskazane vizuelnim kodovima bliskim toj generaciji. Kao rezultat radionice, svako od polaznika je realizovao svoje slike nekih istorijskih događaja ili tokova, a svi zajedno su sklopili jedan kompozitni crtež koji prikazuje kreativni haos različitih međusobno suprotstavljenih stavova, vizija i svedočanstava o istoriji. Radionica je održana u okviru 52. Oktobarskog salona


 

 

Web site

http://www.ananedeljkovic.com