Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Danijela Mršulja

Četiri elementa

Lend-art projekat, prečnika 7m, izveden u avgustu 2010. godine iznad ulaza u Boku kotorsku, na Tvrđavi Španjola kod Herceg Novog.

U centru instalacije nalaze se četiri glinene posude u kojima su četiri elementa: voda, vazduh, zemlja i vatra. Spiralu čini niz bijelih skulptorskih objekata koje se sastoje od dvije "polovine".

„Polovine“ su geometrijski svedeni, biomorfni bijeli oblici do kojih sam došla tokom stvaralačkog procesa, a nastale su nakon dugogodišnjih promišljanja i traganja za idealnom formom. Forma polovina čini sublimat estetskih i filozofskih istraživanja materije (kako u formama, tako i u materijalima koje nudi priroda).




Peti element

Instalacija dimenzija 0,12x6,5x6,5m izvedena 2010. u galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.




Geneza

Rad dimenzija 3,5x3,5m izveden u maju 2012. u novootvorenoj galeriji "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Rad se sastoji od 107 "Polovina" organizovanih u spiralu na crnoj podlozi od gume.




Kometa

"Kometa" je lend-art projekat prečnika 10m izveden 2011. u Beču.

 




Jubilej

Skulptura od aluminijuma i PVCa sa kolažom, dimenzija 1,7x0,8x0,4m izloženi su u decembru 2011. na 24. Salonu u Galeriji 73 u Beogradu.

Rad “JubileJ” je nastao kao moja reakcija na dvije bitne godisnjice: 50 godina od prvog leta čovjeka u svemir i 125 godina postojanja Coca-Cole.

Ovaj rad je alegorijska sinteza dva događaja koji su bitno uticali na svjetske tokove.

Yuri Alekseyevich Gagarin (9. mart 1934 – 27. mart 1968) je bio sovjetski pilot i kosmonaut, prvi čovijek koji je odletio u svemir 12. aprila 1961. godine.

Gagarinov let započeo je eru osvajanja svemira  i izazvao do tada nezapamćenu medijsku pažnju cijelog svijeta. Ovim dogadjajem obilježen je početak rivalstva i utrkivanja SSSR-a i SAD-a za primat u svemiru.

Dr John Pemberton, apotekar iz Atlante, je 8. maja 1886. godine napravio prvi sirup iz koga uz dodatak gazirane vode nastaje Coca-Cola.

Coca-Cola je kao globalni fenomen u proteklih 125 godina uspjela da osvoji tržista u 200 zemalja širom svijeta i da od skromnih 9 napitaka dnevno daleke 1886, danas dostigne prodaju od 1,7 biliona napitaka na dan.

 




Stolica za Ai Weiwei-a

Performans  izveden 14. maja 2011. je moja reakcija na hapšenje kineskog umjetnika Ai Weiwei-a od strane kineskih vlasti. Ovaj rad je jedini primjer podrške ovom svjetski priznatom umjetniku na ovim prostorima, a to su nakon hapšenja Ai Weiwei-a javno uradili i mnogi umjetnici i političari širom svijeta: Aniš Kapur svojom izložbom u Parizu, Salman Rušdi otvorenim pismom podrške, Angela Merkel svojom javno iskazanom podrškom, Vaclav Havel svojim stavom, kao i veliki broj drugih iz svijeta umjetnosti koji vjeruju u slobodu umjetničkog izražavanja.

Naime, ovaj poznati kineski umjetnik je svojim radom otvoreno reagovao na ograničavanje ljudskih sloboda u Kini. Pritvoren  je 3. aprila 2011. godine, a oslobođen, bez prava na komunikaciju sa medijima i svojom publikom, tek 23. juna 2011. kako je javila agencija AP „Chinese artist Ai Weiwei: Free in body, not voice“.

Svoj performans tokom kog sam nosila "Stolicu za Ai Weiwei-a" kroz  Beograd sjedeći ispred ulaza u dvadeset galerija, zabilježen je serijom fotografija.

Projekcijom 101 fotografije "Stolica za Ai WeiWei-a" u galeriji „Zvono“ u okviru moje samostalne izložbe „Simulakrum“ (16 – 28. maja 2011) i zatvaranjem galerije na jedan dan, 25. maja 2011, solidarisala sam se sa akcijama i peticijama za njegovo oslobađanje  koje su, u znak protesta u to vrijeme održane širom svijeta.

U okviru festivala „Budva Grad Teatar“ u novootvorenoj galeriji na Trgu pjesnika istim ovaj rad sam izlagala na izložbi pod nazivom „Body of digital“.

Performans Stolica za "Ai Weiwei-a" je konsekvenca mog promišljanja o dešavanjima na našoj likovnoj sceni i poziv da se cjelokupni kulturni i likovni milje uključi u svjetske tokove i probudi iz lažne sigurnosti koju pružaju ćutanje i ignorisanje aktuelnih pojava u svijetu umjetnosti danas.

 http://www.seecult.org/taxonomy/term/2418/0




Senka

Senka, Komb.teh, 1,9x2,7x3,5 m, 2010, Intenacionalni projekat "Hibridni objekat", Cvijeta Zuzoric, Beograd




Jastuci za čuvanje suza

Jastuci za čuvanje suza je video koji traje pet minuta i dvadeset i šest sekundi iz 2011. godine.

Ovim videom zabilježila sam performans u Galeriji J.J.Benković u Herceg Novom koji je trajao šest sati koliko je bilo potrebno da se sedam formi od leda istopi.

Instalacija načinjena od platna, drveta, kanapa, leda i gline je imala dužinu od 8m, visinu 3m i širinu 2,3 metra.

http://www.youtube.com/watch?v=HLvOcJSbnHs




Interaktivno i ambivalentno

Interaktivno i ambivalentno, Performans, 2011, 54. bijenale, Venecija

Na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, juna 2011. godine izvela sam performans postavljajući svoj rad "Polovine" u kontekstualnu interakciju sa djelima drugih umjetnika koji su svoje radove izložili u prostoru Arsenala i na drugim lokacijama 54. Bijenala: Franz West, Andro Wekua, Rebecca Warren, Ida Ekblad, Fabian Marti, Kwok Mang- ho, Ryan Gander, Mariana Castillo Deball, Meris Angioletti, Mai-Thu Perret, Anton Ginzburg.

Performans je zabilježen na fotografijama.

 




Interaktivno i ambivalentno

Interaktivno i ambivalentno, Doktorski umjetnički projekat, April/maj 2012, Galerija FLU, Beograd.

Predmet mog istraživanja u okviru doktorskog umjetničkog projekta usmjeren je ka interesovanju za ambivalentno i interaktivno u vizuelnoj umjetnosti.

Istraživanje je proisteklo iz mojih zapažanja i razmišljanja u vezi aktuelne savremene umjetničke scene, a nakon posjete velikom broju izložbi i permanentnih muzejskih postavki tokom prethodne dvije godine.

Cilj mi je da stavljajući „Polovine“u različite situacije i kontekste pokažem mogućnost njihove interakcije sa prostorom i sa djelima drugih umetnika, kao i ambivalentnost novih čitanja.




 

O meni

Danijela Mršulja je rođena u Kotoru 1979. godine. Diplomirala je 2005. i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića. Trenutno je na Umetničkim doktorskim studijama na istom fakultetu kod mentora Veljka Lalića.

Samostalne izložbe:

2012    „Interaktivno i ambivalentno u vizuelnoj umetnosti“, Galerija FLU, Beograd

2011    „100% ART RECYCLABLE“, Galerija Hotell de Ville 18, Pariz

            „Simulakrum“, Galerija Zvono, Beograd

2010   „Katena“, Galerija Josip Bepo Benković , Herceg Novi

2009   „Između“, Galerija Centar, Podgorica 

           „In Medias Res“, Prodajna galerija „Beograd“, Beograd

2008    Kunstzentrum Bosener Muhle, St.Wendel, Njemačka

            „Pray for parents“, Gotički Karner i „International Gastatelier im Maltator“,       Gmund in Carinthia, Austrija

            „Skulpture“, Gradska galerija, Kotor

            Izložba skulptura, Galerija Zvono, Beograd

2002    „Skulpture“, Galerija Stari grad, Kotor

            „Skulpture“, Galerija Vitomir Srbljanović, Pljevlja

 Performansi:

2011   „ Stolica za Ai Weiwei-a“, Beograd

http://www.seecult.org/taxonomy/term/2418/0

2010    „Jastuci za cuvanje suza“, Herceg Novi

http://www.youtube.com/watch?v=HLvOcJSbnHs

2005    „Povratak“, Beograd

Iza sebe ima sedam skulptura/instalacija u javnom prostoru koje su izvedene u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Crnoj Gori, a njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Kanadi, Srbiji i Crnoj Gori.

Učesnik je velikog broja artist-in-residence programa, grupnih izložbi i radionica od kojih ističe:

Učešće na izložbi u Savremenoj galeriji „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju 2012. i međunarodni art-projekat „Hibridni objekat“ realizovan tokom 2010/11 u : Muzeju premoderne umetnosti, Slovenija; Galeriji Cvijeta Zuzorić, Beograd; Galeriji La Vitrine, Pariz.

Živi i radi u Beogradu.

 

E-mail: danijelamrsulja@yahoo.com

Web: www.danijelam.com

 

 

Web site

http://