Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Stefan Ikonić

Treci svet

Radovi koje vam predstavljam deo su serije slika pod nazivom “Imperija”, na kojoj trenutno radim. Iako tesko da se mogu nazvati slikama, ova dela sastavljena samo od tipografije i eventualnih diskretnih kolornih i simbolistickih resenja, predstavljaju sadrzaj iskljucivo preuzet sa digitalnih i stampanih medija.

 

Prikazujuci imena i objasnjenja pojmova, imena poznatih i nepoznatih ljudi, oznake, pravila,  slike se na parazitski nacin sluze kredibilitetom onoga sto prikazuju, izazivajuci u posmatracu utisak da stoji ispred necega sto je u stvari tek napomenuto.

 

Ljudi razlicito reaguju na razlicite informacije. Ukoliko je u pitanju opste poznati pojam, preuzet sa opste poznatog mesta, reakcija ce se najcesce manifestovati u vidu prepoznavanja i odobravanja (uz osmeh). Ukoliko su u pitanju specificni pojmovi o kojima posmatrac ili ne zna nista, ili zna mnogo, reakcija ce cesto biti neprijateljska (alibi je obezbedjen inferiornim ili superiornim osecajem prema datom).

 

Radovi su mogli da budu prikazani izolovano od okoline u kojoj su, kako se i najcesce dela prikazuju, ne bi li time njihova moc bila nezavisna od okruzenja. Ja to, ipak nisam uradio. Mozda da bih naglasio sve cudniji odnos izmedju covekovog okruzenja i covekovih proizvoda ili da bih uz povremeni specifican nacin vesanja slika da podcrtam njihovu prenosivost i ambalazni – jeftini karakter. Time sto su slike nastale samo obicnim prepisivanjem zelim da potcrtam osecanje sopstvene nemoci i kratkotrajnosti kao umetnika, prevashodno slikara.; tako da npr slikanje zamenjujem nanosenjem boje na podlogu, kao sto drustvo svoje potrebe zadovoljava imitacijom svojih potreba.

 

Ovim silkama zelim da na ogoljen nacin iskazem koliko su nase aktivnosti razumljive samo u ljudskom okruzenju, da su nastale unutar imperije ljudi, imperije ciji deo ipak i ja volim da budem, bez obzira na to koliko istovremeno od toga zelim da pobegnem.




Baselitz



Hulahopke



Karta



Ljubav



Nepoznata pravila



Zvezde















 

O meni


Rođen 9. januara 1978. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu Primenjenih Umetnosti odsek scenografija, 2003. godine. Od 2004. član ULUPUDS-a.

2011. dobio status samostalnog umetnika.

Kreira scenografije za TV emisije, reklame, događaje, sajmove i zabave.

Klijenti: Heineken, Amstel, Beck’s, Delta sport, Telenor, Nokia, VISA, Imlek, RTS, TV FOX, Philip Morris, British American Tobacco, itd.

UMETNIČKI PROJEKTI

 - Belef Art 2 Sit On - betonske klupe; Kiosk, Telenor fondacija, 2008.

- Pokreni grad”, mural na zgradi gradskog suda, Loznica, Kiosk, Telenor fondacija,  2008.

- Serija crteža u magazinu „Sveske, 2008.

 

IZLOŽBE

 Samostalne:

- Galerija Singidunum, Beograd, 2005.

- District galerija, Beograd, 2007.

- Galerija Singidunum, Beograd, 2010.

Grupne:

- Vršac, 2004.

- Majska izložba, Muzej 25. maj, Beograd, 2006.

- Majska izložba, Tursko kupatilo, Beograd, 2007.

- Majska izložba, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2007.

- Aprilski susreti, Studentski kulturni centar, Beograd, 2008.

- Majska izložba, Muzej primenjene umetnosti, 2011.

- Skup, Galerija NOVA, Beograd, 2011.

-„Zlatno pero“, Paviljon Cvijete Zuzoric, Beograd, 2011.

- Majska izložba, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2012.

- Nis Art Fondacija, Phillip Morris Nis – Muzej PTT Beograd, 2012.

NAGRADE

- Majska izložba, Muzej primenjene umetnosti, 2011. - Specijalna pohvala

 

 

Web site

http://www.stefanikonic.com