Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Zorica Čolić

LOOSE PUMP

neonski znaci, site-specific instalacija u gimnazijskoj sali za fizičko, Čačak, 2010.

Moja umetnička praksta često podrazumeva infiltritanje umetnosti u javne prostore i institucije. Interesuje me naš odnos prema institucijama, kao i njihov uticaj na nas. Gimnazijska sala za fizičko je mesto koje ima važnu ulogu u razvoju (samo)discipline, (samo)kontrole kao i svesti o sopstvenom telu. Instalacija u Čačanskoj gimanziji, tačnije sali za fizičko, skreće pažnju na fetišizaciju tela - potrebu da se disciplinuje i opsesivno kontroliše težina, izgled, ‘mišićavost’ i mršavost, da se večno ostane mlad i lep. Neonske reči aktiviraju ovaj prostor unoseći savremeni vizuelni rečnik - one se mogu čitati zajedno, u jednom dahu gotovo kao instrukcije ili naredbe za vežbanje, ali i kao jukstapozicija suprotnosti, odnosno ambivalentnih zahteva koji mogu zbuniti. Cilj je da se publika navede na preispitivanje aktuelnih preokupacija izgledom i stereotipima lepote, rasvetljavajući i alternativne vrednosti.

 


Paralelne linije...

Paralelne linije koje se mrse

1994 crne šljokice povezane u nizove, 2008/09.

Nizovi crnih šljokica postavljeni paralelno kao da izlaze iz otvora u zidu i spuštaju se na pod, formiraju jednu reflektivnu površinu koja prerasta u preteću formu nepoznatog izvora – iz daleka može izgledati kao horda crnih insekata koji izlaze iz rupe ili crna tečnost koja se izliva ka nama. Odatle i naziv rada, koji aludira na pojave stvari koje isprva deluju kao sasvim jasne, jednostavne i privlačne, a zatim se ‘mrse’ - komplikuju i postaju pretnja.

 


The Other

mixed media, 2008

Misteriozna figura ‘sedi’ na muzejskoj klupi pored kamina, pokrivena ćebetom. Oseća se snažno prisustvo ‘osobe’ ali objekat ostaje zagonetka, jer gledalac ne zna da li je u pitanju skulptura, ili živa osoba, da li se neko greje, spava, da li je beskućnik, ili samo čovek koji se skriva od pogleda. Realističnost objekta uz mnoštvo asocijacija, (‘poznato ali strano’), pretvara ovaj objekat u paradigmu Unheimliche stvari, pojava koje su istovremeno svakodnevne i poznate, ali zrače neprijatnošću, izazivajući zazornost.

 


 

O meni

Zorica Čolić pripada generaciji umetnika koji imaju slojevit, heterogen pristup, stalno izbegavajući da usvoji jasno definisanu poziciju umetnika. Njena sredstva sežu od efemernih intervencija u javnim prostorima, preko autonomnih skulptura, videa, teksta, neonskih znakova i neumetničkih materijala, do diskurzivnih aktivnosti, često suočavajući publiku sa neobjašnjivim i zastrašujućim iskustvima koja su deo svakodnevnog života, ali o kojima se radije ne govori.

Osnovne studije diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, magistarske (elektronske umetnosti) na School of Art and Design, Alfred University, Alfred, NY, SAD i od 2010. doktorske interdiciplinarne studije, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa za Teoriju umetnosti i medija.

Odabrane samostalne izložbe

2011. Beograd, Likovna galerija Kulturnog centra, višekanalna video instalacija

2009. Beograd, Galerija Doma omladine, GAP

2008. Alfred (NY, SAD) The Schein-Joseph International Museum of Ceramic Art, Don’t Forget to Die

2006. Alfred, Smart Wall Gallery, Furrow

2003. Beograd, Galerija Doma omladine, Memento Mori

2002. Beograd, Galerija Studentskog kulturnog centra

Odabrane kolektivne izložbe

Beograd, Žitomlin, retrospektiva finalista Henkel Art.Award

Čačak, Memorijal Nadežde Petrović, Ja sam to što jesam

Beograd, REX, Presences, 10 godina radionice Real Presence

Beograd, O3one galerija, UPDATE – ženski lik

Beograd, Kontekst galerija, finalisti Mangelos nagrade

Pančevo, Galerija savremene umetnosti, Blind date

Grac, Austrija, Fotogalerie Grazer Rathaus, Behind the barrier

Peking, Kina, Central Academy of Fine Art

Buffalo, NY, SAD, CEPA Gallery Members’ Exhibition

Pegram, Tennessee, Video Festival

International Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austrija; stipendija KulturKontakt

Beograd, Muzej 25. maj, Real Presence, internacionalna radionica (2001- 2003)

Novi Sad, Zlatno oko, Dela tela

Novi Sad, Muzej savremene umetnosti, Umetnost u Vojvodini na kraju XX i početku XXI veka

 

Web site

zoricacolic.blogspot.com