Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Marina Marković

Holy Anorexia

Dnevniki prati period od samog nastanka patologije, izgladnjivanja ,opsednutosti hranom, do hospitalizacije i oporavka. Sadržaj je predstavljen kroz crteže, popis unešenih kalorija, fotografije tela kao i medicinsku dokumentaciju šestomesečnog lečenja od anoreksije na Institutu za Endokrinologiju.

 


Ambivalence

Crtež iz serije Opake tulumbe (i dalje žele moju smrt) koja predstavlja polazište i najintimniju opseravciju teme konzumacije i konzumerizma u realciji sa odrastanjem, telom, anoreksijom, seksualnošću i drušvenom uslovljenošću.


Chewing & Spitting

Chewing and Spitting je projekat koji problematizuje najpre lično a potom drustveno , ideološko iskustvo poremećaja u ishrani. Kroz video radove praćeni su procesi konzumacije kod osoba sa kliničkim poremećajima (anoreksija, bulimija), preko ličnih izlečenih i poluizlečenih fascinacija i strahova vezanih za hranu ( C&S ), do uobičajnih rituala i svakodnevnih patologija zdravih ljudi.

Prvi od tri video rada odnosi se na nov poremećaj, u kome osoba žvaće hranu ali je ne guta, zadovoljavajući na taj način čulo ukusa i receptore za glad ali bez straha od posledica. Konzumacija bez apsorpcije.

Emotivni proces je drugačiji nego kod anoreksije (emocionalna blokada) i bulimije (enormna emotivna praznina koja se ne može popuniti) i karakteriše ga emocionalna napetost  fetiš abjekat i zadovoljstvo – strah. >

Fenomen C&S može se preoznati kao ideološki uslovljeno ponašanje unutar društva globalne potrošnje koje  insistira na hedonizmu i zadovoljstvu konzumacije ali uz nametanje medijskog konstrukta  idealnog tela.

 


 

O meni

Marina Marković 

Rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala 2008. na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Jovanovića. Izlagala na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i u inostranstvu (  Belgiji, Italiji, SAD-u Španiji,Velikoj Britaniji...) Samostalno izlaže prvi put 2008god. u okviru Pančevačkog bijenala (Holy Liposuction), potom u galeriji Studentskog grada ( Opake tulumbe i dalje žele moju smrt, 2008 ), u Domu Omladine ( Neću da progutam, 2009), UBSM-u (+-,2009) i UK Parobrodu ( Chewing and Spitting, 2011). 2010 godine sa grupom umetnika inicirala osnivanje nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd.

 

 

Web site

seecult.org/v/galerija_umetnika/marina-markovic/