Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Janko Katić

After Ego

Plastika, klirit, staklo, voda // 30x40x100cm // 2009.


Suočen sa stvaranjem autoportreta po prvi put, želeo sam da stavim fokus na razdvajanje vizuelnog aspekta portreta od egocentrične slike o sebi. Prvobitni autoportret, napravljen od stakla, razbijen je u sitne delove i ti delići su kasnije korišćeni  kao dodatak u procesu pravljenja sapuna. Konačni autoportret, plastična replika mog lica, ispunjen  je vodom i svojim položajem sugeriše na korišćenje prethodnog portreta, sada sapuna, za postizanje ultimativnog čišćenja, bolnog u svojoj realizaciji.

 


Pursuing Hobbies Including Magic (Dokumentacija Moje Egzistencije U Srbiji)

Serija od 4 fotografije dimenzija 21x15cm // 2010. - 2011.


Tendencija lične svakodnevnice pojedinca u Srbiji praćena je kolektivnim nabojem kontradiktornosti izmedju nepodnošljive tenzije i apsolutnog mirovanja/stagniranja, gotovo bez nagoveštaja epiloga.

Bez jasne i precizne odrednice vremena, kao i njegovog protoka, u intimnom prostoru koji je depersonalizovan do granice univerzalnosti i time dobio karakteristike „bilo kog“ domaćinstva u Srbiji, bavio sam se apsurdom nepomičnosti stavljajući akcenat na svoje postojanje isključivo u sferi misaonog postojanja, predstavljajući svoju telesnu prisutnost zamrznutu u vremenu i prostoru.

 


The Haze

triptih // digitalni foto kolaz // stampa na kliritu // 40x60cm // 2010.


Polazna ideja za ovaj rad je fluidnost izmedju realnosti i intimnih tendencija.

Iz tog razloga senka fotografije je podjednako važna kao i sama fotografija, čineći zajedno jednu vizuelnu sintezu.

Uniformisanost pokreta ljudskih silueta opisuje realnost u njenoj vidljivoj dimenziji, nagoveštava ritmičnost čije ponavljanje lako može biti merljivo i samim tim manje individualno. Voda, kao medjuprostor čija fluidnost nije narušena ljudskim pokretima, ostaje kao filter izmedju intimnog i realnog, vidljivog i nevidljivog.


 

O meni


Janko Katić rodjen je 1984. Godine u Novom Sadu, gde je završio Akademiju umetnosti, smer  vajanje.

Od januara 2010. godine boravi u Berlinu, gde nastavlja svoj kretivni rad.

 Stekavši obrazovanje o klasičnoj skulpturi na Akademiji umetnosti, svoj dalji rad nastavlja prvenstveno u sferi multimedije, stvarajući objekte, fotografije i video radove koji kao polaznu tačku imaju snažnu svest o prostoru i trodimenzionalnosti. U svom radu Katić često primenjuje principe naučnih eksperimenata, u nastojanju da ispita i dokumentuje vizuelna svojstva i karatkeristike odredjenih pojmova, gde krajnji cilj nije determinisanje pojmova već upravo samo ispitivanje.

 

 

Izložbe (izbor):

 

-2011. “Matter State, Phase 1”, samostalna izlozba, 91mQ Galerija, Berlin, Nemačka

-2010. „Split screen“, Stuffinablank curated by Pedro Torres, Barcelona, Spain

-2009. 37. Novosadski likovni salon, Galerija „Rajko Mamuzić“, Novi Sad, Srbija

-2008. Projekat Savremena umetnost u Vojvodini,Muzej Vojvodine ,Novi Sad, Srbija

-2008. Sur Expositions Video Exhibition, Timisoara, Romania

-2008. International Video Festival Videomedeja, Novi Sad, Srbija

 

Nagrade:

- 2010. Nagrada fonda  "Mali Princ" I Univerziteta u Novom Sadu, nagrada za najboljeg studenta likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu

- 2009. "Perspektive " godišnja nagrada ART klinike I LED art-a za najuspešnije mlade umetnike
- 2009. Godišnja nagrada Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešnijeg studenta vajarskog odseka i najuspešniji umetnički rad u školskoj 2008/2009 godini

 

 

Web site

JankoKatic.com