Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Katarina Petrović

Recnik®

2010.

Ovo delo je u konceptualnom smislu rečnik, mada on zapravo ilustruje moj doživljaj jezika kao komunikacijskog nesavršenog aparata. Jedina autorska rečenica u knjizi : „This book should be a guide.“, treba da aludira na posebnu granu literature danas - vodiča, koji prisvajaju sve veći značaj u samo-obrazovanju. Tako sam se odlučila da napišem svoj, koji će drugima konceptualno i vizuelno razjasniti proces razumevanja upotrebne semantike i mog samo-obrazovanja - zasnovano na on-line rečniku, koji je daleko praktičniji i ažuriraniji od klasičnog. Svaka reč u rečniku ima svoju fusnotu; u objašnjenjima koja slede svaka reč takođe ima svoju fusnotu i objašnjenje. Reči i objašnjenja su numerisana, a delo usled nemogućnosti normalnog čitanja ukazuje i na problem prihvatanja tuđih vodiča kao svoje.

Krenuvši od činjenice da se poznavanje jezika obogaćuje uvođenjem novih reči, ovaj rad raščlanjuje sam proces. Kako od ponudjenih značenja jedne reči naći ono pravo.

Ovaj rad se takođe bavi i aspektom besmislenosti ljudskog jezika. Ovolike opcije značenja reči (da ne pominjemo fraze), treba da ukažu i da pored tolikog bogatstva, jezik ne može da ispuni naše potrebe.

Ljudsko poznavanje jezika je najkompleksnije znanje koje čovek stekne u životu. Kompleksnije i od stečenog znanja jednog astrofizičara ili inžinjera. Njegova kompleksna struktura, iako je slična u raznim jezicima, ostaje izolovana na samo jedan. Hoću reći, fraze i slengovi, izolovani kulturom u kojoj nastaju, ostaće nepoznanica onome ko se nalazi izvan te kulture i kome je neki drugi jezik maternji. U tom bespuću razumevanja običnog govora i neprestanom dodavanju reči, zarad objašnjavanja nekog pojma, dovodi nas u istraživanje – ne gramatičke strukture (pošto predznanje nosimo iz svog jezika), već samih reči koji objašnjavaju neki pojam, ali i jedne reči koja objašnjava, u različitim kontekstima, druge pojmove.


Charlie Parker - In Sweden 1950.

/gramofonska ploča, print/

2010.

 

Ako uzmemo u obzir da jedna rečenica može biti više-smislena, a same reči da sadrže i više desetina objašnjenja, onda je vrlo jasno kako ova vrsta komunikacije, i pored očiglednih pogodnosti, ne pruža kompletnu spoznaju bilo kog segmenta naših života, koji se trudimo rečima da opišemo.

Svaka pesma, kroz svaku pojedinacnu rec, objasnjena je pojedinacno. Sam text ukloljen je u dizajn originalne ploce kako bi postao njen neodvojivi deo.

U ovom radu, težila sam se da istaknem samo jednu stranu ovog problema tj. premoć ne-verbalne komunikacije nad verbalnom. Što se tiče vrsta ne-verbalnih umetnosti - prednost dajem muzici. Za koju čovek ne mora da bude edukovan da bi razumeo, senzibilan da bi uživao ili svestan uticaja koji ona vrši. Charlie Parker je jedan od najistaknutijih jazz muzičara, koji je ceo svoj talenat predao eksperimentisanju u okviru melodije, ritma i harmonije - kvaliteti koji se takođe mogu naći na dobrom likovnom delu. Upravo je to jedan od razloga zašto sam izabrala njegovu muziku.

Nedostatak narativa u mnogim medijumima dozvoljava čistu mentalnu sliku i upravo u tom shvatanju leži ideja besmisla. Jezik je onaj koji kvari nas doživljaj, ali upravo njemu dozvoljavamo da ga oblikuje.


God Gives You Pleasure

Katarina Petrovic & Milan Nenezic

/interaktivno odelo

2008.

 

Odelo preko koga se duhovno i fizičko zadovoljenje spajaju.

Napravljeno da se nosi ispod odeće, preko golog tela. Senzori osetljivi na dodir, postavljeni su na tačkama koje se dodiruju prilikom krštenja. Ovi senzori povezani su sa četiri vibratora I dildom, senzori na levom ramenu aktiviraju vibratore na levoj strani koji su postavljeni na unutrašnjoj strani butane i donjem stomaku. Isto tako povezani su i senzori sa desne strane. Touch sensor, koji se nalazi na drugoj tački krštenja – na stomaku, povezan je sa dildom.

U drevnoj prošlosti, seks je bio javan i nesakriveo deo života. Verske ekstaze se i danas povezuju sa osećajem seksualnog orgazma, a ova korelacija može funkcionisati i obrnuto.

Teško je spojiti duhovno napredovanje I savremen ritam života. Kako biste zadovoljili duhovno, morate se odreći fizičkih ugođaja, a da biste udovoljili fizičkim apetitima, dolazite do odbacivanja duhovnih normi.

Ovo odelo I senzori, koji se nalaze na tačkama krštenja, menjaju vaš doživljaj - od osećaja duhovnog prisustva Boga do telesnog oseta. Nakon ovakvog iskustva odlazak u crkvu više neće biti isti.


 

O meni

KATARINA PETROVIC

(Nis, 1986.)

 

Obrazovanje:

Ecole Superiere Nationale des Beaux-Arts, Pariz, Francuska

Zimski semestar 2009/2010

 

Fakultet Likovnih umetnosti, Beograd

oktobar 2005. - trenutno

Odsek - slikarstvo. Klasa prof. Dragana Jovanovica.

 

Srednja umetnicka skola Djordje Krstic, Nis

2001-2005. Odsek - likovni tehnicar.

 

Izlozbe:

2010.

 

  • XXXIX Izlozba crteza i skulptura malog formata studenata FLU u Beograd, Magacin/Dom Omladine, Beograd.
  • "Granicna zona" Galerija FLU, Beograd.
  • "Merci, changez", Gallerie Gouche, ENSBA, Pariz, Francuska.

 

2009.

 

  • "Amnetic state", 7013 Studio, Chicago, IL, S.A.D.
  • Godisnja studentska izlozba, FLU, Beograd
2008.
  • "Touch me" Festival, ZAgreb, Hrvatska.
  • Novogodisnja studentska izlozba, Kuca Djure Jaksica, Beograd.
  • ProArtOrg - StepOut 3, Magacin, Beograd.
  • Zavrsnja izlozba Medjunarodne Letnje Akademije, Hojensalzburg fortress, Salzburg, Austrija.
  • "BUG", izlozba studenata kursa intermedija, Kontekst galerija, Beograd.
  • Performans "God Gives YOu Pleasure" sa Milanom Nenezicem, SKC, Beograd.
  • Izlozba crteza i skulptura malog formata studenata FLU, Dom Omladine, Beograd.
  • Izlozba radova nastalih u toku radionice "Ecstatic bodies in reactive clothing" - Stahl Stenslie, FLU, Beograd.
  • Godisnja studentska izlozba, FLU, Beograd.
2007.
  • Vecernji akt, studentska izlozba, Galerija FLU, Beograd.
  • Izlozba crteza i skulptura malog formata studenata FLU, Dom omladine, Beograd.
  • Bijenale studentskog crteza, Dom Kulture Studentski Grad, Beograd.
  • Bijenale studentskog kolaza, Galerija BK, Beograd.
  • "Moulin Rouge", Francuski kulturni centar, Nis.
Nagrade:
  • Stipendija Francuske vlade za cetvoromesecni boravak na Ecole Superieure Nationale des Beaux-Arts u Parizu, 2009.
  • Stipendija Kultur Kontakt-a za boravak na Salzburg Summer Academy, Salzburg, Austrija.
  • Stipendija Grada Nisa, 2007.
  • Stipendija Republike Srbije, 2006-2009.
  • Djak generacije 2005.

 

http://katarinapetrovic.blogspot.com/

 

Web site

http://katarinapetrovic.blogspot.com/