Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Milorad Stajčić

Over The Rainbow

Ova instalacija se sastoji od skulpture koja podseća na uvećanu dečiju igračku, a koja prikazuje Mikija i Paju u malo intimnijem odnosu. Skultpura se lagano okreće, iznad nje je velika duga a sve to prati melodija pesme Over The Rainbow

Rad je inspirisan razmisljanjem o percepciji dece iz gej brakova i njihovim shvatanjem aseksualnih simbola detinjstva uz koje smo svi odrasli. Mogao bi da bude podrška, moglao bi biti i kritika, ili pak samo obična provokacija.

 


Street Car Performance

Automobili su apsolutni gospodari ulica u gradovima. Prostor za njihovo kretanje dominira nad ostalim slobodnim prostorom. Oni su statusni simbol i ujedno najveća urbana opasnost. Nekada su majke učile decu da se čuvaju vukova i ostalih zveri, a sada ih uče da se se paze da ih ne zgazi auto.

Ovaj rad pokušava da razbije strah i poštovanje koje osećamo prema automobilu kao objektu koji nas svakodnevno okružuje. Kada mu malom intervencijom oduzimemo tipične karakterne osobine, auto postaje upravo ono što jeste, prazna kockasta kanta na našem putu, koju možemo da zaobidjemo, a i ne moramo.


Kamenje na sistem

Instalacija se sastoji iz desktop računara koji je prepun nelegalnog softvera, gomile kamanja postavljene nedaleko kao i digitalnog printa koji poziva posetioce slobodno kamenuju računar u slučaju da ispunjavaju zadati uslov.

Ovaj (potencijalno interaktivni) rad sam posvetio jednom mojem poznaniku koji je ostao bez svega što je sticao godinama samo zato jer je imao tu nesreću da se nadje medju  prvima na udaru kontraverznog  talasa legalizacije softvera sprovedenog u Srbiji pre nekoliko godina. Oni koji su ga uhvatili u grehu, kao i oni koji su mu kasnije sudili podjednako su grešni koliko i on.


 

O meni

Mića Stajčić je rođen u Beogradu 1977. godine. Studirao informatiku na FON-u i vajarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u klasi profesora Mrdjana Bajića. Radi na skulpturama, instalacijama, performansima... U realnom životu vodi biznis sa računarima. Oženjen, jedno žensko dete.

Samostalna izlaganja:

2010 "Over The Rainbow", Gelerija Remont, Beograd, Srbija

2009  “SLOBODA ZBUNJUJE”, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd, Srbija

2009  “STREET CAR PERFORMANS”, Austrijski kulturni forum, Beograd, Srbija

 

Odabrana grupna izlaganja:

2009  “Ekologija, priroda, empatija”, Galerija savremene umetnosti, Pančevo, Srbija

2009  “Noć muzeja”, SKC, Beograd, Srbija

2008  “Internacionalni festival stripa”, SKC, Beograd, Srbija

2008  “KEF” – Festival male elektronske forme, REX, Beograd, Srbija

2008. "Studenti FLU", Smederevo, Srbija

2007. "Bijenale proširenih medija", New Moment, Beograd, Srbija

2007. “INBETWEENESS”, S. Michele Complex, Rim, Italija

2006. "Real Presence 2006", Beograd, Srbija

2006. "Progresivne nade", Galerija HAOS, Beograd, Srbija

2006. "++", art grupa "Dez.org", Galerija Zvono; Beograd, Srbija

2006. “Festival slobodne kulture”, Dom omladine, Beograd, Srbija

 

Web site

http://www.mravorad.com